Tadınız kaçmasın!
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları'ndan Bayrama özel beslenme önerileri ...
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları ramazan ayı içerisinde ve bayram süresince değişen beslenme alışkanlıklarının doğuracağı sağlık sorunlarına dikkat çekerek, alınması gereken önlemler konusunda uyarıda bulunuyor.
Uzmanlar, ramazan ayı boyunca iki-üç öğünden oluşan farklı bir beslenme tarzına alışan metabolizmanın bir anda çok yoğun bir besin tüketimiyle karşılaşınca; başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere çeşitli sorunlara sebep olabileceğine işaret ediyor. Bu dönemde hamurlu tatlı tüketiminin kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükselteceği yönünde açıklama yapan uzmanlar; ailesinde kronik bir hastalık veya mide rahatsızlığı olan kişileri daha hassas davranmaları konusunda uyarıyor.
Ramazan Bayramı’nda özellikle tatlı ve et tüketiminin artması ihtimaline karşılık; özellikle kalp, şeker (diyabet), yüksek tansiyon ve mide hastaları ile ileri yaşlardaki kişileri dikkatli olmaya çağıran VKV Amerikan Hastanesi Uzmanları, bu kişilere yemek miktarını azaltıp, öğün sıklıklarını artırmalarını tavsiye ediyor.
Risk grubundakilere alternatif ikramlar
Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar; çikolataya alternatif olarak da posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir.
Vücudun eski düzenine dönmesi için dikkat edilmesi gereken beslenme ilkeleri
• Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
• Aşırı miktarlar yerine, az ve sık yemek yenmelidir.
• Kızartma yerine haşlama tercih edilmelidir.
• Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
• Ziyaretlerde ikram edilen hamur tatlıları, tadımlık miktarlarda yenmelidir.
• Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.
• Çikolata ve tatlıya alternatif olarak, kuru meyveler tercih edilebilir.
• Ramazanda su tüketiminin azalmasından kaynaklanan su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir.
• Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile özel beslenme tedavisi uygulayanlar, beslenme düzenlerini bozmadan tedavilerine devam etmelidir.
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi
Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Bölümü Şefi Dr. Tahir Haytoğlu
Şeker hastaları “Şeker Bayramı”nda çok dikkatli olmalı!
Şeker hastalarının özellikle bu dönemde seçimlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Dr. Tahir Haytoğlu, bayramda tatlı yemek isteyen şeker hastalarını tatlı tüketim miktarını “kısıtlı” tutmaları konusunda uyarıyor. Vücut üzerinde oluşacak zararın en aza indirgenmesi açısından şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine, sütlü tatlıların tercih edilmesini öneren Dr. Haytoğlu; şeker hastalarının kendilerine ikram edilen tatlıları, kibarca reddetmelerinin en doğru seçenek olduğunu vurguluyor. Dr. Haytoğlu ayrıca şeker hastalarının tatlı ihtiyaçlarını meyveler ile gidermelerini daha sağlıklı buluyor.
“Bakımlı, hacim kazanmış saçlar için...”
“Yatakta sadece seks mi yapılır?”
“Hemen Döneriz’in Galasına Ünlü Akını”
“Hassas noktalarını biliyor musunuz?”
“Şıklığa ve güzelliğe son çağrı...”
“Swatch Paslanmaz Çelikten Modern Alyansı Yarattı!”
“40 Ayna”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32