>

SAĞLIKLI YAŞAM

Ofisiniz sizi hasta mı ediyor?

Eğer ofisiniz sizi hasta ediyorsa haberimizdeki önerilerine göz atmanızı öneririz.
 
   
 
 
     
Özellikle çok katlı binalarda çalışanlarda sıkça görülen 'hasta bina sendromu' sağlığı tehdit edebiliyor. Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Bölümü'nden Uzm. Dr. Füsun Soysal, ''medeniyet hastalığı olarak da bilinen alerjilerin, kentleşme ve teknoloji arttıkça daha da yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Alerjik hastalıkların sıklığı, teknolojinin gelişimine paralel olarak artmaktadır. Kişilerin kapalı ve dar alanlarda topluca bulunmaları, açık sahada çalışmaktan ofiste çalışmaya dönüş, halı döşemeler, sigara alışkanlığının yayılması, katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesi, ofislerde kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri gibi faktörler sonucu alerjik hastalıklar endüstrileşmiş yöreler ve kentlerde daha sık görülmektedir'' diyor.

Ofisiniz risk taşıyor mu?

Alerjik hastalıklar bazen bir meslek hastalığı şeklinde ve işyeri ortamında bulunan bir alerjenle temasa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu açıdan özellikle ofis ortamları risk taşımaktadır. Şikayetlerin işe girdikten sonra başlaması, tatil zamanlarında azalması mesleğe bağlı alerjileri düşündürmelidir. Ofis ortamlarında çalışanda binanın yapımında kullanılan malzemeler, kapalı ortamda içilen sigara, yer döşemelerinde kullanılan halılar, bilgisayar tozları, klimalarda kolonize olan bir takım mikroorganizmalar ve tozlar alerji açısından risklidir. Özellikle alerjik bünyeli kişilerin alerjilerinin tetiklenmesi ve ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Ofis ortamında çalışanların riskte olduğu bir diğer hastalık da, viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Dünyada en sık rastlanan ve en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalık da bunlardır.

Havalandırma bozuksa...

Çünkü akciğerler mesleki ve çevresel etkilerin en çok etkilediği organımızdır. Ofislerde havalandırmanın bozukluğu, toplu halde kalabalık olarak bulunma ve sigara içimi bu tarz enfeksiyonların artışına neden olmaktadır. Hasta bina sendromunun belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk hissi, gözlerde sulanma, kaşınma, kızarıklık, burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, boğaz kuruluğu, gıcık şeklinde öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, cilt kuruluk ve kaşıntılar, burun kanaması, koku ve tat alma bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü bulunmaktadır.

20 derece olmalı

Bu konuda duvardan duvara halı kullanımının önlenmesi, camlar açılmıyorsa hava temizleyen aletlerden yararlanılması, sürekli bilgisayarla çalışan personelin vardiya saatlerinin ayarlanması gibi önlemler etkilidir. Bunlara dikkat etmek gerekir.

Neler yapılmalı?

• Duvarlar yılda bir kez profesyonelce temizlenmeli.

• Havalandırma sistemi taze havanın bina içinde dolaşımını artırmak için temizlenip yenilmeli.

• Hava filtresi kullanılmalı, temiz ve kuru olmalı. Havadaki nem oranı asla yüzde 60'tan fazla olmamalı.

• İçeri hava alınan bölge yükleme ya da park alanlarından uzak olmalı. Hava filtreleri düzenli olarak değiştirilmeli.

• Donanım iyi havalandırılmış alanlarda bulundurulup kullanılmalı. Üreticinin belirttiği direktiflere tam olarak uyulmalı.

• Bilgisayarlar her altı ayda bir elektronik donanım temizleyicileri tarafından temizlenmelidir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>