Türkiye’de 9 milyon, dünyada 300 milyon diyabet adeta salgın gibi hızla artıyor. Diyabetlilerin yarısının hasta olduklarından haberi bile yok. Son 10 yılda % 100 artış gösteren diyabetin temel suçlusu değişen yaşam şeklidir. Daha hızlı ve yapay beslenme, günlük hareketin azalması, uyku düzeninin bozulması ve stres başlıca düşmanlar. Global olarak temel ölüm nedenlerinin başında gelen koroner kalp hastalıklarının da hızlandırıcı olan şeker hipertansiyon, böbrek yetersizliği, felç, göz hastalıkları ve obezitenin de inşa nedenidir.
Diyabetik özelliklere göre beslenme modelinin şartları;
1 ) 2 saatte bir beslenme
2) Ana öğünlerde dengeli besin gruplarından kontrollü miktarlarda yemek
3 ) Kan şekerinin ani yükselten şekerli, rafineri gıdalardan uzak durmak.
4 ) Posası bol, az yağlı gıdaları tercih etmek
5 ) Her şeyin doğal hali olan esmerini tercih etmek
6 ) Meyve suları, tatlı, hamur işleri, bal ve reçelden uzak durmak
7 ) Meyveleri yemek üstüne değil, ara öğünlerde mutlaka protein kaynağı ( süt, yoğurt, peynir) ya da yağlı tohumlar (az miktarda badem, ceviz, fındık ) tüketmek
8 ) Yemek sonrası hafif yürüyüş yapmak
Diyabet tedavisinde önleyicilik özellikle de ailesinde diyabet hikayesi olanlarda önemlidir. Hastalığın erken teşhisinde kişinin beslenme eğitimi, yeni yaşam şekli değişiklikleri davranışa dönüşürse diyabet ilerlemeden durdurulabilir. Hatta bu yeni beslenme ve yaşam modeli kişiyi diğer tüm kronik hastalılardan koruyup daha sağlıklı kılar. Doğru beslenme, haftada minimum 3 saatlik egzersiz düzenli devam ettiğinde diyabet riskini % 60 azaltabilir. Bu denemeye değer değil mi?
Hastalıksız günler için herkes sağlıklı beslenmeye.
Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER