İhanet, kansere davetiye çıkarıyor
Jinekolojik kanser türleri içinde dünyada en yaygın görüleni rahim ağzı kanseri. Ve bu kansere yol açan en önemli nedenlerden biri çokeşlilik!
Jinekolojik kanserler kaç başlık altında toplanıyor?
Kadın üreme organlardan kaynaklanan kanserler sırasıyla; rahim ağzı (serviks) kanseri, rahim (uterus) kanseri, yumurtalık (over) kanseri, dış genital organ (vulva) ve vajen kanserleridir. Meme kanserinin teşhisi aşamasında kadın doğum hekimlerine büyük görev düşüyor. Muayene ve 40 yaşından sonra yılda bir kez yapılacak olan mamografi taramasıyla, meme kanseri çok erken yakalanabilir.
Sigara içen risk altında Görülme sıklığı nedir?
Dünyada en çok rahim ağzı kanseri görülür. Bunu rahim, yumurtalık ve vulva- vajen kanserleri izler.
Kimler risk altında?
Rahim kanseri için, geç yaşta (52'den büyük) menopoza girme, şişmanlık, polikistik over hastalığı, menopozda sadece östrojen ilacı kullanmak, doğurmamak, önemli risk faktörleri. Rahim ağzı ve vulva kanseri için de HPV, kadın veya partneri-nin çokeşli olması, sigara içmek. Yumurtalık kanseri için ise, ailede yumurtalık veya meme kanseri bulunması ve kısırlık risk yaratan durumlar.
Hangi yaşta hangi tetkik yapılmalı?
Meme: 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi. Rahim: 40 - 45'ten sonra yılda bir kez jinekolojik muayane ve ultrason. Yumurtalık: Yılda bir kez jinekolojik muayene. Rahim ağzı: Cinsellik başlar başlamaz, yılda bir kez smear testi. Vulva: Belli aralıklarla jinekolojik muayene.
EN ÖNEMLİ BELİRTİLER NELER? Karında şişlik ve ağrı varsa dikkat!
Jinekolojik kanserlerin belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kanseri küçükken bir şikâyet oluşturmaz. Ancak, muayene ve ultrasonografi sırasında yakalanabilir. Karın içerisine yayılmış yumurtalık kanserleri ise karında şişkinlik, ele gelen kitle hissi, ağrı yapabilir, bazen de vajinal kanamaya neden olabilir. Küçük boyuttaki rahim ağzı kanseri de belirti vermez. Smear testi ve kolposkop incelemesi sonucu tanı koyulabilir. Ancak ilerlemiş serviks kanserlerinde lekelenme tarzında akıntı, koku, vajinal kanama gözlenebilir. Rahim kanserleri ise adet düzensizliği yapar. Menopoza girmiş bir kadında vajinal kanama görülürse, bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir. Dış genital organ kanserleri ise, hasta tarafından kolaylıkla fark edilebilir.
NASIL KORUNMALI?
Smear testi çok önemli
Rahim ağzı kanserinden nasıl korunmalı? Human Papilloma Virus (HPV) ile enfeksiyon, rahim ağzı kanserini tetikler. Bu virüsün bazı tipleri, genital bölgede siğile de neden olur. Korunmasız olarak çokeşli cinsel yaşamı olanar HPV'ye maruz kalabilir.
Smear testi ve kolposkopi cihazı ne gösterir? Smear'de, rahim ağzından dökülen hücrelerde kanser öncesi değişikliklerin mevcut olup olmadığı araştırılır. Smear'in hastalığı yakalama oranı yüzde 65-70'tir. Kolposkopi ise, çıplak gözle görülemeyen değişiklikleri saptar.
AMELİYAT ÇÖZÜM MÜ?
Rahmi çıkarmak yeterli olmuyor Jinekolojik kanserlerin tedavisi nasıl oluyor?
Çoğu kadın, 'jinekolog onkolog'lardan habersiz. Jinekolojik kanserlerin cerrahi tedavisini yapabilen kadın doğum hekimi çok az.
Cerrahi tedavi ne zaman düşünülmeli?
Ülkemizde jinekolojik kanserli bir hastaya genellikle yapılan işlem, rahim ve yumurtalıkların çıkartılmasıdır. Ancak sadece bu, tedavi için teknik olarak yetersizdir. Bu şekilde cerrahi tedavisi yapılmış hastalar ameliyatlarının akabinde jinekolojik onkolojiyle ilgilenen bir merkeze başvurmalı.
Milliyet
“Zayıflamak için ne yapmalı? ”
“Organ Bekleme Listelerinde Yitip Giden Hayatlara Seyirci Kalmayalım”
“Kadıköy Plak Günleri Başlıyor”
“Rahatlığın Sırrı İçinde Saklı!”
“The Victoria`s Secret Fashion Show”
“Birand`ın Ardından 32.Günü Kim Sunacağı Belli Oldu!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32