Dünyada bağımlılığı en yaygın madde olan alkol, başta kanser olmak üzere 200 hastalığa davetiye çıkarıyor. Göz sinirlerini tahrip ederek körlüğe kadar gidebilecek ciddi hastalıklara yol açan alkol, vücutta en fazla hasarı beyne veriyor. Alkol kullanan kişilerde tüberküloz görülme riski ise tam 28 kat daha fazla.
Dünyada her yıl ortalama 3,3 milyon kişi alkole bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), alkol kullanımında güvenli bir alt sınırın olmadığını söylerken, alkolün birçok kanser türü dâhil olmak üzere 200 hastalığa neden olduğu uyarısında bulunuyor.
Dünyada her yıl 15-29 yaş arasındaki 320 bin genç alkole bağlı nedenlerde dolayı hayata veda ediyor. Türkiye’de alkolle tanışma yaşının 11’e kadar gerilemesinin ileri yaşlarda bağımlı olma riskini artırdığına dikkat çeken Yeşilay Dergisi aralık sayısında, alkol kullanımının sağlık üzerinde bıraktığı hasarları gündeme taşıdı.
Dergiye verdiği röportajda alkol tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunlarına dikkat çeken Türkiye Alkol Politikaları Platformu (TAPP) Başkanı, aynı zamanda Türkiye Karaciğer Vakfı 2. Başkanı Dr. Necmi Sınanmış, alkolün 200 civarı hastalığa neden olduğunu söyledi. Dr. Sınanmış şu şekilde devam etti:
“Araştırmaların alkolün insan sağlığı üzerindeki en büyük hasarı içme ya da çok hızlı içme denilen yani iki saatte 4-5 kadehten fazla içmenin yol açtığı hasardır. Bu hasarın etkisi beklenmedik ölüm, şiddet eğilimi, genç erişkin ve adölesanlarda intihar girişimi olarak özetlenebilir. Çok fazla içme ise alkol bağımlılığı, karaciğer sirozu, pankreas iltihabı, bunama, iktidarsızlık, kadınlarda adet düzensizliği, anne karnındaki bebeğin olumsuz etkilenmesi, erken yaşlanma gibi hastalık ve olumsuzluklara yol açıyor. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları sıralandığında, başta karaciğer yağlanması, alkolik hepatit, alkolik siroz geliyor. Alkol tüketimi kesildiğinde bu sorunlarda kısa sürede düzelme yaşanmaya başlıyor.”
Her yıl 320 bin genç alkole bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor
Türkiye Alkol Politikaları Platformu Başkanı (TAPP) ve Türk Karaciğer Vakfı 2. Başkanı Dr. Necmi Sınanmış, dünyada her yıl 320 bin gencin alkole bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini belirtti. Sınanmış, şöyle konuştu:
“Alkol 200’den fazla hastalığın ve yaralanmaların önemli nedenleri arasındadır. Sağlığa zararlı olmasının yanı sıra alkol, ekonomik ve sosyal rahatsızlıkların da nedenidir. Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının, cinnet ve cinayetlerin, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin sebeplerinin başında da alkol geliyor. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) araştırmasına göre Türkiye’de yılda kişi başı alkol tüketim miktarı 1,6 litredir. TAPP’ın amacı da alkolün zararlarını azaltmak, farkındalık oluşturmaktır.”
Alkol hangi organa ne zarar veriyor ?
Alkol, göz sinirlerinde tahribata neden olarak zamanla körlüğe kadar gidebilecek zarara neden oluyor.
Alkolün en fazla tahribat yaptığı organ beyin. Alkol hücreleri öldürdüğü için zamanla beyin küçülüyor. Bu durumun kaçınılmaz sonucu ise erken yaşlanma ve bunama.
Aşırı alkol kullanımı kalpte ritim bozukluğu ve damar kireçlenmesine yol açıyor. Kalp kasının yapısını bozarak, kalp yetmezliğine yol açıyor.
Alkol, mide ve yemek borusunu tahriş ediyor. Gastrit, ülser ve mide iltihabı oluşumunu tetikliyor.
Uzun süreli aşırı tüketim, damarların sürekli olarak genişlemesine ve büyümesine yol açıyor. Cilt doğal rengini kaybederken, kalıcı bir kızarıklık oluşuyor.
Alkol kullanan kişilerde tüberküloz görülme riski diğer insanlara göre 28 kat artıyor.
Alkol kullanımı neticesinde karaciğerdeki yağlanma, kansere kadar varan ciddi hastalıklar oluşuyor.
“Fatih Koyunoğlu ve Eşi Tiyatro Hayali`yi Kurdu”
“Bayramda Mavinin Kalbine Yelken Açın!”
“Yalan Söylediğini Anlamanın 5 Yolu”
“İstanbul Shopping Fest’ten Muhteşem Açılış”
“İnternet Oyunları Bağımlılık Yaratabilir!”
“Bilim ve Sanatın Aydınlattığı Bir Yola Girmeliyiz”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32