>

SAĞLIKLI YAŞAM

Rahim Ağızında Yara

Rahim ağzı yarasının tanısı için hangi testler yapılır? Nasıl tedavi edilir?
 
   
 
 
     

Rahim ağzı epiteli normalde çok katlı yassı epitel ile kaplıdır. Bu epitel rahim ağzı kanalını örten epitel ile yer değiştirirse rahim ağzı kırmızı renkte gözükür. Bu duruma halk arasında rahim ağzında yara olarak adlandırılan aslında gerçekte bir epitel değişiminin gözle görülen şeklidir.

Kırmızı görüntü çok katlı epitelin olmaması onun yerine tek sıra rahim ağzı kanalı epitelinin bulunması nedeniyle epitel altında bulunan ince damarlardan dolayıdır.

Yaşam boyunca çok katlı yassı epitel ile silendirik epitel arasındaki sınır hormonların ve vagina florasının etkisiyle servikal kanal üzerinde yer değiştirir. Gebelik, menopoz, ergenlik gibi durumlarda bu yer değişiklikleri olur.

RAHİM AĞZI YARASININ AYRICI TANISI İÇİN HANGİ TESTLER YAPILIR?

• Smear testi
• Gerekirse biyopsi

RAHİM AĞZI YARASININ TEDAVİSİ

Kişide herhangi bir şikayet yoksa tedaviye gerek yoktur. Şikayetler varsa yüzeyel olarak yakma veya dondurma yapılabilir. Bu müdahalelerden 6-8 hafta içinde yüzey çok katlı epitelle örtülür ve iyileşme sağlanır.

EKTROPİON NE DEMEKTİR?

Rahim ağzı dudaklarının yırtıkları sonucu açık kalarak veya spekulum ile çok fazla açılması ile kırmızı renkli rahim ağzı kanalı iç yüzey örtüsünün görünmesine verilen addır.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>