>

KÖŞE YAZILARI | GÜLAY KOÇ

Evde Şarap Kavı

Şarabın kalitesini ve fiyatını belirleyecek tek şey kadehteki lezzetidir. Önemli olan o lezzetin nasıl muhafaza edileceğidir… (Gülay Koç)
 
   
 
 
     

Şarap… Kimileri için sadece zevk meselesi kimileri için de büyük bir tutku. Ben ikinci kategoriye dahil olanlardanım. Tercihim ise daima kırmızıdan yanadır. İtiraf edeyim, biraz da gelenekselciyim. Fransız şaraplarından vazgeçemem. Yeni Dünya şarapları da fena değil ama ne varsa eskilerde var deyip Eski Dünya şaraplarını ekseriya da Bordeaux şaraplarını yudumlamayı severim.



Böyle bir girişin ardından şarap, özellikle de kırmızı şarap üzerine ahkâm keseceğimi sanalar, yanıldınız! Çünkü bu hafta evlerdeki özel mahzenlerden söz etmek istiyorum. Ortaçağ Avrupası’nda yer altı mağaralarında başlayan şarabı yıllandırma geleneğinin bugün nasıl evlerde sürdürüldüğüne dair ufak bir parantez açmak benimki…



Ünlü şarap eleştirmeni Robert Parker’ın çok sevdiğim bir sözü vardır. Diyor ki, “Şarabın kalitesini ve fiyatını belirleyecek tek şey kadehteki lezzetidir. Ona göre şarabın hangi koşullarda dinlendirildiği lezzetinin en önemli belirleyicisi. Şarabın yıllanabilmesi için yapay olarak oluşturulan bu mekânlar genellikle oteller, restoranlar ya da rezidanslar tarafından kullanılıyor. Ancak son yıllarda evlerde de kişisel kavlar kuruluyor. Bu işi yapan da özel firmalar var. Türkiye’de Focus Wine Cellars, yurtdışında ise işlerini ilgiyle takip ettiğim Apex Wine Cellars, Design Built Consultant ve Cellar Works var.



Müşterileri arasında Bill Gates ve Steven Spielberg’in de bulunduğu Apex Wine Cellars’ın tasarımları büyük beğeni topluyor. Malzeme olarak genelde masif ahşap kullanan firma demir ferforjeli kav kapıları, meşe şarap fıçıları, tadım odaları için masalar, sandalyeler, avize ve şamdan gibi aksesuarlar da tasarlıyor.



Bu alanda hizmet veren bir diğer firma Design Built Consultant. Kurucusu Evan Goldenberg kişisel kav tasarımına e uygulamasına 1993’te erkek kardeşi için kav tasarlayarak başlamış. Tasarımlarında ağırlıklı olarak ahşaba ve Amerikan kirazı kaplamalara yer veriyor. Firma bir şarap kavını iki ila beş haftada tamamlayabiliyor.
Cellar Works de hazırladığı kavlarda Amerikan kirazını tercih edenlerden. Bir de akajudan yaptığı şarap stok üniteleri bulunuyor. Yaklaşık 200 şarap şişesinin muhafaza edildiği bu dolaplar oymalı kenarlarıyla göz dolduruyorlar. Cellar Works kişisel kavında tadım aktivitesi yaptırmak isteyenleri düşünüp mobilya da tasarlıyor.



Ve biraz da teknik bilgi… Örneğin bir kavın içinin 13 derece sıcaklıkta olması gerekiyor. Kavdaki nem oranının yüzde 50 ila 80 arasında olması bir diğer gereklilik. Şaraplar kesinlikle karton kutularda saklanmamalı. Dekorasyon için paslanmaz metaller ya da söğüt ağacı gibi kimyasal işlemle rengi açılmamış ağaçlar kullanılmalı.


GÜLAY KOÇ
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>