>

DİĞER HABERLER

Dil Öğrenmenin Keyifli Yolu Yabancı Diziler Mi?

Yabancı dil öğrenmek için birçok yol denediniz ve hepsi çıkmaz sokaklarda son bulduysa yalnız değilsiniz.
 
   
 
 
     

Birçok kişi, dil öğrenmek için çaba sarf ediyor, mobil uygulamalarda pratik yapıyor ancak yine de istediği ilerlemeyi kaydedemiyor. Berlitz Dil Okulları Müdürü Çağdaş Kardaş, yabancı dil öğrenmeyi keyifli hale getirmenin yollarından birinin dizlerden geçtiğini vurgulayarak önemli ipuçları veriyor.

Yabancı dili hayatınızın bir parçası hale getirmelisiniz

Tüm uğraşlara rağmen yabancı dili öğrenemememizin sebebi öğrenmek için hedeflenen dilin hayatınızın merkezinde yer almamasıdır. Ancak dil öğrenebilmek için öncelikle o dilde düşünebilmeyi öğrenmek gerekir. Hedeflenen dili hayatın merkezine almak ve o dilde düşünebilmenin en eğlenceli yolu ise yabancı dizilerdir.

Tabuları sevdiğiniz dizilerle yıkın


Yabancı dil ile ilgili beynimizin içinde dolaşan onlarca tabu vardır. Bir engel gibi görünmese de öğrenme sürecini olumsuz yönde etkileyerek o dilden uzaklaşmanıza yol açabilir ve hatta kendinizi başladığınız noktadan da daha uzak bir yerde bulabilirsiniz. Bunu engellemek için yabancı diziler bir kurtarıcı görevi görür. Dili bütün kültürel evreni ve ses dünyası içinde algılamanız ve kullanmanızı sağlar.

Neden yabancı diziler?

Dili öğrenmek sadece gramer öğrenmekle mümkün değildir. O dilin içinden çıktığı kültürü de anlamak gerekir. Diziler hedeflenen dile ait kültürün bir ürünü olduğu için kolaylıkla o dünyaya dahil olmanızı sağlar. Aynı zamanda diziler, kitaplarda öğrenilen kalıplardan çok daha güncel bir dil kullanır. Kullanılan kalıplar ve deyimler sokakta öğrenmeye çalıştığınız dili, anadili olarak kullanan birinden duyabileceğinizle hemen hemen aynıdır. Dolasıyla bu durum konuşma becerinizi de geliştirir.

Pasif olarak öğrendiğiniz kelimeleri çok daha iyi öğretir

Ezberlediğiniz ve öğrendiğinizi düşündüğünüz kelimeleri zamanla unuttuğunuza veya bir cümle kurmak isterken bir türlü hatırlayamadığınıza şahit olmuşsunuzdur. Bu durumun ortaya çıkma nedeni kelimeleri pasif öğrenmenizdir. Çünkü liste halinde öğrendiğiniz kelimelerin nerede ve nasıl kullanıldığına odaklanmasınız. Diziler ise bu sorunu aktif bir izleme aktivitesiyle ortadan kaldırır. Çünkü aynı ve benzer kelimelere sürekli maruz kalmanızı sağlar ve kelimelerin nerelerde nasıl kullanmanız gerektiğini gösterir.

Diziler dinleme kabiliyetinizi güçlendirir


Yabancı dil öğrenebilmenin en kritik eşiği konuşabilmekten geçer. Konuşabilmek içinse önce dinleme ve dinlediğinizi anlayabilme kabiliyetinizin gelişmiş olması gerekir. Çoğu kişi, okuma ve yazma aşamasında gösterdiği başarıyı, dinleme ve konuşma kısmında gösteremez. Sebebi ise pratik yapma alanının kısıtlı olmasıdır. Sürekli dinleme çalışması yapmak çoğu zaman mümkün değildir. Ancak sevdiğiniz bir aktiviteyi aynı zamanda dinleme pratiğine dönüştürmek yabancı dizilerle mümkündür. Dinleme becerinizi geliştirmek için öncelikle sevdiğiniz bir diziyi belirleyin ve Türkçe alt yazılı izlemeye başlayın. Zamanla dile yatkınlığınız artacaktır bu noktada alt yazıyı öğrenmeye çalıştığınız dil ile değiştirin. Hem görüp hem de duyarak önemli gelişme kaydedeceksiniz.

Dizi izleyerek yabancı dil öğrenmek isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler;

➢ Yabancı dizi izleyerek dil öğrenmek için öncelikle belli bir temelinizin olması gerekir. Sıfır dil bilgisiyle yabancı bir dili sadece dizilerden öğrenmek çok mümkün değildir.
➢ Seviyenize uygun bir dizi seçebilirsiniz. Bu noktada yeni başlayanalar için eğlenceli sit-com ve animasyon diziler yararlı olacaktır.
➢ Dizi izlerken sözlüğünüzü yanınıza alabilir ve merak ettiğiniz kelimelerin anlamlarına bakarak not alabilirsiniz.
➢ Dil öğrenmek için kalıplar çok önemlidir. Bu sebeple dizilerde duyduğunuz kalıpları sesli olarak tekrar edebilir ve not alabilirsiniz.
➢ Alt yazıyı kapatıp izlemeye çalıştığınızda eğer anlamıyorsanız ümitsizliğe kapılıp endişelenmeyin. Bunun uzun ama keyifli bir süreç olduğunu unutmayın.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>