Merhaba sağlıklı beslenme ve kaliteli yaşamı benimseyen tüm okuyucular. Sizlere uzun uzun bilgiler verip, uğraştırmaktansa hap birkaç bilgi sunmak istedim bu sefer. Derleyip topladığım farklı önerilerle hayatın daha çok tadına varacağınıza eminim.
Önce 5 altın kural:
Kaliteli yaşlanmak için bugün spor yapın, ilerde kas kemik ağrıları yaşamayın.
İyi besleniyorum çünkü kendime değer veriyorum bilincini kabullenin.
Sağlık konusunda evhamlı değil, bilinçli, kilonuz konusunda ise takıntılı değil gerçekçi olun.
Bedenime, ruhuma ve zihnime iyi bakıyorum ki beni yarı yolda bırakmasın.
Yeni başlangıçlar için yarını beklemiyorum hemen harekete geçiyorum.
Kızarmış gıdalar ve yağlı yemeklerin solunum yolu hastalarına özellikle astım olanlara problem çıkardığı görülmüş. Hırıltılı nefes, tıkanıklık hissi duyanlar sağlıklı yağlar tercih etmelidir.
Yemeklerden önce 2 bardak su (özellikle ılık ) içmenin kilo kaybına yardım ettiği gözlendi.
Kış aylarının öne çıkan besinlerinden biri mor lahanadır. Kırmızı rengi veren güçlü antioksidan içeriği zengin vitamin desteği sağlar. Bu sebze kolay kolay bozulmaz. İşten yorgun geldiğiniz günler kurtarıcı olması için ince kıyım mor lahanayı, az tuzla ovup vakumlu saklama kabında tutun. Afiyetle salatalara ekleyin ya da tek başına yiyin.
Regl döneminde iştahı bastıran östrojenin azalması, metabolik hızı arttıran progesteronun artması bu dönemde bayanların yağlı, şekerli besinlere yöneltiyor. Bunu önlemek için adet döneminde atıştırarak değil, protein ve sağlıklı yağlarla açlığınızı bastırın.
Ortalama fiziksel aktiviteye sahip bir kadın günde 50 gr şeker tüketmeli ancak Türkiye’de bu rakam 100 gr. Yılda 32 kg kişi başı şeker tüketimi.
Yorgun, uyuşuk, mutsuz hissedenler kış ayı depresyonundan kurtulmak için hemen hareket edin. Gün ışığı, oksijen içinizi aydınlatır, evde oturup kurduğun dertler doğanın içinde kaybolacak eve ise döndüğünde çok rahatlamış olacaksınız.
En sevdiğin ojenin rengini, tuttuğun takımın yıllar önceki şampiyonluklarını, telefon numaranı, ayak numaranı, izlediğin tv kanallarının numaralarını ezbere biliyorsun peki ya tansiyon, kilon,kan şekerini, kolesterolünün kaç olduğunun farkında mısın ? Rutin kan tahlillerini yaptır, sadece tartılmak yetmez yağ analizi yaptır.
Yeni bilgileri daha iyi kaydetmek için 3 yarım ceviz ve 1 küçük muz yiyip açık havada 30 dk yürüyün. Bu sayede beynin bilgi işlem kabiliyeti artacaktır.
Kemiklerdeki stresi azaltmak için yoga, tai chi gibi esneme egzersizleri yapın. Calsiyum ve D vitamini düzenli alın özellikle kış aylarında.
Sorbitol içeren şekersiz sakızlar belki de şişkinliğin nedeni olabilir.
Yemek sonrası çiğnenen şekersiz sakız açlık duygusunu çoğaltır.
Pastörize olmamış lahana turşusu doğal yollarla fermente olmuş barsak florası için en faydalı besinlerdendir. Canlı kültürlerin barsağın doğal yapısını koruyup besinlerin emilim-atım gücünü artıran bağışıklık sisteminin en güçlü silahıdır. İltihaplanmanın yol açtığı birçok hastalığı önler, hazımsızlığı çözer, kötü hücreleri yok etme gücüne sahip “doğal katil “ hücrelerinin arttırır.
Muhteşem besin yumağı filizlerden faydalanın.
Kuru fasulye kötü kolesterolü düşürerek hem kalbinizi korur hem de kilonuzu kontrol etmenize yardım eder.
Kilo verdikten sonra oluşan sarkmaları önlemek için zayıflama sürecinde diyete ilave spor, masaj ve özel kremler kullanılmalıdır. Ancak daha önce çıkmadığınız kadar yüksek kilolardaysanız, ya da bu fazla kilolar çok uzun süre derinizi zorladıysa geri kazanımı zordur. Bunun için bir doktorla görüşüp ameliyat olun. Burada cevaplanması gereken şudur, mevcut kilonun %30 fazlasını 5 yıl veya daha uzun süre taşıdıysanız durum geri dönüşü olmayan yola girmiş demektir ama cevabınız hayır ise o zaman bekleyin 6 ay ile 1 yıl içinde doku toparlanacaktır.
Ameliyata karar verilen durumlarda ise hedef kiloya ulaşılıp ulaşılamadığı değerlendirilmeli son noktada operasyona alınmalıdır. Aksi takdirde kilo vermeye devam ederseniz tekrar sarkar . Tabii tekrar kilo almamalısınız demeye gerek yok sanırım.
Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER