>

SAĞLIKLI YAŞAM

MR Çektireceklere Tavsiyeler

MR çektirmeden önce yapmanız gerekenler...
 
   
 
 
     

Manyetik Rezonans adlı bu cihaz vücudunuza ses yoluyla adeta bir sonar gibi titreşimler göndererek vücudunuzun gözlemleyemediğiniz ve röntgen ışınlarıyla da farkedilemeyen kısımlarını inceleyebilmenize olanak tanır. 360 derecelik bir silindir kapsül içerisinde gerçekleşen çekimlerde 3 boyutlu görüntüler elde edilir, ancak MR çekilmesi esnasında vücut yüksek oranda radyasyona mâruz kalmaktadır, bu sebeple vücutta biriken radyasyonu atmak için, bir kalıp bitter çikolata yemeniz yararınıza olacaktır.

MR cihazı eğer kapalı bir MR cihazıysa girmeden önce derin nefes alıp gözlerinizi kapamanız ve cihaza girdikten sonra da açmamanız psikolojik açıdan daha rahat hissetmenizi sağlayabilir, gözlerinizle girdiğiniz kapsülün tavanı arası uzaklık 20-30 cm civarında olacağı için MR çekilmesi esnasında gözlerinizi açmanız sıkışmışlık hissi uyandırabileceğinden istemsiz tepkileriniz MR cihazının düzgün görüntü alamamasına sebebiyet verebilir.

Çekim süresince hareketsiz kalmak çok önemli olacağından içeride geçireceğiniz yaklaşık 10-15dk süresince yutkunmalarınızı dahi ayarlayabilmelisiniz, girmeden önce bir yerinizde ağrı varsa veya su içmek gibi insani ihtiyaçlarınız varsa hepsini halletmiş olarak kapsüle girmeniz, daha rahat bir seans geçirmenizde yardımcı olacaktır. Unutmayın, en ufak bir hareketinizde çekim boşa gidecek ve seansı yinelemek gerekecektir.

Eğer doktorunuz tarafından, ilaçlı MR çekilmeniz istendiyse, MR cihazına girmeden önce kolunuzdan damar yolunuz açılacak ve MR'ın yarısında kapsül dışına kaydırılacaksınız, bu esnada yine hareket etmemeniz gerekmektedir ancak ilacı zerk edecek hemşirenin, "avucunu yumruk yap" veya "kolunu serbest bırak" gibi komutlarına uymanız gerekecektir. İlaç vücudunuza iletildikten sonra kapsüle geri alınacak ve yaklaşık 7-8 dk civarında bir süre daha hareketsiz olarak beklemeniz gerekecektir.

Çekim esnasında daha hareketsiz olmanızı sağlayabilmek için, vücudunuzun hangi bölgesine Manyetik Rezonans Dalgaları gönderilecekse, orayı sabitleyen bir kısım MR cihazının kayar yüzeyine yerleştirilecek ve örneğin kafa MR'ı için başınız yanlardan sert süngerlerle desteklenecektir. İçeride duyacağınız yüksek ve ani seslere tepkisiz kalmayı başarabilmelisiniz, girmeden önce bu sesleri önemsememeye kendinizi şartlayarak girin.

"Çekim esnasında deprem olursa ne yaparım", Çekim esnasında yangın olursa hemşire beni dışarı çıkarır mı" gibi yersiz düşünceler hem psikolojinizi olumsuz etkiler, hem de istemsiz verebileceğiniz tepkiler(kasılma veya oflama gibi) yine cihazın düzgün görüntü alamamasına neden olur. Acil durum hallerinde görevlilerin yapacakları zaten önceden tespit edilmiş olup, sizin can güvenliğiniz için gerekenler neyse yapılacaktır. Bu 10-15 dk'lık süre boyunca, daha önce yapmış olduğunuz bir kır gezisini, bir dalışı, veya sadece evinizdeki kanepenizde uzandığınızı zihninizde canlandırabilir ve dış dünyaya bilincinizi mümkün olduğunca kapatabilirseniz, çekim her açıdan daha rahat geçecektir.

Çekimden önce vücudunuzdaki metal veya manyetik ortam bulunduran eşyaları(anahtarlık, metal düğme, kemer tokası, kredi kartı, taşınabilir bellek vs.) bir yere bırakmanız gerekecektir aksi takdirde cihazda hatalar oluşabileceği gibi çekimin geçerliliği de yitirilecek ve MR çekimini tekrarlamanız istenecektir.

Yukarıdaki tavsiyelere uyduğunuz takdirde, sağlıklı bir MR çekimi gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Aklınızdan olumsuz düşünceleri silin ve rahatlamış bir halde kapsüle girin ve mümkün olduğunca zaman-mekan gerçekliğinden kendinizi uzaklaştırın bu şekilde daha rahat bir seans geçirebilirsiniz. Son olarak unutmayın ki bu yazılar bir uzman tarafından yazılmamıştır, daha ileri düzeyde bilgi almak için lütfen bir uzmana danışınız.

Kaynak: Mertcan Bilgili

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>