Türkiye’de de son yıllarda yerli şarap üretiminde artış gözlemlense de eski ve yeni dünya şaraplarına olan ilgi pek de azımsanmayacak boyutta. Bunda kavlarıyla göz dolduran popüler restoranların etkisi büyük. Eğer şaraplar hikâyeye ve köklü bir geçmişe sahipse değerleri daha da artıyor. Sizler için hem hikâyesi hem de köklü geçmişi olan markaları araştırdım.
Angelo Gaja şarap üreticisi bunlardan biri. 1859 yılında Giovanni Gaja tarafından kurulan Gaja şaraphanesi, Gaja ailesinin dört nesli tarafından işletilmiş. Giovanni Gaja, Şaraphane’nin bugünkü sahibi olan Angelo Gaja’nın büyük büyük babasıymış. 1994 yılında Gaja ilk şarap arazisini Montalcino’daki Tuscany, Pieve Santa Restituta’da edinmiş. Gaja’nın 16 hektarlık üzüm bağlarından Sugarille ve Rennina ismi verilen iki Brunello di Montalcino şarabının üretimine başlanmış.
1996 yılındaysa, bağlara yeni üzümler ekilmiş: Başta Cabernet Sauvignon ve Merlot’un yanı sıra Cabernet Franc ve Syrah. Halen, Gaja şaraphanesinin Barbaresco bölgesinde ve Barolo bölgesinde bulunan Piedmont’da 100 hektar arazisi bulunuyor.
1859 yılında Louis Henry Denis Jadot tarafından kurulan Maison Louis Jadot ise her zaman Beaune’un merkezinde, üzüm bağlarının ortasında bulunmuş. 19’uncu yüzyılın eski binalarından birinde daha yakın bir zamanda kurulan büroları, 14’üncü yüzyıldan kalma eski mahzenlerin üzerinde bulunuyor. Burası, "Couvent", Maison Louis Jadot’a gelen ziyaretçileri kabul etmek için en uygun buluşma yeri olarak tanımlanıyor.
Jadot ailesinin üç nesli ve ardından 30 yıldan fazla Gagey çifti tarafından yönetilen Maison Louis Jadot, Gagey’lerin oğlu Pierre Henry Gagey ve Jadot’nun 20 yıldır şarapçısı olan yardımcısı Jacques Lardière tarafından yönetiliyor.
Bordeaux’nun en ünlü şarap üretim bölgelerinden biri ve aynı zamanda Bordeaux’nun en tipik toprağı olan Medoc, Bordeaux’nun Kuzeybatısındaki Gironde nehrinin sol yakasında uzanan taşlar ve kayalardan oluşan bir bölge. Öte yandan Medoc toprağı oldukça fakir yani zayıf… Ancak onun bu özelliği ve süzme kapasitesi dünyadaki en iyi şarapların oluşmasına zemin hazırlıyor. İşte bu topraklardan üretilen Calvet Medoc kırmızı şarabı, yüzde 75 Cabernet Sauvignon, yüzde 15 Merlot, yüzde 5 Malbec ve Petit Verdot üzümlerinden yapılıyor. Yüzde 12,5 alkol oranına sahip olan şaraptan bir yudum aldığınızda damağınızda derin bir yakut rengi, meyvemsi ve baharat kokulu bir tat kalıyor.
Ve Calvet Reserve Rouge… Bordeaux bölgesinde üretilen bu şarabın içeriğinde yüzde 70 Merlot ve yüzde 30 Cabernet Sauvignon üzümleri yer alıyor. 12,5 oranında alkol barındıran Calvet Reserve Rouge’dan canlı Yakup rengi, kırmızı küçük meyveler (ahududu, Bektaşi üzümü, böğürtlen ve kuş üzümü) ve baharatlı aromalar (tarçın, meyankökü, karanfil) ve tütsülü çeşnilerin hindistan cevizi yaprağı ve karamel gibi kompleks kokular alınabiliyor. Damak üzerinde iyi dağılan şarap, ipeksi tanenleriyle de oldukça dengeli görünüyor. 16-18 derece sıcaklıkta servis edilmesi öngörülen Calvet Reserve Rouge’un en iyi ızgara veya soslu kırmızı etler, garne ve yumuşak peynirlerle içilebileceği belirtiliyor.
J. Moreau et Fils Montmains 2002, bir diğer favori şarap markası. Fransa’nın Burgonya bölgesi Chablis apelasyonuna ait olan aynı zamanda “premier cru” olarak sınıflandırılmış bir bağda yetişen bu şarap, Chardonnay üzümünden elde ediliyor. Altın sarısı renkteki şarap, burunda narenciye tonları taşıyan meyve ve mineral aromalarının kokusunu bırakıyor. Damaktaysa zengin mineral ve narenciye aromalarıyla yağlı, yuvarlak ve zarif bir tada ulaşıyor. J. Moreau et Fils Montmains 2002 en ideal şekilde 10-12 derece sıcaklıkta içilebiliyor.
Fransa’nın Cote Du Rhone bölgesinin Cote Rotie apelasyonuna ait olan Louis Bernard Cote Rotie 2002 ise yüzde 90 Syrah ve yüzde 10 Viognier üzümlerinden elde ediliyor. Louis Bernard Cote Rotie, Rhone Vadisi’nin kuzeyinde, kumlu teraslarıyla uzanan Cote Rotie bağlarının sadece güney bölümünde yetiştirilen üzümlerden elde ediliyor. Menekşe röfleli yoğun ve koyu kırmızı renkli olan Louis Bernard Cote Rotie 2002’den bir yudum alındığında burunda kompleks, kuru kırmızı meyve, deri ve baharat içeren zengin bir aromayı kokluyorsunuz. Damaktaysa zarif, kalıcı ve uzun bir tat bırakmayı başarıyor. Fransız meşe fıçılarda 8-12 ay olgunlaştırılan bu şarabın 16-18 derece sıcaklıkta içilmesi gerekiyor.
GÜLAY KOÇ
YAZARA E-POSTA GÖNDER