İstenmeyen gebeliklere son nokta!
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi ve istenmeyen gebelikler için doğum kontrol yöntemleri büyük önem taşıyor...
Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Op.Dr.Altuğ Semiz, kullanılan tüm doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Doğum kontrol yöntemleri çok çeşitli olmakla beraber bireyin yaşam tarzına en uygun doğum kontrol yöntemini seçmiş olması en doğru yaklaşım olacaktır. Klasik doğum kontrol yöntemleri arasında kondom ( prezervatif ) doğum kontrolü yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyucu olması avantajından dolayı özellikle çok partnerli kişilerce tercih edilmelidir. Rahim içi araçlar ( spiral) , kadınlara uzman doktorlar tarafından uygulanan, belli aralıklarla kontrolü zorunlu olan doğum kontrol araçlarıdır. Uzun süre kullanım ve ilişki öncesi uygulama ihtiyacının ortadan kalkması gibi avantajları yanında jinekolojik iltihabi hastalıklara eğilimi arttırması , uygulama sırasında uzman olmayan kişilerce yapılan yanlışlarla sorunlar yaşanması gibi riskler mevcuttur. Spirallerin son yıllarda üretilen bir modeli ile iltihabi hastalıkların ve dış gebelik ihtimalinin görülme olasılığı çok daha fazla düşürülmüştür. Bu progesteronlu yeni kuşak spirallerden kadınların adet düzensizliklerini düzeltmek konusunda da faydalanılmaktadır .
Doğum kontrol yöntemleri arasında kadın prezervatifleri ( femidom ) , özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma görevini kendi üzerine almak isteyen bayanların tercihi olmaktadır. Kadın doğum uzmanınızın vereceği kısa bir eğitim ile , kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu yöntem ilişkiden saatler önce uygulanarak ilişki sırasında yaşanacak stresleri ortadan kaldırmaktadır. Aylık uygulanan doğum kontrol iğneleri ile hormonal doğum kontrolü sağlanması da yine uzun süreli doğum kontrol yöntemlerindendir.
Doğum kontrol yöntemleri arasında özellikle doğum kontrol hapları, modern çağın kadınlarında en tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Özellikle genç bayanlarda , yoğun stres altında çalışan işkadınlarında görülebilen adet düzensizliklerinde tercih edilerek, hem adet düzensizlikleri çözümlenmiş , hem de aktif yaşayan kadınların doğum kontrolünde ideal olan korunma sağlanmış olur. Doğum kontrol hapları kullanımı içerdikleri hormon miktarları yüzünden düzenli kontrollerle yapılmalı , ilaç kullanımı öncesi , rahim ağzı , yumurtalıklar , kontrolden geçirilmeli ve ilaç kullanımı sırasında düzenli olarak bu kontroller tekrar edilmelidir.
Doğum kontrol haplarının kullanımında görülen vücuda oluşan ödem, gerginlik, göğüslerde hassasiyet gibi şikayetler Türkiye de yeni kullanıma giren doğum kontrol hapları ile engellenmeye başlanmıştır. Bu haplar bayanlarca daha çok tercih edilebilmekte, kullanım sırasında gerek oluşabilecek rahatsızlıklar , gerekse yan etkiler çok daha az görülmektedir.
Ertesi gün hapları olarak bilinen , acil doğum kontrol yöntemleri, güvenilirliği diğer yöntemlere göre daha zayıf olan , ancak önceden doğum kontrolü sağlanmamış, gebelik riski oluşmuş durumlarda tercih edilen yöntemlerdir. Korunmadan ilişki sonrası gebelik oluşmasını engellemek için bu haplar dışında başka bir takım yöntemlerde mevcut olup, cinsel yönden aktif bütün bireylerin bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla bu konuda eğitim verebilecek merkezlere danışması en doğru yaklaşım olmaktadır.
habersağlık
“Keanu Reeves`li “47 Ronin” Cuma Vizyonda”
“Philips Jack Rabbit'e DVD yazma özelliği ekledi...”
“Solüsyonsuz lens kullanmayın ”
““Kronik Yorgun” Olup Olmadığınızı Test Edin”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32