Anne sütü, zamanında alınan ek gıdalar ve aşıların doğru yapılması bu temelin oluşmasında önemli bir rol oynar. Ancak bu unsurlar birbirini tamamlar, birinin eksik olması çocuğun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını zayıf kılar. Anne sütüyle beslenen bebeklerin enfeksiyona yakalanma riski daha düşük olsa da tek başına bulaşıcı bir hastalıkla baş edecek kadar güçlü değildir.
Aşı sadece hastalıklardan korumaz aynı zamanda hastalıkların salgına dönüşmesine engel olur
Bebek ve çocukların hastalıklara ve çeşitli enfeksiyonlara karşı korunması için aşı en gerekli tıbbi uygulamalardan biridir. Üstelik aşı sadece hastalıklardan korumaz aynı zamanda toplumda çeşitli hastalıkların gelişip ilerlemesine engel olur. Ancak dünyada her yıl ‘Aşı ile korunabilir’ hastalıklardan 1 milyon 700 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Aşı ise bebek ve çocukları hastalıklara karşı korurken aşılanmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölümler çok sık görülmektedir. Tüberküloz, difteri, boğmaca, tetanoz, polio, kızamık ve hepatit B ye karşı aşılanması, bebek ve çocuk hastalıkları ve ölümlerinin önlenmesinde çok etkilidir.
Bebeklerin de en büyük savunma mekanizması anne sütü ve aşıdır. Yeni doğmuş bebekler, annelerinden aldıkları antikorlarla hastalıklara karşı korunurlar. Ancak bu korunma, zamanla azalarak kaybolur. Üstelik birçok hastalığa karşı örneğin boğmaca, anneden geçen bir antikor yoktur ve aşı şarttır.
“Bulaşıcı hastalıkların çoğu ölümcül değil, aşıya gerek yok düşüncesine inanmayın”
Bu yaklaşım hem Türkiye’de hem de dünyada giderek artan yanlış bir düşünceye dayanıyor. Aslına bakılırsa tüm bulaşıcı hastalıklar, farklı şartlar altında ölümle sonuçlanabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ülkemizde son 10 yılda bulaşıcı hastalıklara yakalanan çocukların sayısı, ailelerin yanlış aşı tutumu yüzünden giderek artıyor. Ancak ailelerin şunu anlaması gerekiyor. Aşı, hastalıklardan korunmak için, hasta olmadan önce vücuda o mikrobun texoldil veya kendisinin verilmesidir. Bu sayede vücut, mikrobu tanır ve savunma mekanizması geliştirir. Gerçeği ile karşılaştığında ise hazırlıklarını yapmış olan vücut, reaksiyon göstererek hastalığı bloke eder. Bu durumda hiçbir hastalık sıfırlanmadığı sürece aşı yaptırmamak yanlış ve tehlikeli bir tutumdur.
Bebek ve çocukların aşı takvimi…
Yeni doğan bebeklerin ilk aşısı Hepatit B1 aşısıdır. Bebek doğar doğmaz ilk dozu hastanede uygulanır. Bebek hastaneden taburcu olmadan mutlaka yaptırılması gereken önemli bir aşıdır. Birinci ayın sonunda bebeğe uygulanan aşı Hepatit B2 aşısıdır. Hepatit B aşısının yapılma nedeni ise hepatit B’nin çok ciddi bir soruna yol açmasıdır. Özellikle bebeklerde ağır sonuçlara neden olan Hepatit B, ağır karaciğer enfeksiyonuna neden olan bir virüs türüdür. İkinci ayın sonunda bebeğe sırasıyla BCG(Verem- sol omuz deri içi), KPA1( Bacak kası içi), 5’Lİ veya ( 2, 3 ayda ) Karma Aşı (Difteri, Tetanoz, Asellüler Boğmaca, Polio- bacak kası içi), Rotavirüs (Ağızdan) yapılır.
4.ayın sonuna gelindiğinde ise bebeğe KPA2 (Pnömokok- bacak kası içi), DaBT – İPA – HİB 2- (Beşli Karma Aşı- bacak kas içi), Rotavirüs (Ağızdan)aşı uygulaması yapılır.6. ayın sonunda Hep B3 (Hepatit B), KPA 3 – (Pnömokok- bacak kası içi), DaBT – İPA – HİB 3- (BEŞLİ KARMA AŞI- bacak kas içi), OPA 1 – Oral Polio Aşısı yapılır. 9. ayda bebeğe Meningogok 1 aşısı uygulanır. Bu aşının yapılma nedeni menenjit olarak da bildiğimiz, beyin ve omuriliği saran zarların enfeksiyonu olarak tanımlanan Meningoogok hastalığıdır. 12.ayın sonunda uygulanan aşılar ise sırasıyla KKK_1 (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı), KPA-4 – (Pnömokok- bacak kas içi), Su Çiçeği-1 (Varicella- kol deri içi), Meningokok aşısıdır. 24. ayda, Hepatit A, ilköğretim 1.sınıf: KKK(Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), DaBT-İPA, Suçiçeği, ilköğretim 8.sınıf: TD aşısı yaptırılır.
Vücudun En Büyük Savunma Mekanizması; Aşı
Çocuklarda güçlü bir bağışıklık sisteminin temelleri bebeklikte atılır.
“Annenize gençlik ışığını armağan edin...”
“Erkeklerin Karşı Koyamadıkları ”
“Bahar Yorgunluğunun Nedeni Nedir?”
“Ayrı Yataklar Seksi Öldürür Mü?”
“Kafes”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32