>

SAĞLIKLI YAŞAM

Sezaryen çılgınlığı

Bütün dünya evde doğum uygulamasına yoğunlaşırken ülkemizde sezaryenle doğum hâlâ çok gözde.
 
   
 
 
     
Hamile bayanların gebeliklerinin son günlerini beklemeden doktorlarıyla erken doğum için anlaştıklarını belirten uzmanlar, çoğu kişinin bebeğin burcu sebebiyle ya da doğumun son ayında vücudun fazla deforme olmaması için sezaryene başvurduğunu bildirdi.
Ekonomik yükü artırıyor

Bazı anne adayları özel hesaplara rağmen istedikleri burç gelmediği için sezaryeni kullanarak 15 gün, hatta 1 ay önce doğum yaptırıyor. Ancak bu durum bebek için önemli riskler oluşturuyor. ‘Oğlak’ yerine ‘Yay’, ‘Balık’ yerine ‘Başak’ gibi ayrımlar sonucunda erken dünyaya getirilen bebekler uzun süre yeni doğan yoğun bakım servisinde kalıyor. Bu bebekler, enfeksiyonlara adeta bizzat annesinin eliyle maruz bırakılıyor. Çalışmak zorunda olan ya da hamileliği sebebiyle iş hayatı sekteye uğrayan anne adayları ise vücutlarının fazla deforme olmasını istemedikleri premature doğumu tercih ediyor.

Ailelerin bu tür eğilimlerinin son aylarda ağırlık kazandığına ve bunun etik manada büyük rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı nesiller için doğum şartlarının yerine getirilmesini ve bu dönemde herhangi bir tasarrufta bulunmanın mümkün olmadığını kaydediyor. Tıbbi manada da birçok riske açık olan erken doğum sonucu anneler bir gün yerine bir hafta sonra hastaneden taburcu ediliyor ve bu durum aileye ayrı bir ekonomik yük meydana getiriyor.

En ideal doğum 40. haftada

SSK Bakırköy Doğumevi Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi doktorlarından Murat Palabıyık, ideal doğum zamanının 40. hafta olduğunu, tıp literatüründe 38 haftadan önce doğmuş bebeklere premature denildiğini açıkladı. “Bebek ne kadar erken doğarsa risk o kadar artar” diyen Dr. Palabıyık, “Özellikle 34 haftanın altındaki bebeklerde akciğer problemi çok önemli. 32 haftadan önce ve 1 kilo 500 gramın altındaki bebeklerde akciğer riski artarken beyin kanaması problemi olabiliyor. Bağırsaklarda ciddi problemler gözleniyor. Bu bebeklerin uzun süre hastanede kalması enfeksiyon risklerini de beraberinde getiriyor” dedi.

Normal doğum tavsiyesi

Gerekmedikçe normal doğumu beklemeyi tavsiye ettiklerini söyleyen Dr. Palabıyık, “Eğer bebek normal doğum kanalından geçerken hasar görme ihtimali varsa sezaryen yapılmalı. Diğer hallerde normal doğum yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kaldı ki, bütün dünyada artık normal doğum ve evde doğum uygulaması yapılıyor. Kasılmaları hisseden bebek uyanarak doğum sonrasında dış ortama daha çabuk uyum sağlıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>