Migrenin mi var derdin var.
Çikolata, kırmızı şarap, salam, sosis ve beyaz peynirin içindeki bazı maddeler migreni tetikliyor. Ayrıntılar için tıkayın.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Saygı, toplumda başı ağrımayan insan yüzdesinin çok az olduğunu, herkesin, hayatının bir döneminde farklı nedenlerle baş ağrısını yaşadığını kaydetti. Genellikle kadın erişkinlerde görülen migrenin çok yaygın bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Saygı, migrenin kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 6-8 oranında görüldüğünü bildirdi. Prof. Dr. Saygı, hastalığın, çocukluk çağında kız erkek farkı göstermediğini, ancak adölesan döneminde hormonların da katkısıyla kadınlarda daha sık görüldüğünü anlattı. Çocukların migren ağrısını ifade edemediğini, “başım ağrıyor” diyen çocuğun rahatsızlığının sinüzite atfedildiğini belirten Prof. Dr. Saygı, migrenlilerin çoğunun sorununun çocuklukta başladığını vurguladı.
GENETİK FAKTÖR
Migrende aile hikayesinin önemli olduğunu, migrenli hastaların yüzde 70’inde ailede başka bir migrenli bulunduğunu bildiren Saygı, kadın olmanın ve ailede başka birinde migren görülmesinin kişide hastalık riskini artıracağını ifade etti. Bazı migrenli hastaların ağrısının geleceğini önceden anladığını, bazılarında ise ağrının birden geldiğini anlatan Saygı, migren ağrısının genellikle tek taraflı olduğunu, ancak ağrının yer değiştirdiğini ifade etti. Saygı, her migrenlinin aynı atakları yaşamadığını, ayda, haftada 1 veya daha fazla atak geçirenler bulunduğunu ve ağrı şiddetinin de farklı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Saygı, bazı migrenli hastaların ataklarının; stres, uykusuzluk, açlık, üzüntü ve sıkıntı nedeniyle artabileceğini belirtti.
BESLENMEYE DİKKAT
Migrenlilerin besinlerine dikkat etmelerini isteyen Saygı, bazı yiyeceklerdeki maddelerin de migrende ani ataklara neden olabileceğini vurguladı. Saygı, “Kişi, hiç kırmızı şarap içmemiş, çikolata yememiş veya belli cins bir peyniri yememiştir. Bu besinleri aldığı zaman, bunların içindeki bazı maddeler migreni tetikler” dedi. Bunların yanı sıra salam ve sosislerdeki koruyucu maddelerin migren ataklarını tetikleyeceğini ifade eden Saygı, sigara içimi, kansızlık veya tiroid bezinin yanlış çalışması gibi durumların migren ataklarını artıracağına işaret etti. Prof. Dr. Saygı, “migrenli hastalarda ağrının durup dururken tek taraflı sürekli ağrı haline dönüşmesi, ailede migren olmaması ve ağrıların çok geç yaşta başlaması” durumunda hastada başka rahatsızlıklara bakılması gerektiğini vurguladı.
“ADET DÖNEMİNDE ARTAR”
Migrenin tedavisinin kolay olduğunu ancak, ömür boyu süreceğini belirten Saygı, şunları kaydetti: “Atakların durulma dönemleri olur. 3-5 yıl hiç ağrı gelmez. Bazı hastaların adet dönemlerinde daha çok ağrıları olur. Kadınlarda çok görülmesinin nedeni de muhtemelen hormonal bir tandansı var. Migrenli kadınların büyük bölümü, adet dönemlerinde baş ağrılarının daha çok olduğundan şikayet ediyor. Hastaya bazen hormon tedavileri bile verilir. Östrojen, progesteron arasındaki dengesizlikler de ağrıları tetikleyebilir. Ataklar sırasında beyinde ne gibi hadiseler olduğunu bilmiyoruz ama beyinde başladığını biliyoruz.”
“Ne olacak ki, altı üstü bir göz damlası ”
“Kırılan Parçaları Birleştirmek”
“Karın Ağrınızın Sebebini Biliyor Musunuz?”
“MARTIN LINDSTROM Türkiye'ye Geliyor!”
“Düzen Severler İçin Şıklık ve Fonksiyonellik Bir Arada Yeni Çekmeceli/Aynalı Takı Kutuları”
“Britney Spears yeni ‘Bond kızı’... ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32