Uzmanlar, sonbahar alerjilerine karşı hassas bireyleri ve astım hastalarını uyarıyor. Hava değişimi dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar mevsimleri, artan polenler ve diğer çevresel faktörlerle, alerjik bünyeye sahip kişiler için zorlayıcı olabiliyor. Alerji semptomları kişiden kişiye değişebilirken, birçok kişi sonbaharda da ilkbaharda olduğu gibi aynı alerji belirtilerini gösterebiliyor. İnatçı burun akıntısı, özellikle sabahları hissedilen burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı, sulanma, öksürük, boğaz kaşıntısı, yorgunluk ve hapşırık sonbaharda da görülebilen alerjik belirtiler arasında yer alıyor.
Polen Kabusuna Dikkat
Sonbahar alerjilerinin genellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar olduğuna dikkat çeken “Bu dönemde havada artan Ragweed (ambrosia ya da kanarya otu) polenleri, küf sporları, ev tozu akarları ve nem alerji semptomlarını tetikleyebilir. Şehirlerde ve kırsal alanlarda yetişen uzun, söğüt benzeri bir bitki olan Ragweed'in sonbahar alerjilerinin arkasındaki en yaygın suçlu olduğunu söyleyebiliriz. Tek bir sinir bozucu bitkinin bir milyar polen tanesi salabileceğini ve bunun sinüslerimizi tahriş edip iltihaplandırabileceğini söyleyebiliriz. Ragweed, ağustos ayında çiçek açmaya başlar ve genellikle eylül ortasında zirveye ulaşır, ancak kasım ayına kadar büyümeye devam edebilir” dedi.
Astım Hastaları Büyük Risk Altında
Astım hastalarını da sonbahar alerjilerine karşı uyardı: “Özellikle alerjiler astımı tetikleyebileceğinden, alerji semptomlarınızı takip etmek önemlidir. Öksürük, hırıltı ve göğüste sıkışma gibi semptomlarla gecenin bir yarısı uyanıyorsanız, ev işleri gibi hafif fiziksel aktivitelerden sonra soluk soluğa kalıp yoruluyorsanız veya baş dönmesi hissediyorsanız ya da normal egzersiz rutininizi tamamlayamıyorsanız, bunlar bir alerjinin astıma yol açtığının belirtileri olabilir.”
Alerjilerden Nasıl Korunuruz?
Bahar alerjilerinden korunmak için çeşitli yöntemler olduğunun altını çizen şu uyarılarda bulundu: “Alerjiler için önleyici ve koruyucu hekimlik temel yaklaşımında; bağırsak sağlığı, detoks organlarının çalışması ve alerjenden uzak kalmak önemlidir. Bağırsak sağlığı için; doğru ve temiz beslenmek, doğru besin takviyeleri kullanmak önemlidir. Detoks organlarının sağlıklı çalışması için; iyi bir karaciğer, bağırsak, böbrek fonksiyonunuzun olması önemlidir. Bunlara yardımcı olarak egzersiz yapmak, sauna buhar kullanarak ter yolu ile toksinleri atmak önemlidir. Alerjenden uzak kalmak için HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanmak, dışarıdan eve geldikten sonra giysilerin değiştirilmesi ve mümkünse duş alınması, evde düzenli olarak toz almak ile birlikte küf oluşumunu önleyici tedbirler almak da önerilebilir. Sonbahar alerjileri, yaşam kalitesini düşürebilir, ancak belirtiler hafifletilebilir ve alerjenlere maruz kalmayı azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir. Alerji semptomları şiddetliyse, bir doktora başvurmak gerekir.”
“Ünlüler yardım için yürüdü!.. ”
“Başarılı Kurumsal Wellness İçin 6 Altın Kural”
“Makyajsız Güzellik Mümkün Mü?”
“Burcuna Göre Beslenmeye Ne Dersin?”
“Altın Koza’nın Finalistleri Belli Oldu!”
“Diamond’tan mercan serinliği”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32