Bizim ülkede çok olur bu, bir popüler olmaya görsün bir şey. Bir bakmışsınız onun uzmanları dolmuş ortalık. Bir ara herkes gurmeydi, şimdi herkes SM (Hastayız bu kısaltmalara da değil mi HES var ÇÜŞ var TİP var. Bu sosyal medyada SM var CSO var bir de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası değil o Chief Social Officer demek. Ben bir kısaltmalar sözlüğü bekliyorum bu arada yakında)
Bana diyorlar ki hocam gurmesin sen bir bak bakalım tadına. Ya ne kolay gurme olmak. Bir kere tüm aşçılık okulu mezunları stajı tamamladıktan sonra gurme oluyor. Yemek yarışmasına katılanların tamamı gurme zaten. Yarışmaya katılım koşulu o, gurme değilsen almıyorlar seni. 100 kanal var uyduda Türkçe hepsinde bir yemek programı var, ya da bir köşede parça kumaşlardan yastık yapılıyor Derya abla kontrolünde, bir köşede adam son kasetini tanıtıyor, doktor bir köşede hemoroid anlatırken bi gurme karnıyarık pişiriyor arkada. Kalsın diyorum olmaz benden gurme yok bende bu özellikler.
Wiki’de şöyle diyor “Fransız kökenli bir sıfattır, gurman’dan gelir. Gourmet, “lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi ” demek. “Yemesini bilen” anlamına da geliyor.”
Damak tadına sahip, yemesini bilen. Her aşçı gurme olmadığı gibi yemesini bilen derken her obezide gurme sınıfına koymuyoruz tabi. İşin şakası bir yana gurme olmak için çok şeye hakim olmak gerek.
Gurme olmak için etin yanına gelen şarabı içince onun kupaj olduğunu anlamak yetmez. Üzümün cinsini bilmek lazım yeğen. Üzümün cinsini bilmek yetmez rekolte yılını da bilmek gerek hatta o yıl hangi yöredeki üzümlerin daha iyi olduğunu da bilmek gerek. Bunları bir yudumda söylemek lazım yeğen birde…
Gelen etin kuzu mu dana mı olduğunu anlamayı geç, kuzunun süt mü ota geçmiş mi olduğunu anlamak gerek. Yaşını anlamak gerek. Bunu ağzına aldıktan sonra değil pirzolaya bakınca anlamak gerek.
Yerken nerede çatal nerede bıçak, nerde elini kullanmak gerektiğini bilmek gerek.
Damla sakızlı sütlaç yerken içindeki sakızın esans mı gerçek mi olduğunu anlamak gerek.
Gelen güveçteki tereyağının saf mı margarin karışımı mı olduğunu hissetmek gerek bunu yedikten sonra değil kokusundan anlamak gerek yeğen.
Bolu’da aşçılık İtalya’da staj Fransa’da pastacılık eğitimi almak aşçılık için yeter, gurmelik için o pastanın içindeki böğürtlenin donmuş mu sera mı yoksa dağdan doğal toplanmış mı olduğunu anlamak gerek ilk lokmada.
O gerek bu gerek lezzeti keşfetmiş olmak, damak tadına sahip olmak gerek. SM kavramı yeni, İsmail hocamın dediği gibi akademik kısmı geriden geliyor, piyasadaki hemen hemen herkes alaylı. Bizde bir yerinden daldık, akademik ve pratik tarafını da almaya çalışıyoruz. Ben SM Uzmanı olmayacağım ama, Sosyal Medya Gurmesi’yim ben.
Sevgiler
Cesur d.
CESUR DORUK
YAZARA E-POSTA GÖNDER