Ancak ayrılmayı zorlaştıran asıl neden; kendi düşünce ve davranışlarımızdır. Us Psikiyatri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Nazan Topal, ayrılık sürecinde ve sonrasında yapılan hatalar ve sağlıklı ayrılıklar için yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulundu.
Ayrılık Süreci Aşamaları
• Kabullenememe: Ayrıldığınıza inanamamak ve bu yaşadığınız durumun size gerçek dışı gelmesi…
• Karmaşık Duygular İçinde Olma: Sık sık ağlama, özlem, üzüntü ve öfke duygusu yaşamak…
• Yeni Bir Yön Belirleme: Duygusal çöküntüden kurtulmak, hayatınıza yeni bir yön vermeye başlamak, kendinize ve hobilerinize vakit ayırmak…
• Kabullenme ve Yeni Bir Aşka Yelken Açma: Ayrılmanın doğru bir karar olduğunu benimsemiş olmak ve yavaş yavaş yeni bir ilişkiye hazır olmak…
Erkekler Ayrılık Sürecini Daha Zor Atlatıyor
Kadın-erkek her iki taraf için de ayrılık zordur ve üzüntü yaşanacaktır. Ayrılık sonrası kimin daha çok acı çektiği genel olarak olayın kişi tarafından nasıl algılandığına, geçmiş deneyimlerine, inanç sistemine ve yaşadığı toplumun değer yargılarına bağlıdır. Her iki taraf toplumsal cinsiyet rollerinden dolayı inanç sistemlerinde ve başa çıkma yeteneklerinde farklılıklar gösterebilir ve farklı stratejiler kullanabilir. Bazı araştırmalara göre; erkekler ayrılık acısını kadınlara göre daha yoğun ve daha uzun süreli yaşayabiliyorlar. Çünkü kadınların duygusal desteği daha çoktur. Kadınlar ilişkileriyle ilgili sorunlarını ve duygularını sosyal çevreleriyle (arkadaşlarıyla, ailesiyle vs.) paylaşırlar. Erkekler zayıf ve güçsüz görünecekleri düşüncesiyle kendilerini açmaya çekinirler ve böylece duygusal desteği bulamazlar. Bundan dolayı ayrılık acısını kadınlara göre daha yoğun ve daha uzun süreli yaşayabilirler.
Ayrılık Sürecinde Ortaya Çıkan Olumsuz Düşünce ve Davranışlar
"Bağımlılık ve yalnız kalma korkusu": Onsuz yapamam düşüncesi veya bundan sonra kim beni ne yapsın düşüncesi…
Ayrılmak, özellikle belirli bir yaş grubu için öncelikle bir kayıp demektir. Bu süreçte üzülmek oldukça normal ve doğal bir duygudur. Ama bu acı geçecek ve tekrar kendinize gelip yeniden aşka, sevgiye, beraberliğe kapılırınızı açacaksınız
"Ya başkasını bulamazsam" düşüncesi ve korkusu: Aslında onun olumsuz kötü yanlarıyla yaşayabilirim düşüncesi. Beterin beteri vardır düşüncesi. Ama unutmayın ki iyinin iyisi de vardır.
"Ayrılma kararını o versin" düşüncesi: “Sorumlusu ben olmayım, benim yüzümden bitmiş olmasın” düşüncesi… Ama unutmayın ki karşı tarafın ayrılmasını beklemek sorumluluktan kaçınma göstergesidir.
"El alem ne der" düşüncesi: Boşanmak/ayrılmak bazılarının gözünde başarısızlıktır. Boşanmış denmesin diye kötü giden bir ilişkiyi uzatıp ayrılmazlar. Fakat unutmayın ki ayrılmak dünyanın sonu da değildir, başarısızlık da değildir.
"Emeğim vaktim boşa gitmiş olmasın" düşüncesi: “Bu kişiye on yılımı verdim. Ayrılsam, benim on senedir uğraştığım emeğin üzerine başka birisi konar”, deyip bir on sene daha verip süreci iyice uzatmak… Ama unutmayın ki ihtiyaçlarınız karşılanmıyorsa, sevildiğinizi ve güvende olduğunuzu hissetmiyorsanız uzatmanın da bir anlamı yoktur.
Ayrılık Acısıyla Başa Çıkabilmek İçin Bu Hataları Yapmayın
1-Kaçınma Davranışı Göstermek: Örneğin: alkol ile üzgünlüğü gidermeye çalışmak, sosyal çekinme, anıları silme, o kişiyi düşünmeyi yasaklama vs... Bu stratejiler kısa vadede rahatlatıcı olabilir ancak uzun vadede yararlı değildir. Duygusal destek almak ve duygularını paylaşmak önemlidir.
2-Saldırı Göstermek: Örneğin: bloklama, hemen başka bir sevgili bulma, çok eğleniyorum durumu yayma ve bunu sosyal medyada paylaşma, eski sevgiliyi kötüleme, tekrar bağlanmaktan korkma ("ilişki insanı değilim"), intikam alma ve intikam peşinde olma gibi...
Hatalı Düşünce ve Davranışlar Ayrılık Sürecini Zorlaştırıyor
Evliliklerin, ilişkilerin bitmesi her iki taraf için de zordur.
“Simetrik bir vücuda nasıl sahip olunur?”
“Astrolog Merve Şentürk’ten Astrolojik Olaylar ve Burç Yorumları”
“Evde ve Dışarıda Sporun Yeni 10 Normali”
“Baba-oğul arasındaki “tatlı rekabet””
“Pizzanın Sırrı Malzemeleri ve Pişirme Yönteminde Saklı”
“Altın Portakal’da ‘Yerel Yönetim ve Sanat’ Paneli”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32