Hafta sonu itibarıyla Türkiye’nin pek çok bölgesinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstüne çıkacak. Oruç tutanlar, her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyacakları bu dönemi sağlıklı geçirmek için iftar ile sahur arasında 2,5 litreye kadar su içmeli. Ancak bu yeterli değil. Yemek.com kavurucu sıcaklarda dikkat edilmesi gerekenleri, sofralardan uzak tutulması ve mutlaka yenmesi gerekenleri derledi.
Türkiye genelinde sıcaklıklar hafta sonu itibarıyla yükselmeye başlayacak. 40 derecelerde seyreden günlerde 16 – 17 saat oruç tutacaklar, suya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacak. Vücudunuzun susuz kalmasını engellemek ve bu dönemi sağlıklı geçirmek için iftarda ve sahurda doğru şekilde beslenmek önemli. Yemek.com Bu Konu Önemli: Ramazan’da Susamamak İçin Ne Yapmalı? başlığı altında işte bu önlemleri sıraladı. Bu öneriler, vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyacağı suyu bedene hapsederek, doğru şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Az tuzlu ızgaraları tercih edin
Çorba ile başlayan iftar yemeğine ızgara, tavuk, balık ve sebze yemeklerinden hafif olanlarla devam edilmeli. Özellikle gün içinde susamamak için bu yemeklerdeki tuz miktarının düşürülmesi gerekiyor.
Baharat ve konserve yerine lifli besinler yiyin
Turşu, konserve ve tuz oranı yüksek hazır gıdaları iftar ve sahur sofralarında yenmemeli. Baharatlı ve hazır çeşniler ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durulmalı. Su ihtiyacını artıracak olan bu gıdalar yerine lifli besinler tercih edilmeli.
Kızartma ve hamur işinden vazgeçin, kahvaltılık proteinlere geçin
Sahurda ise kızartma ve hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durulmalı ve süt, yumurta, peynir gibi gıdalar tüketilmeli. Bu gıdaların yanında ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi besin değeri yüksek kuru yemişler de tüketilebilir.
Sodadan uzak durun
Ramazan ayında uzak durulması gereken içeceklerin başında soda gelir. Soda hem doygunluk hissine neden olur hem de bedendeki sıvının hızlıca dışarı atılmasını sağladığı için tüketilmemelidir. Böbrekleri çalıştıran çay, bitki çayı, kahve ve meyve suyu gibi sıvılar da vücudun su ihtiyacını artırır ve çabuk susamanıza yol açar.
2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin, salatalık
Oruç tutarken susamamak için iftarla sahur arasında 2- 2,5 litre su içilmelidir. İftar menüsü ile sahur menüsü arasında içilen suya limon, taze nane yaprakları veya rendelenmiş zencefil dilimleri atılabilir. Sahurda su ile birlikte su oranı yüksek olan salatalık gibi gıdaları tüketmek de vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır.
Su ve sıvı gıdaları alırken bunlara dikkat edin
Yaygın olarak bilinenin aksine sahurda yüksek oranda sıvı alınması gün içinde susamayı önlemez. Aksine sahurda tek seferde alınan sıvı miktarı ertesi gün vücudun suyu istenilen şekilde değerlendirememesine ve sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle gün içinde susuzluk çekmemek için sıvı tüketimini iftardan sahura kadar azar azar yapmakta fayda var. Bu uygulama gün içinde vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlayacak ve susuzluğu azaltacaktır.
“Modern dünyanın yansıması kara roman”
“Hayaller, Hayatlar, Hedefler”
“Sigara İçmek Kadınların Yaşamını 10 Yıl Kısaltabilir!”
“Oruç Sonrası Beslenmeye Dikkat! ”
“Dokunuşlarınla baştan çıkart beni!...”
“Güneş”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32