Havuzdan geçen enfeksiyonlar
Havuz keyfinin enfeksiyonlar yüzünden bir çileye dönüşmemesi için bazı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarıca, özellikle kadınları havuzdan geçebilecek hastalıklara karşı uyardı.
Memorial Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, yaz ayları ile birlikte artık gösteren havuzdan geçen enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi.
Havuzu bir keyif olmaktan çıkaran başlıca tehlikeleri nedir?
Havuzlar insanların ortak kullanım alanlarıdır. Yaz aylarında artan sıcaklarla beraber serinlemek için havuzların kullanılmaya başlanması, havuza girilmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktaları gündeme getirmektedir. Havuz suyunun neden olabileceği hastalıkların başında, idrar yolu enfeksiyonları gelmektedir. Havuz suyunun yarattığı enfeksiyonlardan daha çok kadın ve çocuklar etkilenmektedir. Çünkü erkeklerin anatomik yapıları, vücutları enfeksiyonlara karşı kadın ve çocuklarınki gibi hassas değildir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları tehdidi altında olan kadın ve çocukların dikkat etmesi gerekir.
Islak mayo tehlikesi
Havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile vakit geçirilmesi özellikle kadınlar için büyük sorun teşkil etmektedir. Islak mayo, kapladığı bölge itibariyle idrar torbası ve idrar yollarının enfeksiyonuna zemin hazırlar. Havuz dışında rüzgarın da etkisi ile bu organlarda ödem oluşur. Bunun için havuzdan çıkıldığında kesinlikle duş alıp kurulanarak, mayo değiştirilmesi gerekmektedir. Kadınlarda anatomik yapı nedeniyle, idrar torbasından sonra dışarıya idrar çıkış kanalı oldukça kısadır. Erkeklerde bu çok daha uzundur ve enfeksiyon kapma riski de bu nedenle azalır. Bayanlarda üşütme de havuzdan çıktıktan sonra ıslaklığa dikkat edilmemesi durumunda çok görülmektedir. Aynı şekilde vücut dirençleri düşük olan çocukların da kesinlikle ıslak mayo ile dolaşmalarına izin verilmemelidir.
Havuz hijyeninin önemi
Her havuzun hijyeni çok önemlidir. Havuzun kabul edebileceği kapasitenin çok çok üzerinde kişinin kullanımı nedeniyle hijyenin bozulması kaçınılmaz olur. Havuzun büyüklüğü, düzenli olarak temizlenmesi, içine anti bakteriyel maddelerin katılması, bunun devamlılığının olması ve bakteriyel durumunun sürekli değerlendirilmesi gereklidir. Ancak havuzda hijyen çok çabuk ve rahatlıkla bozulabilmektedir.
Havuza girerken ve havuzdan çıkarken önlem alın
Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı, belli antiseptik solüsyonlarla (enfeksiyon önleyici sıvılar) ayaklar yıkanarak, ayaktaki cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasa karşı önlemler alınmalıdır. Ayaklardaki ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden su ile birlikte bu bölgede de mantar oluşumuna neden olabilir. Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımı ile ilgili kurallardan haberdar edilmelidir.
Özellikle çocukların havuz temizliğine yeteri kadar dikkat etmemesi, idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır. Bunun için havuza duş alınarak girilmesi, hijyenik önlemlerin alınması, çıktıktan sonra mutlaka tekrar duş alınması, havuzun düzenli olarak temizlenmesi, hijyenik özelliklerinin sık araştırılması ve herhangi bir problemde anki bakteriyel özelliklerinin artırılması, tüm bunların yanında havuz suyunun gereğinde değiştirilmesi büyük önem arz etmektedir.
“İstanbul Martin Lindstrom ile Buluştu!”
“Neutrogena Pembe Greyfurt Serisi Türkiye’de”
“Parfümünüzü Burcunuza Göre Seçin!”
“Konuşmayı öğrenmesine yardımcı olun ”
“Ev Kadınının Kalp Krizi Geçirme Riski Daha Yüksek Mi?”
“Vakkorama’dan Enerji Dolu Yepyeni Bir Koleksiyon”
“Hangi Burcun Erkeği Nasıl Tavlanır?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32