Sabahları yorgun uyanmak, yataktan çıkmayı istememek, unutkanlık, mutsuzluk hali ve bunun gibi duygu bozukluğunuz mevcutsa siz de kış depresyonuna girmiş olabilirsiniz. Güneş ışınının eksikliğinin de tetiklediği kış depresyonu, serotonin ve melatonin hormonları da etkiliyor. Kış mevsimiyle birlikte sıkça karşılaştığımız kış depresyonu halini Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz, kış depresyonunu ve başa çıkma yollarını sizler için anlattı.
Kış depresyonu ile savaşın!
Kış depresyonu tıp dilinde ‘Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu’ olarak geçmektedir. Kış aylarına girmemizle birlikte çevremizde karşılaşabileceğimiz kış depresyonu soğuk havalarla birlikte pek çok kişinin keyfini kaçırıyor. Gecelerin uzaması gündüzlerin kısalmasıyla birlikte gün ışığından yararlandığımız süre de azaldı. Güneş ışınları beynin duygusal bölgesini uyararak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Kışın güneş ışığından daha fazla yararlanabileceğimiz aktiviteler yaparsak depresyon durumuna yakalanma ihtimali düşecektir.
Soğuk havalarda bizler için kurtarıcı olan yer evimiz oluyor. En başta evlerimizin dekorasyonunda yapacağınız ufak değişiklikler ile bu durumu atlatabilmeniz daha kolay bir hal alacaktır. Güneş ışığından daha fazla yararlanabileceğiniz alanlar yaratın, evinizin duvar renklerinin aydınlık olmalı, kullandığınız aydınlatma ürünlerinin loş bir ışık görüntüsü vermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Serotonine dikkat!
Kış depresyonunun en önemli sebeplerinden biri serotonin hormonunun eksikliğidir. Serotonin seviyesinin yüksek olması sizi daha mutlu, pozitif, kendine güvenen bir birey haline getirir. Depresyondaki kişilerde özellikle kış aylarında serotonin seviyesinin düşük olduğu gözlenmiştir.
Kış aylarında tatlı yeme isteği daha fazla artmaktadır. Çünkü, vücudumuzun enerjiye ihtiyacı her zamankinden daha fazladır. Serotonin hormonun seviyesinin düşmesiyle birlikte şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri daha çok tüketmeye başlarız.
Belirtileri nelerdir?
• Sabahları mutsuz uyanma,
• Genel bir keyifsizlik hali,
• İştahsızlık ya da aşırı yeme durumu,
• Enerji düşüklüğü,
• Alınganlık ve öfkelenme halinin aşırı seviyede yaşanması,
• Eskiden keyif alınan durumların şimdi keyif vermemesi,
• Konsantre probleminin yaşanması
Gibi durumların yaşanması kış depresyonunun belirtileri arasında yer almaktadır.
Kış depresyonuyla başa çıkmanın yolları
Kış depresyonunun bahar başlangıcı ile birlikte etkisini yitirmektedir. Ancak etkisi halen devam eder ya da siz bu depresif durum ile her sene karşılaşıyorsanız mutlaka uzman bir hekimden destek almanız gerekmektedir. Bunun dışında;
• Yalnız kalmak yerine aile ve arkadaşlarınız ile görüşerek modunuzu yükseltebilirsiniz.
• Yaz mevsimin güzelliklerinin yanında kış mevsiminin de güzelliklerini görmeye çalışın.
• Kendinizi eve hapsetmeyin! Bu durumdan sıkılmak bunalmak yerine kışın keyfini çıkarmaya çalışın.
• Gün ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanın. Unutmayın güneş sadece dünyanın değil sizin de enerji kaynağınızdır.
• Ev ve iş ortamınızı yeteri kadar aydınlatın ve gün içinde havalandırın. Temiz hava sandığınızdan daha güçlü bir etki yapacaktır.
• Düzenli olarak spor yapın. Çünkü spor yapmak hem bedeninizi hem ruhunuzu besleyecektir. Üstelik spor yaparak sosyalleşebilir ve yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
• Sağlıklı ve dengeli beslenin. Ayrıca şekeri olabildiğince hayatınızdan uzak tutun. Çünkü şeker ve hazır gıdaların neredeyse hepsinde bulunan glikoz ani duygu değişimlerinin en önemli sebeplerinden biridir.
• Ani hava değişimlerinin yarattığı ruhsal sıkıntıları gidermek için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıcak ortamı evinizde yaratabilirsiniz. Yaşam alanlarında daha doğal ışıkları daha sıcak renkleri tercih edebilirsiniz.
Kış Depresyonuna Teslim Olmayın!
Mevsim değişimiyle bedeniniz ile birlikte ruhunuz da değişime giriyor.
““Hemen Döneriz” Sinema Filminin Çekimleri Başladı!”
“Bu Hafta 7 Yeni Film Vizyona Giriyor”
“IFW de Deniz Kaprol “Code Of Life/Yaşamın Şifresi” ”
“Kapadokya Film Platformu Başvuruları Başladı!”
“‘DasDas’ta Yeni Sezon Ekim Ayında Başlıyor!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32