İşe yarar püf noktaları
Sıkan ayakkabılar, patlayan etek ve pantolonlar bazen bizi zor duruma düşürür. İşte ufak ama işe yarar püf noktaları..
İri bir parça pamuk sirkeye batırılır. Ayakkabınızın burun kısmına konarak bir gün bekletilir. Bir gün sonra pamuk çıkarıldığında ayakkabınızın bir miktar genişlediğini görebilirsiniz.
Fermuarlı Giysiler
Fermuarlı giysilerin yıkanması esnasında fermuar muhakkak kapatılmalıdır. Aksi taktirde fermuar dişleri sudan zarar görüp çalışmaz hale gelecektir.
Eski Deri Eldivenler
Eski deri eldivenleri sakın atmayın. Parmakları, küçük yaralarda parmakkoruyucu olarak işe yarar. El kısımları ise, ters yüz edilerek mükemmel bir toz bezi olarak kullanılabilir.
Çamur Lekeleri
Elbisedeki çamur lekesini hiçbir zaman yaşken hemen fırçalamayın. Bekleyin kurusun sonra fırçalayın. Hiç iz bırakmadan çıktığını göreceksiniz.
Ütüde Sararan Çamaşırlar
Ütüde sararan çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, ütünüzle kurutun. Leke yok olur. Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, gene ütü ile kurutmaktır.
Kahve Lekesi
Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesi; lekeler birkaç aylık bile olsa, saf gliserin ile ovun. Yarım saat bekleyin. Sonra her zamanki gibi yıkayın.
Gömlek Yakası
Erkek gömleklerinde yakayı tersten de, yüzden de, yakanın ucundan ortasına doğru ütülemelisiniz.
Ayakkabılar
Ayakkabıların şekillerini kaybetmemeleri için içlerine ya kalıp ya da yumuşak bez veya kağıt konulmalıdır.
Çatlamış Ayakkabılar
Yüzleri çatlamış ayakkabılar üstlerine badem ya da hint yağı sürülüp kalıba geçirildikten sonra su buharına tutulmalıdır.
Süet Ayakkabılar
Süet ayakkabılardaki lekeler ince zımpara kağıdı ile ovularak çıkarılır.
Ayakkabıların Su Alması
Ayakkabılara su geçmesini önlemek için tabanına birkaç gün keten yağı sürülmelidir.
Parlayan Etek Ve Pantolonunuz
Kabuğu soyulmuş bir patatesi iyice yıkadıktan sonra ikiye bölün. Bu kestiğiniz tarafı kumaşın parlak yerine sürmeye başlayın.Birkaç kez tekrarlayın. Bu işlemden sonra eteği veya pantolonu kurumaya bırakın.İyice kuruduktan sonra da temiz bir fırçayla fırçalayın. Kumaştaki parlaklıktan eser kalmadığını göreceksiniz.
Yapışan Cikletin Çıkarılması
Cikletin yapıştığı yerin altına naylona sarılmış bir miktar buz koyun.Biraz bekleyin, buzun soğutucu etkisiyle ciklet donar. Sonra temiz bir fırçayla cikleti fırçalarsanızyapıştığı yerden çıktığını göreceksiniz.
Yünlü Kazakların Yıkanması
Yünlü kazakları yıkamak çok dikkat isteyen, oldukca zor bir iştir.Kazakları ılık suda, deterjansız olarak sabunla yıkamaktır. Yıkama sırasında çitilememeli, yıkadıktan sonra bükerek sıkmamalıdır. Yıkanan kazaklar avuç içinde sıkılmalı, bir havlu üstüne yayılarak kurutulmalıdır.
Diz Yapmış Pantolonların Ütülenmesi
Ütülenecek pantolon diz hizasında çıkıntı yapmışsa, bunu normal bir usulle ütülemek bir fayda vermez. Onun için önce pantolon paçalarını normal iti şeklinin tam tersine koyup, diz yerini ütülemek gerekir. Bundan sonra dikiş yerleri üst üste getirilip ütülenir.
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
““Zenne” Malatya Film Festivali’ne Katılamıyor!”
“Botoks hakkında merak ettikleriniz”
“Vivid’le şehrin ritmini yakalayın!”
“Sıcaklar Kurdeşene Neden Olabilir”
“Başı Beladan Kurtulmayan Pembe Maymun Pepe”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32