Havadaki olumlu değişimler hayatımıza da yansıyor. Ama bazılarımız bu kadar şanslı değil; özellikle polen alerjisi olanların problem yaşamamak adına savaşı verdiği riskli günler çat kapı gelmiş durumda. İlkbahar mevsimini alerjiyle savaşarak değil; keyfini çıkararak geçirmek için yapmanız gerekenleri Hastane Derindere Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Op. Dr. Fatih Sadıkoğlu’ndan öğrendik…
Ortak Alerji Tetikleyicinizi Keşfedin!
Uzun ve soğuk bir kışın ardından gelen ilkbahar, beraberinde bahar alerjisinin en yaygın görülen türü olan saman nezlesini de getirebilir. Saman nezlesi problemi yaşamanız için bir saman yığınına yakın olmanız gerekmez. Çeşitli ağaç, çimen ve yabani otlardan gelen polenler de saman nezlenizi tetikleyebilir. Saman nezlesinin en belirgin işaretleri, burun tıkanıklığı, sulu gözler ve yorgunluktur. Yapılacak şey çok basittir. Hekiminize başvurun, önerilerini ve verdiği ilaçları kullanın. Sahip olduğunuz mevsimsel alerji türü hakkında bilgi edinmek, alerjenleri uzak tutmak için evinizde almanız gereken önlemleri, ecza dolabınızda olması gereken ilaçları ve genel tedavi seçeneklerini öğrenerek işe başlayın.
Alerjenlerin ABC'si
Alerjiler, kaynakları (gıda alerjileri gibi) veya etkilediği vücudun bölümüne (cilt alerjileri gibi) göre sınıflandırılır. Bazı alerjiler, gıda, ilaçlar, lateks, toz, akarı, böcek sokmaları ve hayvan tüyleriyle ilgili olanlar da dahil olmak üzere bütün bir yıl sürer. Saman nezlesi gibi diğer alerjiler mevsimliktir. Çünkü ilkbahardan sonbahara kadar bitkiler hava yoluyla polen yayarak çoğalırlar. Saman nezlesi olan insanlarda, polen bağışıklık sistemini tahriş eder ve bir dizi alerji belirtisini tetikler. Saman nezlesi de dahil olmak üzere burun alerjileri, burun, gözler, ağız ve boğazı tahriş edebilir. En çok alerjiye neden olan alerjenler:
• Hayvan ölü hücreleri,
• Evdeki toz içerisinde yaşayan ve ancak mikroskop altında görülebilecek olan akar denilen böcekler,
• Bodrum ve banyo gibi nemli bölgelerde çoğalan mantar/küfler,
• Çeşitli ot, ağaç ve bitkiler tarafından salınan ince toz olan polenler,
• Tütün dumanı, parfüm gibi göz, ağız, burun ve boğazı tahriş edebilen yalancı alerjilerdir.
Saman nezlesi ile sinüzit kardeş olabilir!
Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen rinit ve sinüzit genellikle birlikte görülür. Saman nezlesi olan kişilerde saman nezlesi olmayanlara göre sinüzit gelişme olasılığı daha yüksektir. Saman nezlesi sinüslerin dolmasına neden olur ve dolan sinüsler enfeksiyona zemin hazırlar. Bu nedenle alerjiniz varsa en kısa sürede tedaviye başlamanız gelecekte yaşayabileceğiniz problemleri erkenden engelleme ve potansiyel sinüzit hastası olmamanız konusunda önemli bir yardımcı olacaktır.
Alerjenlerden Korunma Rehberi…
Polenlerden tamamen kurtulma gibi bir şansınız olmasa da en azından alacağınız tedbirlerle mümkün olduğunca korunabilirsiniz…
• Evde ve arabada pencerelerinizi kapalı tutun.
• Serinlemek istediğinizde pencereleri açmak yerine klimayı çalıştırın.
• Toz akarlarının en çok yaşadığı yastık, yorgan, perde, battaniye gibi eşyaları sık sık yıkayın.
• Mümkün olduğunca halı yerine kilim gibi daha kolay temizlenebilir ürünler tercih edin.
• Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutun.
• Evin en ıslak zeminleri olan mutfak ve banyonuzu temiz ve kuru tutun. Bu alanları düzenli olarak temizleyin.
• Çocuğunuzun toz ya da akar alerjisi varsa ve yıkanamayan oyuncaklar kullanıyorsanız, oyuncaklarını iki haftada bir 48 saat boyunca dondurucuya koyun. Yapılan araştırmalara göre dondurucu sıcaklıklar toz akarlarını öldürmektedir.
• Hayvanlara yönelik bir alerjiniz varsa mutlaka hekiminize danışarak nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenin.
• Bodrum veya tavan arasında eşya saklayanlardansanız bu alanlarda nem oluşumunu önleyecek cihazlar kullaın.
Alerji Mevsimi İlkbaharda Hayatta Kalma Rehberi
Doğanın en renkli zamanı olan ilkbahar başlıyor.
“Ey Ruh, Ses Ver Geldiysen...”
“MIX Festival’de ‘Oradaydım’ Demek İçin 17 Sebep”
““DİLBERAY” Filmi Sonbaharda Vizyonda”
“Güzellik Ürünlerini Nasıl Saklamalıyız?”
“Anadolu’nun Yorgan Geleneği ‘’ Şükran ‘’ Koleksiyonu Çantalarla Artık Kola Takılacak”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32