Eğer gerekli tedavi uygulanmaz ise enfeksiyon böbreklere ilerleyebilir. Sistit, idrar yolu enfeksiyonudur. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sızı, ağrı, idrar yaptıktan sonra sanki tekrar tuvalet ihtiyacı var gibi hissetme, idrarda kanama, kasık ağrısı ve yan ağrısı sistit bulguları olabilir. Hastalar acil idrara çıkma isteği ile tuvalete gider. Fakat idrarını tamamen yapamadan geri döner. Enfeksiyon derecesi fazla ise, bulantı, kusma, ateş, terleme, kötü kokulu bulanık idrar görülebilir.
Özellikle tatildeyken ıslak mayo ile uzun süre oturmak sistit oluşumuna neden olabiliyor. Bu nedenle genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin. Nem bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratır.
Risk Faktörleri:
• Çok eşlilik
• Tümör nedeni ile aşağı idrar yolunda daralma veya tıkanma
• İdrar sondası kullanımı
• Hamilelik
• Şeker hastalığı
• Temizliğe dikkat edilmemesi
• Geçirilmiş felç gibi mesane boşalmasını engelleyebilecek durumlar
• Yaşlılık
Kronik sistiti tanımlarsak; hasta son 6 ayda ikiden fazla idrar yolu enfeksiyonu ile karşı karşıya kalmaktır. Tabii ki her sık idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanmaz. Tahlillerde enfeksiyon bulguları olması ve tedavi sonrası düzelmesi gerekir. Özellikle gebelik döneminde bebeğin aşağıya baskısı ile sık idrara çıkma gözlenir. Bu sistit değildir.
Bakterilerin üreme organları ve anüsten alt idrar yollarını aşıp mesaneye ulaşması sonucu sistit gelişir. Bulaşma, genital hijyen yetersiz ise olabildiği gibi, cinsel birleşme sırasında da eşler arasında olabilir. Uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menopozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle de oluşabilir. Genel tuvaletlerin kullanılması ile de bulaşmaktadır. Bu nedenle tuvalete oturmadan sifonu çekmek faydalı olabilir.
Kadınlarda üretra erkeklere göre daha kısa olduğu için sistit kadınlarda daha sık görülür. Sistitin en sık rastlanılan sebebi Escherichia coli ( E.coli, koli basili) adlı mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın bağırsaklarda normal olarak bulunabilir ve cinsel ilişki ile mesaneye ulaşabilir.
Sistit antibiyotik ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkiliantibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir. Eğer eşlik eden vajinal enfeksiyon varsa o da tedavi edilebilir.
Sistitten korunmak amacıyla yapılması gerekenler;
• Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin. Nem bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratır.
• Tuvaletten sonra önden arkaya doğru silinin. Böylece vajinal ve rektal bölgenizdeki bakterilerin idrar yollarına girmesini engellemiş olursunuz.
• İdrarınızı tutmayın. Mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Böylece mesanedeki bakterileri dışarı atarsınız.
• Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.
• Gün boyunca bol su içilmesi (mümkünse günde 8 bardak) idrar çıkışını ve dolayısıyla da bakterilerin atılımını arttıracaktır.
• Kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketin. Mesane üzerinde irrite edici etkileri olabilir.
• Her gün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin ve pamuklu iç çamaşırları tercih edin.
Kadınlar İçin Yaz Tatilinin Korkulu Rüyası: “Sistit”
Sistit, halk arasında özellikle bayanlar arasında çok sık görülen bir enfeksiyondur.
“Pınar Çelikel`den Bir Araya Gelince Ummanları Oluşturan Kadın Hikâyeleri”
“İstanbul`un En Ucuz 20 Outlet Adresi”
“Pembe Estetikle Çekici Bir Gülümsemeye Kavuşun!”
“Cinsel Performans İçin Gıdalar ”
“Erkeğin kalbi erken tekliyor. ”
“MTV 2022 “Video Müzik Ödülleri” (“VMA”) Kazananları Belli Oldu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32