Total yağ alımınızı kontrol edin, doymuş yağları azaltın, Omega 3 tüketiminizi artırın.
Hayvansal kaynaklı besinler, hazır gıdalarda bolca bulunan doymuş yağlardan uzak durmalı, daha çok omega 3 almalısınız.
Kuruyemişlerde yağlı ve kalorilidir ama yararlıdırlar da. Miktarlarına dikkat ederek her gün, farklı bir kuruyemiş tüketmelisiniz.
Daha çok posalı, tam tahıl ve doğal ürünleri tüketin.
Günde 2-5 porsiyon meyve, 2-8 porsiyon sebze tüketmek hem kalp-damar hastalıklarına, hem de bazı kanser türlerine karşı korunma sağlıyor.
Alkol yağlanmayı artırıcı, kilo yapıcı olduğu kadar, pek çok sinir, mide, karaciğer rahatsızlıklarına da neden olur. Hiç tüketmemeye çalışın.
Probiyotik yoğurt pek çok sıkıntınızı yok edebilir ayrıca kalsiyum kilo kaybına da yardımcıdır.
Belli aralıklarla arının bunun için 1-2 gün bir uzman gözetiminde likit, özel içeceklerle beslenin, öğün sıklığınızı artırın, bitki çayları tüketimini kontrollü olarak artırın.
Böğürtlengiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı şarap ve üzüm suyu, tam tahıllar ve kepekli pirinç, ceviz, fındık, badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, soya ve kefir olmazsa olmazlarınız olsun.
Uyanır uyanmaz oda ısısında 1 büyük bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Barsaklarınız tembelleştiyse 1 dilim kabuklu limonu sıcak suya atın, ılınıncaya kadar bekletin ve için. Daha çok idrara çıkıp ödem atmak için ise taze nane yaprakları eklenmiş ılık su için.
Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın. Günde tüm yiyeceklerden ve sofra tuzundan alacağınız miktar en fazla 1 çay kaşığı kadar olmalıdır bu da yemeklere tadına bile bakmadan fazladan tuz ekleme alışkanlığınızı kesmeniz anlamına gelmektedir.
Şeker ve şekerli ürünler tüketmeyin, ihtiyacınız olan şeker yediğimiz pek çok besinin vücutta glukoza dönüşmesiyle karşılanmaktadır. Unutmayın ekstra her kalori size uzun vadede fark ettirmeden kilo olarak geri dönmektedir.
Baharatlar stimule edici, canlandırıcı etkileriyle vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle taze zencefil, kimyon, biberiye muskad, ve kişniş tohumunun güçlü toksin atıcı etkilerinden faydalanılmalıdır.
Kefir mide ve barsak florası için çok önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de vazgeçilmezdir.
Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER