>

SAĞLIKLI YAŞAM

Eşleri Uykusuz Bırakan Dert: HORLAMA!

Sabahları yorgun kalkıyor, işinizde konsantrasyon güçlüğü çekiyor ve toplantılarda yoğun uyku isteğinden kendilerinizi alamıyorsanız "Horlama ve uyku apnesi" problemi ile karşı karşıyasınız demektir.
 
   
 
 
     
Sabahları yorgun kalkıyor, işinizde konsantrasyon güçlüğü çekiyor, tiyatroda, sinemada veya toplantılarda yoğun uyku isteğinden kendilerini alamıyorsanız; Eşiniz de sık sık horlamanızdan yakınıyorsa; Büyük olasılıkla siz bir "Horlama ve uyku apnesi (uykuda solunum durması)" problemi yaşıyorsunuz.

Horlama önemli midir?

Horlama, erişkinlerin yaklaşık yarısında görülen bir uyku bozukluğudur. Ancak horlama her zaman sürekli ya da düzenli değildir ve sorun oluşturmaz. Tıbbi olarak değerlendirilmesi gereken durum kişinin her gece gürültülü bir şekilde horlamasıdır.

Özel Kadıköy Hastanesi ve Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr. Zerrin Boyacı konuyu şöyle açıklıyor: "Horlama kişinin yakın çevresini etkileyen önemli bir sosyal problemdir. Guiness rekorlar kitabına göre horlamanın şiddeti 87,5 dB'e kadar çıkabilmektedir. Bu değer taş kırma makinalarının çıkardığı gürültüye eşdeğerdir. Yapılan bir araştırmaya göre horlayan bir kişinin eşi, her gece ortalama bir saat daha az uyumaktadır. Diğer bir değişle horlayan kişilerin eşleri uykusuz kalmaktadır. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da horlamanın, uyku apnesi hastalığının bir belirtisi olabileceğidir."

Horlamanın nedeni nedir?

Erişkinlerde horlamanın en sık görülen nedeni yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ve sarkmasıdır. Fakat burundan, ses tellerine kadar üst solunum yollarını daraltan tüm nedenler (burun kemiğindeki eğrilik, dilin büyük olası vs.) horlamaya sebep olabilir. Çocuklarda ise horlama genellikle geniz eti ve bademcik ile ilgilidir.

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun 10-30 saniye süre ile durmasını ifade eden bir terimdir. Solunumun uyku sırasında kesintiye uğraması, bir gecede 400 kereye kadar tekrarlayabilir. Bunun sonucunda kişinin derin bir uyku uyuyabilmesi ve yeterince dinlenebilmesi mümkün olmaz. Uyku apnesinin en önemli nedeni üst solunum yollarında gelişen obstrüksiyonlardır (Resim 1a ve b). Özellikle yumuşak damak ve dil kökü seviyesinde daralma söz konusudur.

Resim 1a: Açık hava yolu. Hava yolu kesintisiz devam etmektedir.
Resim 1b: Kapalı hava yolu. Hava yolu yumuşak damak seviyesinde kesintiye uğramaktadır.




Uyku apnesinde gün içinde görülen belirtiler nelerdir?

Bu kişiler gün içinde uykusuzluk ile mücadele ederler. Hatta ileri evreli bazı hastalar televizyon seyrederken veya sohbet ederken uyuklayabilirler. Sabahları yorgun kalkarlar işlerinde konsantrasyon güçlüğü çekerler. Tiyatroda, sinemada veya toplantılarda yoğun uyku isteği ile mücadele ederler. Direksiyon başında uyuya kalmaları ve trafik kazalarına neden olmaları söz konusudur.

Uyku apnesi tehlikeli midir?

Uyku apnesi tedavi edilmesi gereken ciddi bir problemdir. Tedavi edilmeyen kişilerde özellikle kalp ve damar hastalıkları görülebilir. Ani ölümler olabilir.

Uyku apnesinin tedavisi var mıdır?

Uyku apnesi olan kişiler mutlaka konunun uzmanı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. İlk aşama olarak yapılası gerekenler şunlardır:

Alkol alınmamalı,uyku ilaçları kullanılmamalıdır.

Fazla kilolar varsa, kilo verilmelidir. Aşırı kiloların dil kökünde yağlanmaya neden olarak hava yolunu daraltacağı unutulmamalıdır.

Uyku sırasında sırt üstü değil yan yatılmalıdır. Bu alışkanlığın edinilmesi için pijamanın sırt kısmına bir tenis topu dikilebilir.

Tedavi için cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlere gerek duyulabilmektedir.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>