Yapılan söyleşi ve panellerde Malatyalı sinemaseverler sektörün deneyimli isimleri ile birebir tanışma ve sorularını paylaşma fırsatı buldu. Türkiye’nin en önde gelen animatörlerinden Berat İlk ve ekibinin gerçekleştirdiği canlandırma atölyesine katılan öğrenciler sertifikalarını Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın elinden aldı. Festival kapsamında engelliler için “Gördüm, duydum, biliyorum” başlığı altında gerçekleştirilen gösterimlerin bugünkü ayağına ise Malatyalı engellilerin ilgisi büyük oldu. Anemon Otel’de düzenlenen törende de festival sponsorlarına plaketleri takdim edildi.
GÖRME ENGELLİLER FİLM DİNLEDİ
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda yönetmenliğini Orhan Eskiköy’ün yaptığı “İki Dil Bir Bavul” filmi “sesli betimleme” ile izleyiciye sunuldu. Gösterimden önce bir konuşma yapan ve kendisi de görme engelli olan Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan “Sesli betimleme filmdeki görsel kısımların görmeyenler için anlatılması; işitme engelliler için de altyazı konuluyor, ancak yazı yazınca bu yazılı betimleme yapmak değil. Bebek ağlamasını ya da kapı gıcırtısını dahi anlatabilmek lazım. Sesli betimleme için de bu böyle. Engelliler için bunun muhakkak yapılıp engelsiz bir sinema yaratılması gerekiyor” dedi. Önalan konuşmasını festival programında sesli betimleme uygulanan filmler olmasından dolayı, Malatya Uluslararası Film Festivali Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’a konuya verdiği önem için teşekkür ederek bitirdi.
MALATYA’NIN İLK ANİMATÖRLERİ
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Berat İlk’le canlandırma atölyesinin ikinci gününde katılımcı öğrenciler sertifikalarını Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın elinden aldı.
Sertifika töreninde öğrenciler Saran’a çalışmalarını anlattı ve “Doğu Anadolu’da yapılmış bu ilk etkinliğe” ve kendilerine “ön ayak oldukları” için Vali Saran’a teşekkür etti.
Sertifikaları dağıtırken konuşan Saran “Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimlerinin yanı sıra aynı zamanda sinema tekniklerinin temelini oluşturan ve bu tekniklerin hayata geçirilmesi hususundaki uygulamayı yürütüyor. “ dedi.
“FESTİVAL BİRÇOK İNSANI BİR ARAYA GETİRİYOR”
Sertifika töreninin ardından fotograf sanatçısı Mehmet Ünal’ın “Memleket Almanya” kısa filminin özel gösterimini izleyen Saran, “Burada seyrettiğimiz film sergisi, Almanya’ya Türk göçünün 50. Yılı olması münasebetiyle son derece etkili ve güzel bir çalışma. Böylece festival kendi odağında film gösterimleri olmakla birlikte bu alanda ilgi ve merak sahibi birçok insanı bir araya getiriyor.” diyerek festivalin buluşturucu karakterini işaret etti.
Filmin programdaki gösteriminin ardından Malatyalı genç fotoğrafçılar da Mehmet Ünal ile söyleşi imkânı buldu.
Eski bir tiyatro sanatçısı da olan Mehmet Ünal, fotoğraf sanatını “öykü anlatmak” olarak nitelendirirken fotografın altına açıklama yazısı yazılmasına gerek olmadığını, zaten “fotografın kendisini anlatacağını” söyledi.
SON DÖNEM TÜRKİYE SİNEMASI PANELİ
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Fahri Kayahan Salonu’nda düzenlenen “Son Dönem Türkiye Sineması Paneli”nde ise panelistler; yapımcı Sevil Demirci, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve yönetmen Orkan Eskiköy, Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal Süalp’in moderatörlüğünde izleyiciler ile Türkiye’deki toplumsal sorunların sinemadaki iz düşümünü tartıştı.
“ROMANYA BAĞIMSIZ SİNEMASININ İLK ÖRNEĞİ”
Festivalin 4. gününde yapılan gösterimlerde bir yerli bir de uluslararası uzun film öne çıktı. Uluslararası Uzun Film ketegorisinde yarışan, “Adelbert’in Rüyası” adlı filmin Malatya Park Avşar Sinemaları’nda yapılan ikinci gösterimine katılan yönetmen Gabriel Achim, Romanya sinemasının “dışarıdaki” en önemli elçisi kabul edilen ve aynı zamanda 2007 Altın Palmiye Ödüllü “4 Ay 3 Hafta 2 Gün” filminin de yapımcısı olan Daniel Burlac, oyuncular Gabriel Spahiu ve Anca Androne gösterimden sonra izleyicilerle sohbet etti. Filmin ülkesi Romanya’da ve en son gösterildiği Selanik Film Festivali’nde büyük ilgi ile karşılandığını söyleyen yapımcı Daniel Burlac, “Bence bu Romanya bağımsız sinemasının ilk örneği. Yönetmen Achim Romanya sinemasına yeni bir bakış getirmeye çalışıyor. Anlaşılması güç bir film olsa da “Adalbert’in rüyası” 10 yıl sonra bir başyapıt haline gelecek” dedi.
Festivalin Ulusal Uzun Film kategorisinde yarışan “Küçük Günahlar” filminin Yeşil Sineması’nda yapılan festival galası yapıldı. Yirmi altı yaşındaki Melik’in sıradan hayatını sürdürürken Şilan adındaki genç kıza âşık olması üzerine gelişen olayları toplumsal siyasi olaylara da değinerek anlatan filmin galasında filmin yönetmeni Rıza Kıraç, oyuncuları Esra Ruşan ve Berke Üzrek hazır bulundu.
Festivalin Ulusal Kısa Film kategorsinde 17 filmden 12’sinin de Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda gösterimi yapıldı. Kalan 5 filmin gösterimi ise 23 Kasım 2011 Çarşamba günü aynı salonda yapılacak.
“SPONSORLARA TEŞEKKÜRLER”
Festivalin gerçekleşmesinde büyük payı olan yerel ve ulusal 69 sponsora da plaketleri Anemon Otel’de düzenlenen bir törenle takdim edildi. Törende bir konuşma yapan Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Doç Dr. Ulvi Saran sponsorlara teşekkür ederek “Festivalin gerçekleşmesinde çok önemli olan bu desteklerin ileriki yıllarda da devam etmesini umduğunu” söyledi.
Festivalin 5. gün etkinlikleri 23 Kasım 2011 Çarşamba günü Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ile festival sinemalarında devam edecek.
Engelsiz Bir Festival
Festivalin 4.gün etkinlikleri kapsamında festival sinemaları ve Malatya Kongre ve Kültür Merkezi salonlarında 18 uzun film, 13 kısa film ve 4 belgesel gösterimi gerçekleştirildi.
DİĞER HABERLER
Rober Hatemo ve Yıldız Tilbe’den Yılın Şarkısı: “Bu Delikanlıyı Unutamazsın”
Türk pop müziğinin iki efsane ismi hayranlarını büyüleyecek projede bir araya geliyor.
“Sisley 2015 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu”
“Nazlı ve Hacı Sabancı’nın Görkemli Düğün Töreni Çırağan Sarayı’nda Gerçekleşti”
“Ben Hayatta En Çok Babamı Sevemedim; Kısmet Olmadı…”
“19.GalataModa Festivali 12-16 Haziran Nişantaşı Sanat Parkı`nda Başlıyor!”
“Sivilceler, Siyah Noktalar ve Genişlemiş Gözenekler... ”
“Stil Sahibi Kadının Yeni Adresi "Gaia N Uranos" Nişantaşı’nda Açıldı”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32