Vajinusmus tedavisinde son yenilikler
Vajinal botoks yönteminin en önemli ve öncelikli tedavisi altta yatan psikolojik bozuklukları ortadan kaldırmayı hedefleyen psiko-seksüel terapidir.
Bu uygulama ilk ne zaman ve hangi ülkede yapıldı?
Botoksun vajinusmusda kullanımının olumlu etkisi bilimsel çalışma olarak ilk kez Tahran Üniversitesi doktorları tarafından 2004 yılının Kasım ayında dünyanın en prestijli bilimsel kadın hastalıkları ve doğum dergisi olan Obstetrics&Gynecology dergisinde yayınlandı. Botoksun kronik kasık ağrısı veya ağrılı cinsel ilişki yakınması olan kadınlarda yararlı olduğunu gösteren ilk bilimsel çalışma ise Avusturalya Sydney’de New South Wales Üniversitesi doktorları tarafından yine aynı dergide 2006 Ekim ayında yayınlandı.
Bu yayınları takiben, uygulama ABD-Belçika- İtalya gibi ülkelerle birlikte ülkemizde de özellikle vaginismus için kullanılmakta.
Bu uygulama herkese yapılabilir mi?
Vajinismusun en önemli ve öncelikli tedavisi altta yatan psikolojik bozuklukları ortadan kaldırmayı hedefleyen psiko-seksüel terapidir. Bunu destekleyen fizik tedavi yöntemleri ile hastanın vajen çevresinde istemsiz olarak kasılan kasları tanıması sağlanır. Aynı sırada vajinal dilatörler yardımıyla deconditioning-desensitization (duyarsızlaştırma) gerçekleştirilir. Ancak bu tedavilere dirençli bir hasta grubu da mevcuttur. Bu tedaviden bir sonuç alamayan kadınlar veya bu tedavi yöntemini uygulamak istemeyen kadınlar için günümüzde botoks tedavisi bir alternatif oluşturmaktadır. Vajen kaslarına tek seansta ve anestezi altında klinikte uygulanan botoks enjeksiyonları bu kasları tamamıyla gevşetir. Bunun sonucunda cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılmalar olmaz. Cinsel ilişkinin kendisi yukarıda belirttiğim vajinal dilatörlerin görevini görür. Hasta çok duyarlı yaklaştığı cinsel birleşme olgusunu rutin ve ağrısız olarak da yaşayabildiğini farkeder, hassasiyet kazanılmış bu konuda bir duyarsızlaşma kazanılmış olur. Yapılan çalışmalara göre; botoksun etkisi geçtikten sonra da cinsel birleşme sırasında vajinusmus tekrarlamamaktadır.
Uygulama nasıl gerçekleştirilmektedir?
Uygulama poliklinikte hafif bir sedasyon (uyutma) altında yapılıyor, ameliyathane gerektirmiyor. İşlem 10 dakika sürüyor. 1saat sonra hastalar yürüyerek işlerine veya evlerine gidebiliyor.
Herhangi bir yan etkisi var mı?
Çalışmalarda bugüne kadar bildirilmiş herhangi bir kalıcı yan etki bulunmamaktadır. Cinsel yaşamda kötü değil, çok iyi bir etkiye yol açması beklenmektedir. Bilimsel çalışmalar, vajinismusda olsun, kasık ağrısı ve ağrılı cinsel ilişkide olsun, bu tedavinin çok etkin olduğu yolunda birleşmektedirler.
Tekrar etmek gerekiyor mu? Ne kadar sürede bir tekrar etmek gerekiyor?
23 vajinismus hastası üzerinde yapılan ve 2004 yılında yayınlanan bir çalışmada, vajen kaslarına bir seans botoks uygulanması sonucunda 18 hastada tam iyileşme (ağrısız ve başarılı cinsel birleşme) görülürken, 4 hastada hafif ağrı eşliğinde olmakla beraber cinsel birleşme mümkün olmuş, sadece bir hasta 2. seans tedaviye gerek duymuş. Botoksun kas gevşetici etkisi yaklaşık 3-4 ay sürüyor.
“Kadınlar Sekse Her An Hazır Mı?”
“Victoria’s Secret 7 Kasım’da Zorlu Center’da Açılıyor!”
“Can Bonomo Bronx Pi Sahne`sinde!”
“Kepekli ürünler sağlık kaynağı ”
“Gezici Festival 19. Yolculuğuna Hazırlanıyor”
“51. Antalya Altın Portakal Film Festivali`nde Ödüller Sahiplerini Buldu! ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32