KADINA YAKIŞAN EN GÜZEL ÇİÇEK ADI NE OLMALI?
Geçtiğimiz ay, yarım kalan yaz tatilimi tamamlamak üzere Bodrum’a gittim. Giderken de sevgili arkadaşım Zekiye’ye çiçeklerimi sulamasını rica ederek, evin anahtarını bıraktım, Çiçeklerin hepsi bir arada olsun da, arkadaşıma fazla iş çıkmasın diye, balkondaki çiçeklerimi de salona aldım.
Zekiyeciğim, sağ olsun çiçeklerimi sulamış. Döndüğümde hepsine gayet iyi baktığını gördüm. Ancak salonda yirmi gün kapalı kalınca, özellikle sardunyaların havasızlıktan yaprakları biraz sararmış.
Hemen balkona çıkardım, sararan yapraklarını ayıkladım, biraz toprak ilave ettim bir de baktım ki hemen eski neşelerine kavuştular ve renk renk çiçekler açmaya başladılar.
Onları keyifle seyrederek sabah kahvemi içerken birden, sardunyaların kadınlara ne kadar çok benzediklerini düşündüm.
Bildiğiniz gibi sardunyaların çok çeşitleri vardır. Bahçelere, saksılara ekilen sardunyaların pek çok da rengi vardır. Ateş kırmızısı , pembenin her tonu, beyaz, şarap rengi ve lila.
Bahçelerde neredeyse küçük bir ağaç kadar büyüyen sardunyalar çok dayanıklıdır. Baharda açmaya başlar ve kış başına kadar size çiçek verir.Bu çiçeklerin kimi yalın kat, kimi katmerlidir.
Öyle fazla özen istemezler, alçak gönüllülerdir.Hemen her toprakta yetişirler, birazcık ilgi gösterip, zamanında sular ve kuruyan yapraklarını ayıklarsanız, hemen dirilip ayağa kalkarlar. Bir saksı sardunyadan pek çok saksı sardunya elde edebilirsiniz. Bunun için uzun uğraşlar gerekmez. Bir kök sardunyadan koparacağınız bir dalı, hemen toprağa daldırmanız yeter.Hatta yaprağın o incecik sapını bile toprağa daldırıp suladınız mı birkaç gün sonra oraya kök saldığını görürsünüz.
Rüzgara dayanır, fırtınaya dayanır, susuzluğa dayanır, yakıcı güneş altında kalır gene de sizi çiçeksiz bırakmaz. Yeter ki siz ona biraz ilgi gösterip gelip geçerken keyifle seyredin onları sevin, koklayın. Bahçe sardunyalarının bir yaprağını kopardığınızda nefis bir koku duyarsınız. Baktığınızda gözleriniz şenlenir. ( bakmasını biliyorsanız)
Birde sakız sardunyaları vardır ( ben bunları çok severim) balkonlara çok yakışır, saksılardan duvarlara doğru zarif bir biçimde sarkarak duvarları ve balkonları süslerken, çirkinlikleri de kapatır, duvarın kirliliklerini rengarenk çiçekleriyle örter. Bunların da pek çok çeşidi ve rengi vardır. Bahçe sardunyalarına oranla biraz daha nazlı ve kırılgandır. Sert rüzgarlara gelemez, hemen çiçeklerini döker, dallarlı kırılır ama o kırılan dallarlı bir başka saksıya dikerseniz hemen kök salar ve kısa bir süre sonra çiçek vermeye başlar….
Sardunyalar kadınlar gibi dayanıklı, kadınlar gibi renkli, kadınlar gibi neşeli, kadınlar gibi doğurgandır. Bazı kadınlar gibi nazlı olanları da vardır ama, biraz ilgi sevgi ve şefkat gördüklerinde hemen güçleri yerine gelir. Sardunyaları en çok kıran şey umursamazlıktır.
Balkonunuzda sardunyalarınız varsa, onlarla konuşup, ne güzel çiçekleri olduğunu söyleyin, dokunup sevin inanın size daha çok çiçek verdiklerini göreceksiniz. Çünkü, sardunyalar ilgiden sevgiden çok iyi anlarlar ve asla size ihanet etmezler,.nankörlük etmezler, siz onları, yerlerine mevsimlik çiçekler ekmek için, koparıp atsanız da, bir bakarsınız attığınız yere kök salmışlar ve hoyratlığınıza inat, sizin bahçenizi, balkonunuzu süslemeseler de, bir başka yerde, yeniden hayat bulmuşlar ve çoğalıp gitmişlerdir…
Bütün bunları düşünürken aklıma, kız çocuklarına verilen çeşitli çiçek isimleri geldi.; gül nergis, lale, çiğdem, ıtır, müge manoyla, sümbül, menekşe, zambak vb. içlerinde neden sardunya yok?...Kadınla bu kadar örtüşen bu güzel çiçeğin adını neden kızlarımıza vermek kimsenin aklına gelmemiş? Çok alçak gönüllü bir çiçek olduğu için mi acaba!...Hani bir söz vardır “çok mütevazi olma , gerçek sanırlar “ denir. Gerçekten de öyledir. Sen onlar beni anlasın, taktir etsin diye beklerken, bakarsın alçak gönüllülüğüne bakıp, senin yaptıklarını görmezden gelmeyle, hafife almayla kalmayıp, seni yok saymışlar Aynen güzelim sardunyalara yapıldığı gibi. .
Bu sefer treni kaçırdım. Bir daha dünyaya gelirsem ve bir kızım olursa, adını “sardunya” koyacağım. Eğilip kulağına, insanların da sardunyalar gibi çeşitleri olduğunu, görünüşe hemen kanmamasını fısıldayacağım. “ sakın alçak gönüllü olma, gönül kapısı kapalı olanlar bunu gerçek sanır Bir koklayışta sararan manolyaya bak, kendisini satmasını nasıl biliyor “ diyeceğim ve onu sevgimle sonsuza dek yaşatacağım.
Tekrar buluşuncaya kadar sevgiyle kalın
Balkonlarınızdan bahçelerinizden sardunyalar eksik olmasın.
Özcan Kandemir
o.kandemir@superonline.com
ÖZCAN KANDEMİR
YAZARA E-POSTA GÖNDER