Sadece bir tanesi yüz binlerce dolara alıcı bulan “sınırlı sayıda” basılan kitapların hikayesi…
Kitaplarımı paylaşmayı sevmem. Kitaplığımın önünde dikilip kitaplarıma dokunulmasına bile haz edemem. Dikilen eşim olsa bile… N’apim söz konusu kitap olunca bu derece bencilleşebiliyorum; bu özelliğimi kızıma da aşılayacağım. Hayat bencillerin hayatı değil mi? Bizim bencilliğimiz de kitaplarımız özelinde, çok mu?
Söz kitaplar ve bencillikten açılmışken takip ettiğim blog’lardan birinde rastladığım, derinlemesine araştırmaya başlayınca içine dalıverdiğim bir dünyadan söz etmek istiyorum. Türkiye’de henüz rastlayamadım ama ABD’li yayıncılar “sınırlı sayıda” kitap basmayı çok sevmişler. Oldukça özel olan bu kitapların tabii ki fiyatları da iddialı. Sadece bir tanesi yüz binlerce doları bulan bu çok özel baskılara imza atan yayınevleri arasında Los Angeles merkezli Taschen ve Kraken Opus başı çekiyor.
Opus, sınırlı sayıda bastığı kitaplarını uyguladığı baskı teknikleriyle de benzersiz kılmayı başaran bir yayınevi. Bu yüzden etkileyici işlere imza atıyor. Mesela Hintli kriketçi Sachin Tendulkar’ın hayatının anlatıldığı özel basım bunlardan biri. Sadece 10 adet basılması ya da her bir baskının 75 bin dolardan etiketlenmesi değil, kağıdının hamurunun çok özel oluşu etkiledi beni. Siz hiç hamuruna bir miktar insan kanının karıştırıldığı bir kitabı okuma hayalini kurdunuz mu? Hayali bırakın bir kenara, böyle bir kitaba dokunabilir miydiniz? Korku filmi gibi. Sizi bilmem ama ben dokunmak isterdim doğrusu…
Yayınevinin açıkladığında göre hamura sadece bir bira bardağı miktarında Tendulkar’ın kanından eklenmiş.Bunun nedeni baskıyı farklılaştırmakmış. Bu yüzden kitabın ilk sayfası kırmızımsı duruyormuş. (Nasıl durması beklenebilirdi ki zaten?) Bu arada kitap 800 sayfalıkmış ve şimdiden 10’u da satılmış. Pek tabii ki koleksiyonerlere…
Ve bir diğer yayınevi Taschen… Bu yayınevi de Sürrealist Fransız fotoğraf sanatçısı, erotik çekimleriyle bilinir, Bettina Rheims’in Naomi Campbell ve Monica Bellucci’nin fotoğraflarından oluşan bir kitap yayınlamış. Sınırlı sayıda basılan bu kitapların bir tanesi 2000 dolardan satışa sunuldu.
Öte yandan hiçbir şey “The Ferrari Opus” gibi etkileyici değil. 40.000 dolarlık bu kitap kırmızı rengiyle gerçekten baştan çıkarıcı duruyor. Kitap Ferrari’nin Enzo serisine adanmış. Fotoğraf sanatçısı Helmut Newton’ın fotoğraflarından oluşan SUMO, 15.000 dolara eBay’den alıcı bulmuş. Film yapımcısı Brett Ratner bile Taschen yayınevinin sıkı takipçisiymiş. Yapımcının Los Angeles’taki evini görenler burasını yayınevinin mağazası sanıyorlarmış, o derece tutkun yani.
Yayınevinin kurucusu Benedikt Taschen başlangıçta mizah dergileri satan bir dükkana sahipmiş. 18’inci ve 19’uncu yüzyıla ait Avrupalı yayınevlerinin baskılarının satıldığı bu dükkan zaman içinde popülerleşmiş. Öyle ki zamanında 8 dolara satılan kitaplar şimdilerde 18.000 dolara alıcı buluyormuş.
Ne enteresan değil mi? Nadir bulunurluk ve biraz da popülerlik tabii ki fiyatı artıran. Ancak yine de çok. Yılda 100 tane özel kitap üreten bu yayınevinin yıllık kazancı 12 milyon ila 18 milyon dolar arasında değişiyormuş. Dünya genelinde de 11 tane şubesi varmış.
GÜLAY KOÇ
YAZARA E-POSTA GÖNDER