İzlanda’daki kül bulutları ülkemize ulaşmışken herkes bu durumun insan sağlığını nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Uzmanlar, şimdilik ülkemiz açısından bir sorun olmadığını ve kül bulutlarının ülkemizde tehlike yaratmadığını belirtse de riskli bir durumla karşılaşıldığında sağlığımızı korumak adına önlem almak gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab’ın verdiği bilgiye göre, kül bulutları ülkemize ulaştığı taktirde özellikle astım, amfizem ve kronik bronşit hastalarının çok dikkatli olması gerekiyor.
Küllerin yağmur ile veya su ile karışması durumunda hidroklorik asid ve sülfürik asitten meydana gelen asit yağmurlarının oluşabileceğini söyleyen Dr. Alahdab, “Asit yağmurlarına maruz kalmaktan kaçınılmalı, mümkünse dışarı çıkılmamalı, maske ve koruyucu elbise kullanılmalı” diye konuştu.
Küllerin çok yüksek ısıda olduğunu, yanardağın patladığı yerlerde solunduğunda ani ölüm ve boğulma tehlikesi taşıdığını belirten Dr. Alahdab şu bilgileri verdi:
“Yanardağ patlamasından kaynaklanan ve atmosferde dolaşan kül bulutları, yüksek ısıda parçalanan kaya ve toprakların 2 mm’den daha küçük buhar, mineral, gaz, toprak ve cam parçacıklarından oluşur. Bu bulutlar atmosferde asılı kalıp rüzgârın etkisiyle uzun mesafeler dolaşabilir. Bu bulutların yaklaşık % 25’i, 10 micron’dan daha küçük partiküllerden oluşur ve bu partiküller solunduğunda akciğere kadar ulaşıp zarar verebilir. “
Kül bulutlarının Türkiye’ye soğumuş ve dağılmış bir halde ulaşacağını ve bu tür etkilerin görülmeyeceğini ifade eden Dr. Hişam Alahdab, kül bulutlarına maruz kalınması halinde kişilerde göz, burun, boğaz ve akciğerle ilgili yakınmalara neden olabileceğini söyleyen Dr. Alahdab, “Gözde kaşıntı, sulanma, ağrı ve akıntı, burun kaşıntısı ve akıntısı, boğazda ağrı ve yanma, gıcık şeklinde öksürük ve özellikle altta yatan kronik solunum hastalığı olanlarda şiddetli öksürük, nefes darlığı , sıkışma hissi ve hırıltı yakınmalarına neden olabilir” dedi.
Dr. Alahdab, kül bulutlarının Türkiye’de tehlikeli boyutlara ulaşması halinde korunmak için mümkünse dışarı çıkılmaması ve çıkılacaksa maske kullanılması gerektiğini söyledi. Dr. Alahdab, şunları söyledi:
“Maske bulunmazsa su ile ıslatılmış havlu veya kumaş mendil de aynı işi görebilir. Gözleri korumak adına da özellikle lens kullanılmaması, yerine gözlük kullanılması daha uygun olur. Astım, amfizem ve kronik bronşit hastalarının özellikle dışarı çıkmamaları önerilir. Yakın tıbbi takip altında olmaları gerekir. Tedavilerinde değişiklik yapılması gerekebilir.”
Önleminizi alın, kül bulutlarından korkmayın
Eğer kül bulutları ülkemize gelirse ne yapmanız gerekiyor? İşte cevapları...
“20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilir?”
“Yasemin Özilhan For İpekyol Koleksiyonu ”
“Her Yaşın Ayrı Güzelliği Var”
“Aşkın kanunu ”
OUTLET CENTER ADRESLERİ
MODA TASARIMCILARI
MAĞAZA ADRES VE TELEFONLARI
DEKORASYON FİRMALARI
AKSESUAR VE TAKI TASARIMCILARI
DOĞUM FOTOĞRAFÇILARI
BUTİKLER
AYAKKABI VE ÇANTA MAĞAZALARI
İKİNCİ EL GİYSİ MAĞAZALARI
GECE HAYATI VE EĞLENCE MEKANLARI
POPÜLER MEKANLAR (RESTAURANTLAR)
DİYETİSYENLER
SAÇ TASARIMI VE KUAFÖR SALONLARI
YOGA MERKEZLERİ
SPA MERKEZLERİ
ANAOKULU VE KREŞ REHBERİ
MODA İKONU MAĞAZALAR
DİĞER ADRESLER
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32