Burun, göğüs, karın estetikleri gibi gündeme gelmeye başlayan “vajina estetiği”, sağlıklı bir cinsel hayat ve işlevsel sorunların giderilmesi için olduğu kadar psikolojik açıdan da önem taşıyor.
Sağlıklı olmak, formda kalmak ya da güzel, çekici görünmek amacıyla estetik operasyonlara sıkça başvuruluyor. Son yıllarda kimi zaman zorunlu olarak kimi zaman da psikolojik rahatlama sağlaması için vajina estetiği operasyonları yapılıyor. Hasta vajina bölgesindeki problemleri nedeni ile günlük yaşamında ve psikolojilerinde de bazı problemler yaşayabiliyor. İç çamaşırı giymekte problem yaşayıp, cinsel ilişkiye girmekten kaçınabiliyor. Bazen işlevsel, bazen kozmetik, bazen de hem işlevsel hem de kozmetik amaçlarla yapılan operasyonlar sonucu yapısal hoşnutsuzlukların giderilmesi, kişilerin psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmesini sağlıyor.
Menopoz dönemine giren kadınların bir kısmı bu dönemi yaşlanmanın başlaması ile eşdeğer görüyor. Ruhsal olarak da kadınları olumsuz etkileyen menopoz, cinsel yaşamın sonu olarak da algılanabiliyor. Ostrajen hormonunun azalması sebebiyle vajenin doğal kaygan ortamı yok oluyor ve sıkıntılı cinsel ilişkiye yol açabiliyor. Hem kadın hem de eşi/partneri problem yaşayarak, cinsel ilişkiden soğuyabiliyor.
Mediest Cerrahi ve Medikal Estetik Center doktoru Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Atilla Alp; menopoza giren kadınlar arasında vajina estetiğine başvurma oranının arttığını belirterek şu bilgiyi veriyor: “Operasyonla vajen duvarının altına yapılan yağ enjeksiyonuyla hem daralma hem de kayganlık sağlanarak cinsel yaşam normale çevrilmektedir.”
Op. Dr. Alp, vajina estetiği geçiren bir kişinin doğum yapmasında ya da cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca olmadığını söylüyor. Ancak, vajina estetiği geçirmiş olan hastaların doğum yaptıktan sonra vajina kanallarında yeniden bir miktar genişleme olacağına da dikkat çekiyor. Op. Dr. Alp “Eğer hasta ameliyat olmadan önce bir kez daha doğum yapmayı düşünüyorsa doğumdan sonra bu ameliyatı öneriyoruz. Ancak sarkmış olan küçük dudakları ameliyat etmek için doğum sonrasını beklememize gerek yok.” diyor.
“Plastik Rekonstrüktif Vajinal Cerrahi” olarak adlandırılan operasyonlarda; vajenin ve etrafındaki dokuların yeniden yapılandırılması ve yeniden düzenlenmesi yapılıyor. Temel olarak bu operasyonlar iki grupta toplanıyor. İlki; geçirilmiş doğum travmaları, doğum yırtıkları, eski doğum dikişleri veya geçirilmiş travmalar sonucu doku bütünlüğünün bozulması ve vajenin özellikle cinsel ilişkiyi olumsuz etkilemesi nedeniyle vajenin tekrar onarılması ve orijinal haline getirilmesi... İkincisi ise; özellikle vajina ve vulva kanserlerinde, kanserli dokuların temizleme işleminde vulva ve vajen dokusunun da alınmasıyla o bölgeye yeniden cinsel işlev kazandırmak amacıyla vulva ve vajen oluşturma operasyonu oluyor.
Op. Dr. Atilla Alp, özellikle doğum sonrasında sıklıkla uygulanan yöntemler arasında vajina daraltma operasyonlarının olduğunu belirtiyor. Op. Dr. Alp, konuyla ilgili şu açıklamada bulunuyor: “Normal doğum sırasında zorlamalar, özensiz ve gerekli olmadığı halde açılan epizyotomiler (normal doğum sırasında vajinayla anüsün arasının kesilmesi) ve sonrasında atılan dikkatsiz dikişler, doğum sayısının fazla olması, yaşın ilerlemesi veya iri bir bebek doğurmak, vajina kaslarının eski elastikiyetini kaybetmesine ve vajinanın genişlemesine neden olur. Bu sorunlardan kurtulmak da artık vajina daraltma estetiği ile mümkün...”
Hasta vajina estetiği sonrasında sık sık hamilelik dönemi geçirmeyecekse ya da sık alınıp verilen kilo problemi yaşamayacaksa küçük dudak ameliyatlarına bir daha gerek kalmıyor.
Ameliyat sonrasında hastanın genel ihtiyaçlarını gidermede bir sorun olmadığı gibi, yaşamına hiçbir kısıtlama da getirmiyor.
“35 Yaşın Üzerindeyseniz ve Hamile Kalamıyorsanız”
“Bendeniz Ankara ve İzmir`le Buluşuyor!”
“70’lerin Asaleti geri dönüyor”
“İşte 71. haftanın armağan kazanan şanslı cosmoturk okurları...”
“Yeni iPhone ve iPad Pro`nun Tanıtım Tarihi Belli Oldu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32