>

SAĞLIKLI YAŞAM

Fibromiyalji Kadınları Ve Stresli Yaşayanları Seviyor

Her yerim ağrıyor, uyku düzenim yok, sabahları yorgun kalkıyorum, bir türlü dinlenemiyorum…
 
   
 
 
     

Bu şikayetleri sık dile getiriyorsanız fibromiyalji hastası olabilirsiniz. Özellikle boyun, baş ve kalça bölgesinde görülen ağrılarla hayatı çekilmez kılan hastalık, ağırlıkta kadınlarda ve stresli bir hayat sürenlerde görülüyor.

Kadınları daha fazla etkiliyor


Fibromiyalji; yaygın vücut ağrısı, uyku bozukluğu, yorgunluk, tüm vücutta tutukluk, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Bu sendromun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte travma, spor yaralanmaları, uyku bozuklukları, otonomik disfonksiyon ve psikolojik bozukluklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Erkeklere kıyasla daha çok kadınlarda görülmekle birlikte her iki cinsi ve her yaş grubunu da etkileyebilir. Fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

• Stres
• Düzensiz bir hayat, yorgunluk
• Aşırı sigara ve alkol tüketimi
• Psikolojik sorunlar
• Uzun süre oturma ya da ayakta durma
• Yüksek çalışma temposu

Doktor doktor gezmeyin

Fibromiyaljinin tedavisinde istikrar önem taşımaktadır. Eğer hastalığa doğru teşhis konulmaz ise kişi farklı bir hastalığın tedavisini görerek, ilaç yükü altında ek sorunlarla karşılaşabilir ve hastalık, kronik bir hal alabilir. Ayrıca çok sayıda doktora gitmek, bir doktorun uyguladığı tedaviyi bırakıp, diğerine başlamak da hastalığı olumsuz yönde etkilemektedir. İlaçla tedavi edilebilen fibromiyalji hastalığında özellikle tedaviyi sürdürülebilir kılmak önem taşımaktadır.

3 aydan uzun süren ağrıya dikkat

Fibromiyalji tanısı konulurken kronik ağrı öyküsü ve hassas noktalar göz önünde bulundurulur. Vücudun üst ve alt yarısında, fazla noktada 3 aydan uzun süren ağrı şikayetleri dikkate alınmalıdır. Ağrının tam nedeni saptanamamakla birlikte bölgesel ve sistemik diğer hastalık şüphesini ortadan kaldırmak için ayrıntılı muayene önemlidir.

Uykunuzu düzenleyin, dengeli beslenin

Fibromiyalji hastalarının ilaç tedavisine ek olarak günlük hayatlarında da birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. Stresten arındırılmış, düzenli bir yaşam, dengeli beslenme ve düzenli uyku tedavinin en önemli anahtarlarıdır. Vücut dinlenemediği sürece kişi, günlük yaşamda karşılaştığı en ufak bir olaya bile aşırı tepki verecektir.

Spor tedavide kilit rolü üstleniyor


Fibromiyalji tedavi sürecinde spor yapmak son derece etkili olmaktadır. Yorucu bir iş gününün sonunda spora gitmek çok keyifli görünmese de haftada en az 3 gün spor yapılmalıdır. Uzun saatler masa başında çalışmak ve hareketsizlik, kasların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Spor sayesinde kişinin hem kasları çalışmakta hem de kendini iyi hissetmektedir. Sadece ilaçla bu hastalığın tedavisinin mümkün olmadığı unutulmamalıdır.

Uzun saatler yazı yazmak şikayetleri artırıyor

Fibromiyalji tedavisinde amaç, ağrı ve yorgunluktan şikayet eden, fiziksel ve sosyal yaşamı etkilenmiş kişinin sıkıntılarına yönelik tedavi seçeneklerini hazırlamaktır. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler tercih edilir. Ancak ilaç tedavisine ek olarak hasta eğitimi de önemlidir. Uzun süreli oturma, ayakta durma, stres, uzun süre yazı yazma, ağırlık kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışmasının şikayetleri artıracağı unutulmamalıdır.

Fibromiyaljiden korunmak için…


• Uykunuzu düzenleyin
• Spor yapın
• Sağlıklı ve dengeli beslenin
• Stresten uzak durun

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>