Dünya Sağlık Örgütü’nün günde en az 30 dakikanın spora ayrılmasına yönelik önerisine rağmen, çoğu kişi daha aktif bir hayat sürmek için sporu hayatına nasıl dahil edebileceğini bilmiyor. Ayrıca, sektör verileri de spor salonuna kayıt olan her 10 kişiden 9’unun ilk ayda sporu bıraktığını gösteriyor. “Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam için sporu hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini artık herkes biliyor. Ancak, sporla ilgili yapılan yanlışlar maalesef çoğu kişinin yeterli verim alamaması nedeniyle sporu hayatından çıkarmasına yol açıyor” diyen b-fit Eğitim Koordinatörü Sevcan Bircanlar Gürsoy, sporla ilgili en çok yapılan yanlışları ve doğru uygulamaları paylaşıyor.
Sporun mevsimi olmaz
b-fit Eğitim Koordinatörü Sevcan Bircanlar Gürsoy, yapılan en büyük yanlışın sporu yalnızca yaz mevsimi gelmeden yapılan bir aktivite olarak görmek olduğunu belirtiyor. “Sağlıklı bir vücuda ve yaşama sahip olmak için sürdürülebilir bir şekilde egzersiz yapmalıyız. Egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi sadece yaza girerken değil, hayat boyu kaliteli bir yaşam için düşünmeliyiz” diyen Gürsoy, düzenli yapılan egzersizin hem fazla kiloları engelleyeceğini hem de bu sebeple yaşanan sağlık sorunlarını da ortadan kaldıracağını vurguluyor. Zayıflamaya yönelik aerobik karakterli hareketler, güç ve kuvveti artıran hareketler ve esneme hareketleri olmak üzere yapılması gereken birkaç çeşit aktivite bulunuyor.
Sporda başarısızlığın sebeplerinden biri hızlı sonuç alma beklentisi
Spordan hızlı bir şekilde geri dönüş almayı herkes istiyor. Ancak, bu istek hırsa dönüştüğünde kişi çoğu kez hüsrana uğrayarak spordan kopmayı tercih ediyor. Sporun belli bir düzen ve disiplin gerektirdiğine değinen Sevcan Bircanlar Gürsoy, “Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi’ne göre, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakika orta şiddette egzersiz yetişkinler için yeterli oluyor. Bu süre haftanın 5 günü, düzenli olarak 30 dakika boyunca spor yapılması anlamına geliyor. Bu rutinden kopmadan, kararlı bir şekilde spor yapmayı sürdürmek gerekiyor. Öte yandan, ne kadar sürede fit görünüme sahip olunabileceğinin kişinin yaş, cinsiyet ve metabolik düzeyine göre değişiklik gösterdiği de unutulmamalıdır” dedi.
“Nasılsa spor yapıyorum” düşüncesi sağlıksız beslenmenin mazereti olmamalı
Sporla ilgili yanlışlardan bir diğeri de spor yapıldığı sürece istenilen her şeyin yenilebileceği düşüncesi. Sevcan Bircanlar Gürsoy, sportif bağlamda dengeli beslenmeyi “bireyin ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin, ihtiyaç duyduğu zaman diliminde alınması” olarak tanımlıyor. Spor yapan kişinin bunu unutmadan sağlıklı beslenme düzenini sürdürmesi gerekiyor. Gürsoy, “Düzenli spor yaparken düzenli beslenmezseniz, egzersizden istediğiniz performansı alamazsınız. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli su içmeyle desteklenmelidir” diyor.
Her egzersizin kalori yakacağı yanılgısı
Kişinin kendi vücut ağırlığıyla, yani hidrolik ekipmanlarla çalışması vücudunu deforme etmeden daha fit bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Vücut şekillendirme ve yağ yakımı için birden çok kası aynı anda çalıştırmanın ideal durum olduğunu söyleyen Gürsoy, “Vücut ağırlığı ile bir kas grubunu çalıştırmak için egzersiz yaptığınızda, hedeflediğiniz kas grubunun yanında farklı kasları da devreye sokarsınız. Bazı kaslar yardımcı olarak çalışırken, bazı kaslar antagonist (ters kas grubu) olarak çalışır, bazıları ise stabilizasyonu sağlamak için bu harekete katılırlar. Bu sayede birden çok kasınızı aynı anda çalıştırmış olursunuz. Seçilen egzersizlerin birden çok bölgeyi aynı anda çalıştırması daha fazla kalori yakımı sağlayacaktır” dedi.
Her 10 Kişiden 9’u İlk Ayda Sporu Bırakıyor
Hevesle spora başlayıp sağlıklı ve fit olma yolunda ilk adımı atan pek çok kişi spor hakkında yapılan yanlışlardan dolayı kısa sürede spordan soğuyor.
“Kıraç Uniq Açıkhava Sahnesi’nde!”
“Tango Şöleni 2 Kasım’da Başlıyor! ”
“Özel gecelere güzel bir merhaba”
“Kodak’tan 107 kadına mamografi...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32