Yaz sona erdi, sonbahar yağmurları erkenci çıktı. Dışarıya grinin hakimiyeti egemen olmuşken içinizi ferahlatacak, damaklarınızı şenlendirecek önerilerim olacak. İlki, 2009 yılında şarapseverlerle buluşan Türkiye’nin ilk pembe görünümlü beyaz şarabı Cielo Pinot Grigon Blush. Kısa sürede büyük bir beğeni toplayarak Türkiye’de Blush türünün öncülüğünü yaptı. Bunda hafif içimi, meyvemsi ve hoş kokusuyla ağızda narin ve kalıcı bir tat bırakıyor.
İtalya’nın ünlü şarap firması Cielo & Terravini’ye ait olan Cielo Blush, beyaz üzüm çeşidi olan Pinot Grigio üzümlerinin kırmızı kabuklarından faydalanılarak kırmızı şarap yapılıyormuş gibi hafif maserasyon işlemine tabii tutuluyor. Blush’a özel uçuk pembe renk de işte bu işlem sayesinde elde ediliyor.
Bir diğeri ise Mozart çikolata likörleri… Wolfgang Amadeus Mozart’ın doğduğu ülke olan Avusturya’nın Salzburg şehri ünlü besteciyi onurlandırmayı görev bilerek, 30 yıl önce Mozart’ın adını taşıyan bir çikolata likörü yaratmıştı. Mozart Damıtım evi, 1954 yılından beri, Salzburg’da Avusturya’ya has özel içkiler üreterek 30 yıl önce yarattığı çikolata likörünü tüm dünya ülkelerine dağıtıyor. Mozart çikolata likörünün dört farklı çeşidi Türkiye’de de satılıyor.
Likörlerin olan Kakao maserasyon özü sadece Mozart Damıtım Evi için üretilen Forastero ve Trinitario kakaolarından elde edilen özel bir şıra. Bu karışım yüksek dereceli alkolle karıştırıldıktan sonra iki ay boyunca fıçılarda muhafaza ediliyor. Kakaonun tamamı ile dibe çökmesinin ardından, şeffaf ve atıklardan arındırılmış kakao maserasyon özünün köpüğü alınıyor.
Yemek öncesi bir bardak grappa alır mıydınız? İtalya’nın en ünlü grappa markası olan Nardini sadece yemek öncesinde değil, hazmı kolaylaştırıcı özelliğinden ötürü yemeklerden sonra da tercih ediliyor. Grappa’nın, Nardini Aquavite Bianca, Nardini Aquavite Riserva, Nardini Aquavite 15 Anni ve Nardini Aquavite Ruta olmak üzere dört çeşidi bulunuyor. İtalya’nın Veneto dağı eteklerinden ve Friuli bölgelerinden toplanan üzümlerin posaları ile elde edilen Nardini Grappa zevk ve keyif içeceği olarak biliniyor ve İtalyanca'da “Acquavite” yani “Hayat Suyu” anlamına geliyor.
Bu arada grappa’nın Toskana ve Veneto bölgelerinde 600 yıl önce şarap üretiminde çalışan çiftçilerin keşfettiklerini de hatırlatmak istiyorum. Şarap yapımından arta kalan kabuk, sap ve çekirdeklerin damıtılmasıyla elde edilen bir içki grappa. O dönemde şarap içecek kadar parası olmayan çiftçilerin kendi damak tatları için yarattıkları bir lezzet. İmalatının özünde üzümlerin posalarının buharlı bakır kap imbiklerde damıtılması var. Yüksek sıcaklıkta kaynatılan posanın yükselen alkol buharından meydana geldiği için, grappa da kullanılan üzüm siyah da beyaz da olsa ortaya çıkan ürün şeffaf oluyor. Sadece Nardini Aquavite Riserva, Nardini Aquavite 15 Anni gibi yıllanmış grappalar renk değiştirerek altın rengine yakın bir görüntü alıyor.
GÜLAY KOÇ
YAZARA E-POSTA GÖNDER