Sütun gibi bacaklara sahip olmak istermisiniz?
Bacaklarınız!.. Onlara gereken özeni gösteriyor musunuz? Cevabınız hayırsa, yazımıza bir göz atın.
Sütun gibi tanımı biraz iddialı olsa da hoş görünümlü bacaklara sahip olmak hiç de zor değil. Üstelik, mini geri döndü...
TEMİZLİK VE HİJYEN
Bacak bakımı bazı hijyen kuralları gerektirir. Öncelikle derimizi kuşatan mikroplardan kurtulmak gerekir. Bunun için bacakları düzenli olarak sabunla yıkamak en doğru yoldur. Ama dikkat! Sabun tersine dönebilecek bir silah gibidir. Mikropları yok edip hijyen sağlarken, deterjanlı yapısı nedeniyle derimizi çevreleyen ve cildin iyi nemlenmesini sağlayan koruyucu film tabakasına zarar verip, cildin kurumasına sebep olur. Bu nedenle, cildin pH dengesine uygun sabunlar ya da sabunsuz temizleyiciler tercih etmek daha doğrudur. Bacaklarınızı temizledikten sonra, iyice durulamalı ve yumuşak bir havluyla hemen kurulamalısınız.
Haftada 1 kez ise, bacaklarınızı ölü hücrelerden arındırmak için arındırıcı bir ürünle derinlemesine temizlik uygulayın. Arındırma işlemi sırasında, sert bir dokuya sahip olan diz kapağı ve bacak arkalarında inatçı olun.
Temizlik veya arındırma işleminden sonra mutlaka bir vücut sütüyle bacaklarınızı nemlendirin. Vücut sütleri nemlendirmenin yanında bir film tabakası bırakarak cildi dış etkenlerden de korur.
Bacak güzelliğinin en önemli noktalarından biri de, tüylerden temizlenmektir. Bunun için pek çok metot mevcuttur.
- Tüy dökücü kremler: İnce ve seyrek tüylü iseniz, tercih etmeniz daha doğru olur. Bu ürünlerin kullanımında ürünün bacağınızda kalış süresine sadık kalmanız gerekir; çünkü tüy dökücü kremler fazla alkalin içerir ve tahriş riskleri oldukça yüksektir.
- Elektrikli epilasyon makinesi: Batık tüyleriniz yoksa rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.
- Ağda: Eğer tüyleriniz kalın ve sertse en iyi yoldur. Ağdadan daha iyi sonuç almak için, öncesinde bacaklara arındırma işlemi uygulamak ve sonrasında da yatıştırıcı bir ürün sürmek gerekir.
Dikkat! Eğer varis probleminiz varsa, sıcak ağdadan uzak durun. Diğer metodları veya soğuk ağdayı tercih edin.
BACAK ŞİŞMELERİ
Bacakların şişmesinin başlıca nedenleri kan dolaşımı ile ilgilidir.
Kan miktarındaki azalma: Kalp aynı bir pompa gibi atar damarlar yolu ile kanı vücuda pompalar. Kanın kalbe geri dönüşü toplar damarlar yolu ile olur. Bu dönüşte pompa rolünü üstlenen bir mekanizma yoktur. Dolayısıyla dolaşımdaki kan miktarı azalabilir, bu da hücre ve organların işlevlerini tam olarak yerine getiremez duruma gelmesine veya aşırı yorulmasına neden olur. Kan dolaşımındaki bu bozulma, bacaklarda şişmeye sebep olur.
Damarların genişlemesi: Damarların genişlemesindeki en önemli etken sıcaklıktır: sıcak ortamlar, sıcak banyo, sıcak ağda gibi.
Bacak şişmelerini engellemek için öneriler:
- Hareket edin: Düzenli olarak yer egzersizleri ve spor yapın. Özellikle yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi sporlar en uygun olanlardır.
- Otururken: Bacaklarınızı mümkünse bir puf veya tabureye uzatın. Bacak bacak üstüne atmamaya gayret edin.
- Giyinirken: Sıkı pantolonlardan ve çoraplardan kaçının. Çok alçak veya çok yüksek topuklu ayakkabıları mümkün olduğunca az kullanın. İdeal topuk boyu 2-4 cm.dir. Ayaklarınızı gereğinden fazla sıcak tutan botları gün boyu giymemeye özen gösterin.
- Banyoda: Çok sıcak banyo veya duşlardan kaçının. Ilık su tercih edin, banyodan çıkmadan önce bacaklarınıza soğuk duş tutun.
VARİS
Varis kan dolaşımı bozukluğundan oluşur. Kanı kalbe geri taşıyan toplar damarlar kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerir. Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olur. Bu durum, bacaklardaki yüzeysel toplardamarların genişlemesine, uzamasına ve büklümlü bir hal alıp varis adını verdiğimiz görünüme dönüşmesine neden olur.
Daha çok kadınlarda görülen varis, dolaşım sorunları yaşanmasına neden olan, ayakta fazla durmak, fazla oturmak, yaşlılık, kalıtım, şişmanlık ve hamilelik gibi faktörlerle de yakından ilişkilidir.
Varis oluşumunu engellemek için, fazla güneşlenmekten, sıcak banyolardan, sabit durmaktan, hareketsizlikten ve yanlış beslenmeden kaçınmak gerekir.
Ameliyat, skleroterapi (iğne) ve ışın uygulamaları başlıca tedavi yöntemleridir.
SELÜLİT
Selülit, derideki yapının bozulup, yağ dokularının su, tuz ve metabolizma atığı maddelerle dolarak şişmesidir. Bu durum, lenf ve hücrelerarası sıvının birikmesine yol açar ve deriyi “portakal kabuğu” görünümüne büründürür. Dolaşım bozukluğu, kalıtım, yaş, cinsiyet, hormonal düzensizlik, hareketsizlik, iklim koşulları, psikolojik etkenler gibi pek çok oluşum nedeni vardır. Bacaklarda daha çok üst ve arka kısımlar ile dizin iç bölümlerinde görülür.
Selülit oluşumunu engellemek için spor ve egzersiz yapmak, dengeli ve doğru beslenmek, aşırı kilo alıp vermekten kaçınmak gerekir.
MASAJLAR
Lenf Drenaj Masajı: Lenf dolaşımını uyaran, sinir boğumlarına baskı yaparak uygulanan bir masajdır. Prosör adı verilen bir cihaz ile uygulanır. Lokal fazlalıkların, ödem ve toksinlerin atılması ve dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Mezoterapi: Bu teknik sadece uzman doktorlar tarafından uygulanır. Deri altına küçük iğnelerle aktif karışımlar enjekte edilerek fazla yağı eritmek ve vücudun fazla su depolamasını engellemek amacıyla uygulanan bir yöntemidir.
Elle masaj: Masörler tarafından yapılan el masajları özellikle lenf ve küçük kan dolaşımını uyarıcı etkiye sahiptir. Ayrıca elle yoğurma hareketleri damarlardaki tıkanıklığı da giderir.
Thalassoterapi: Vücut bakımında yosun ve yosun içeren ürünleri kullanma yöntemidir. Yosun, içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bacaklardaki lokal fazlalıkları gideren, kan dolaşımını artıran, ödem gideren etkilere sahiptir.
KOZMETİK BAKIM
Tüm cildimizi olduğu gibi, bacakları nemlendirmek de güzellikleri için önemli adımlardan biridir. Özellikle soğuk duş tuttuktan sonra, kurulanıp, uygulanan nemlendirici ürünün gözle görülür faydaları vardır. Nemlendirici ürünü her zaman bacakların aşağısından yukarıya doğru masaj yaparak uygulamak gerekir. Böylelikle kan akımını kalbe doğru hızlandırmış olursunuz.
Özellikle güneş banyolarından ve epilasyon uygulamalarından sonra bacaklar mutlaka nemlendirilmelidir.
ESTETİK AMELİYATLAR
Bacaklara uygulanan estetik müdahalelerin büyük çoğunluğu yağ fazlalıklarına yöneliktir ve Liposuction denilen yağ çekme yöntemi uygulanır.
2-3 mm.lik ince kanüllerle yağların dışarı çekilmesi sağlanan müdahalede mümkün olduğunca bacağın doğal kıvrımlarından vücuda girildiği için kanül izleri çok dikkatle bakmadıkça fark edilmez. Hastanede kalmayı gerektirmeyen müdahale, yaklaşık 1 saat sürer ve anestesi altında yapılır. Ameliyat sonrası morarmalar 3-4 haftada, ödem ise bir kaç ay içinde tamamen yok olur.
Dikkat: Liposuction rejim ve egzersizlerle desteklenmelidir; yoksa uzun vadeli ve tatmin edici sonuçlar almak mümkün olmaz.
Kaynak: vekozmetik
DİĞER HABERLER
Stres Kıyamet Harcamasına (Doom Spending) Yol Açıyor
Gereksiz alışveriş, geçici olarak iyi hissetmek için yapılıyor….
““Avrupalı Genç İzleyiciler Sinema Günü” Bitti”
“Pınar Altuğ Atacan Mücevher Koleksiyonu Tanıttı”
“Deniz Kum Güneş ve 4 Gün Boyunca Doya Doya Rock”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32