>

KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

‘Soğuklar bastırdı ve biraz yağlandık’ peki ne yapmalı?

Hemen önerilerimizi beslenme programınıza alın, kazanın. (Diyetisyen Berrin Yiğit)
 
   
 
 
     

Tıpki balıklar gibi vücudumuzda mevsim normallerinin altında ilerleyen soğuk havalara tepkisel olarak yağlanır. Yağ tabakasının ısı yalıtımı fonksiyonu istenmeyen kilolara neden olmasın diyorsanız hemen önerilerimizi beslenme programınıza alın, kazanın.

ARINDIRICI BİTKİ ÇAYLARI İÇİN.

Sabah adaçayı ile güne başlayıp. Gün içinde meyan kökü, tarçın, limon dilimlerini yarım litre suda 5 dakika kaynatıp öğle ve akşam yemeklerinden önce için. Kekik şurubuyla öksürüğünüzü hafifletmek isterseniz kaynamış yarım litre suya 3 yemek kaşığı kekik demleyin , 1 tatlı kaşığı organik bal katarak tüketin.

YEMEKLERİNİZİ BAHARATLARLA TATLANDIRIN, VÜCUDU ISITIN.

Özellikle pul biber, tane kara biber, zerdeçal, zencefil ve kekik kullanın. Kırmızı biber içindeki bir madde kan damarları duvarındaki kasları gevşeterek, kan dolaşımını hızlandırır bu da vücudun ısınmasına ve yağ yakma potansiyelinin artmasına yardımcı olur. Tüm baharatları yemek piştikten sonra ateşi kapatınca tencereye kapatın, karıştırın kapağını örtün demlensin. Yine mide ve barsak gazlarının artabileceği bu mevsimde kakule baharatı yemeklerde veya çaylarda kullanılmalıdır. Yine yağ metabolizması için safra akışını hareketlendirme özelliği de önemlidir.

GÜNDE 2 BARDAK KEFİR İÇİN.

Özellikle karın ve bel bölgesinde daha etkili olan bir yağ kaybına kimse hayır demez sanırım! Ama düzenli kullanmak şartıyla.

SU DEPOLANMAZ, DÜZENLI OLARAK SU TÜKETIN.

Sıcaklarda terlediğimiz kadar kaloriferli ortamlarda kaldığımız kış günlerinde de vücudun su atımı artar eksiklerin tamamlanması önemlidir. Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olup, uykuyu düzenleyebilen su hergün düzenli olarak gerekli miktarlarda doğru kaynaklardan karşılanmalıdır. Muhakkak yemeklerden 20 dakika sonra sıcak limon dilimli su veya zencefil ıhlamur çayı için.

DEĞIŞEN IKLIME BAĞLI OLARAK GAZ VE BARSAK TEMBELLIĞI ŞIKAYETI YAŞAYABILIRSINIZ.

Bu tembellik de yağlanma hızını yükseltebilir. Barsakların aktif çalışmalarını devam ettirebilmesi için posa alımı, hareket ve su alımı 3 önemli olmazsa olmaz kuraldır. Hünnap meyvesi bitmeden sıklıkla kullanmalısınız. Yine kereviz, bamya, patlıcan türlü şeklinde ana öğünlerde yer almalıdır.

RITIMSIZ EGZERSIZLER YAPIN.

Gün aşırı ya da yapabiliyorsanız hergün ritme girmeden nabzı şaşırtan yürüyüşler yapın. Hızlı, yavaş yürüyün, zıplayın, koşun, tekrar yürüyün jogging yapın koşun tekrar yürüyün değişen hareketleri değişen sürelerde yapan kaotik egzersiz yapın. Metabolizmayı hızlandıran bunu takiben yağ yakımını artıran bu yöntemle eğlenerek form bulabilirsiniz. Ancak ne yaparsanız yapın muhakkak spora başlamadan önce ve sonra esneme hareketleri yapın bu sayede hem sakatlanma riskiniz azalacak hem de günlük işlerde becerisini artacaktır.

SAUNA VEYA HAMAMA GIRIN.

Vücudu dışardan terletmek pasif de olsa çözüm getirecektir.

UYKU SAATLERINIZI EN AZ 8 SAATTE TUTMAYA GAYRET EDIN.

Annals of Internal Medicine,ekim sayısında yayınlanan haberde uyku süresini 8.5 saatten 5.5 saate düşürenlerde yağ yakma potansiyeli düşmektedir. Günlük kalori alımını %10 azaltan diyetçilerin kilo verme oranları uyku saatlerine göre değişmiştir. Buna göre 3 saat az uyuyanların verdikleri kilonun sadece çeyreği yağdan gitmiştir.

Çünkü uyku seviyeleri açlık duyusu ve yağ birikimini etkileyen ghrelin seviyelerini değiştirir bu da kas kaybı ve yağ artışıyla sonlanmaktadır. Bu durumda günlük uyku saatinizi 8 saatte tutmaya gayret etmelisiniz.

Çalışmanın önerisi günde 8 saat uyuyanların 5.5 saat uyuyanlara göre 3 kilo daha fazla kilo verdiği gözlenmiştir.

BU HAVALAR ATIŞTIRMA HISSINIZI MI ARTIRIYOR KORKMAYIN YALNIZ DEĞILSINIZ.

Boş kaloriler sorunlu kiloların sorumlusudur gereksiz şeker, yağ, tuz yüklü hazır gıdalardan uzak durun. Soğuk havalarda artan atıştırmalık hissini daha çok şekersiz pişmiş kompostolar, yağsız patlamış mısırlar, kereviz sapları, söğüş cherry domateslerle bastırmaya gayret edin. Zaten az az sık sık doğru beslenen, yeteri kadar düzenli su içen vücut çok da fazla atıştırma isteğinde bulunmayacaktır. Küçük bir öneri doygunluk hissi için elmayı bol su ile tüketin lifi açılıp şişkinliğiniz yeme hızınızı düşürecektir.

STRESTEN UZAK DURMAYA GAYRET EDIN.

Soğuklar kadar stres ve uzun süreli çözüleyen kafa dolduran iş yükü de özellikle bel bölgesini yağlandırabilir aman dikkat. Bunun için mümkünse ruhu dindiren terapiler yapın doktorunuz antidepresan ya da doğal sakinleştirici St. John’s wort öneriyorsa kullanın.


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>