Referanslara dikkat…
Referans verilecek kişileri belirlerken nelere dikkat etmek gerekir? Referanslara özgeçmişte yer vermek gerekir mi?
Referans kontrolü tüm cv’nizi bütünleyen ve kişinin işe kabul edilme aşamasında son derece kritik bir rol oynayan unsur.
Görüşmelerde oluşan izlenimler bireyin işe kabul edilmesinde önemli rol oynar. Referanslar ise, bu izlenimlerin adayı profesyonel geçmişinde tanıyan kişilerce teyid edilmesi anlamına gelmektedir. Aynı nitelikteki kişiler arasında tercih yapmanın güçleştği durumlarda da referans kontrolünün önemi artmaktadır.
Referans verilecek kişileri belirlerken nelere dikkat etmek gerekir?
Referansların belirlenmesi aşamasında dikkat edilmesi gereken bir kaç konu vardır. Referanslarınız belirtirken, söz konusu kişilerin sizi tanıyan, daha önce birlikte çalıştığınız kişiler olmasına dikkat etmelisiniz. Sizi tanımayan, çalışma şekileriniz hakkında bilgi sahibi olmayan kişileri referans olarak belirtmeniz negatif etki yaratabilir. İşverenlerin, referans olarak belirttiğiniz kişilerle temas ettiğinde sizin hakkınızda yeterince bilgi sahibi olmayan ya da sizi tanımayan kişilerle karşılaşmaları işi alamamanıza neden olabilir.
Özetle, refeans olarak belirteceğiniz kişiler;
• Daha önce beraber çalıştığınız yöneticiler va çalışma arkadaşlarınız,
• Çalıştığınız firmalarda ya da müşterilerde irtibatta bulunduğunuz, birebir çalıştığınız kişiler,
• Akademi dünyasından daha önce beraber çalıştığınız öğretim kadrolarından kişiler olabilir.
• Referans olarak belirteceğiniz kişiler hakkındaki bilgilerinizin eksiksiz olması da oldukça önemlidir.
REFERANS GÖSTERECEĞİNİZ KİŞİLERİN;
• İsim
• Ünvan
• Şirket
• Adres
• Telefon Numarası
• Faks
bilgilerini temin ediyor olmanız önem taşımaktadır.
Referans listenizi oluşturduktan sonra, başvurduğunuz işlere ve şirketlere göre gruplandırma yapmanız yaralı olacaktır. Şöyle ki eğer teknoloji sektörüyle ilgili bir şirkete yaptığınız başvurularda daha önce benzer bir firmada çalıştıysanız bu firmadan göstereceğiniz referansları ön plana çıkarmak yararlı olabilir.Referans gösterilecek kişilerin, konu ile ilgili onayını almanız son derece önemlidir. Referans gösterilen kişiyle temas kurulması durumunda bu kişinin konudan haberdar olmaması negatif etki yaratabilir.
Referanslara özgeçmişte yer vermek gerekir mi?
Referanslara, özgeçmişinizde mutlaka yer vermenize gerek bulunmamaktadır. Başvurduğunuz işe göre belirlediğiniz referanslarda bahsetnmek yerinde olabilir. Bazı özgeçmişlerde 'İstenmesi durumunda temin edilecektir.' yazılabilmektedir. Böyle bir not yazmanın özgeçmişiniz için yaratttığı değerden söz etmek çok mümkün olmayabilir. Bunun yerine, referanslarını varsa bahstemeniz yoksa bu bölümü hiç oluşturmamanız daha uygun olacaktır. Ancak, ister özgeçmişinizde bahsedin ister daha sonra temin edin referanslarınızı önceden titiz bir şekilde hazırlayarak, üzerinde düşünerek oluşturmanız çok önemlidir.
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
“Sevdiğinizi söyleyemiyorsanız ”
“Ekip Ruhu Başarının Anahtarı mı?”
“Ayrılmak Kaybediş Değil Yeni Bir Başlangıçtır”
“Biz büyüdük, kahkahalarımız azaldı...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32