Türkiye sinemasının önemli yönetmenlerden Reha Erdem, Anadolu Efes Masterclass (ustalık sınıfı) etkinliği kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Yönetmenin 2004 yılında çektiği “Korkuyorum Anne” filminin gösterimi ardından gerçekleştirilen buluşmada Erdem, filmlerinde odaklandığı konular, çıkış noktaları, beslendiği kaynaklar ve sinema anlayışı ile ilgili bilgileri öğrencilerle paylaştı.
Türkiye’de sinemaya 28 yıldır destek veren, toplumların sosyal ve kültürel gelişiminde sinemanın önemli rolü olduğunu düşünen Anadolu Efes; Boğaziçi Üniversitesi, Mithat Alam Film Merkezi’nde öğrencilerle ünlü yönetmen Reha Erdem’i bir araya getirdi.
Anadolu Efes tarafından her sene İstanbul Film Festivali kapsamında verilen “Jüri Özel Ödülü’nü” üç kez kazanan Reha Erdem, masterclass etkinliğinden önce 2004 yılında vizyona giren “Korkuyorum Anne” filmini öğrencilerle birlikte izledi. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği film gösterimine, Mithat Alam Film Merkezi’nin kurucusu Mithat Alam da katıldı.
Film gösteriminden sonra gerçekleştirilen masterclass etkinliğinde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Reha Erdem, sinemasında kullandığı yöntemleri, zaman-mekan kurgusunu, esinlendiği kaynakları ve sinema anlayışını paylaştı.
Etkinliğin gerçekleştiği Mithat Alam Film Merkezi’nin yöneticisi Zeynep Ünal, Anadolu Efes’in sinemaya olan sürdürülebilir katkısını son derece kıymetli bulduklarını ifade ederek, “Sinemaya olan her katkı topluma ve kültüre yapılmış bir yatırımdır. Sinemaya yapılan karşılıksız bağışların yeni sinemacıların yetişmesinde ve onların cesaretlendirilmesinde çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum” dedi.
Etkinlik kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Reha Erdem ise şunları söyledi: “Sinema hepimizin bildiği gibi ve diğer sanatlarda olduğu gibi pahalı bir sanat. Bu yüzden, sinemaya verilen her katkıyı çok önemli buluyorum. Ben de, Anadolu Efes’in İstanbul Film Festivali kapsamında verdiği “Onat Kutlar Jüri Özel Ödülü”nü daha önce üç kez kazandım ve aldığım her ödülle yeni filmlerimi çekme imkanı buldum.” dedi.
Dünyanın bir dijital devrimden geçtiğini ve yeni neslin bu döneme doğduğunu veya hızlıca adapte olduğunu belirten Erdem, “Artık bilgiye ulaşmak, interaktif platformlar oluşturmak veya görüş alışverişinde bulunmak çok kolay hale geldi. Bilgiyi cebimizde taşıyoruz ve çok kolay ulaşıyoruz. Artık ansiklopedilere veya arşivlere ihtiyacımız yok. Ben bunu çok olumlu buluyorum, kültürel anlamda da bundan faydalanıyoruz ve bu durum herkesi etkiliyor. Sinemada da bu dijital devrimden bahsedebiliriz. Eskiden sinema yazarlarının yorumları bir filmi çok fazla etkilerken, artık bunun dijital platformlara taşındığını görebiliyoruz. Ben lisedeyken bir film hakkında yapılacak yorumları günlerce beklerdik, şimdi ise birçok kişinin yorumunu dijital platformlar üzerinden takip edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Dijitalleşmenin kendisi ve sinema üzerinde de etkisi olduğunu belirten ünlü yönetmen, “Ben her zaman değişimden, çağı yakalamaktan yanayım. Akışkanlık diye tabir ettiğim bir konu var. Her durumda çağı yakalamamız, ayak uydurmamız ve değişimin içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.
Genç sinemacılara yol gösterici olması ve genç sinemaseverleri Türkiye sinemasının önemli isimleriyle buluşturmak için Masterclass etkinlikleri gerçekleştiren Anadolu Efes, 2016 yılında da farklı üniversitelerde benzer etkinliklere devam edecek.
DİĞER HABERLER
“Bath&Body Works “Sparkling Blackberry Woods” ile Ormanın Gizemi Teninizle Buluşuyor”
“Eski 45likler Partisi ile çoşmaya hazırlanın!...”
“Bu Baharatlar Bağışıklık Sistemini Destekliyor”
“Scotch&Soda’da Sevgililer Günü İçin Geri Sayım Başladı!”
“Yatağa Bağımlı Hastaların İhtiyaçları Nelerdir?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32