Ancak fizyolojik olduğu kadar ruhsal olarak da kişiler üzerinde olumsuz etkiler bırakan Subakut tiroidi, kimi zaman sinirli olmanın ilk sebebi olabiliyor. Daha birçok problemi beraberinde getiren bu hastalığı Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Ayşegül Navdar anlatıyor.
Subakut tiroidi (Tiroit bezi iltihabı) nedir?
Subakut tiroitit toplumda çok sık rastlanan bir tiroit bezi(guatr) hastalığı olup sık görülmesine rağmen oldukça geç ve zor tanı konulabilmektedir. Hastalık çoğu zaman kendiliğinden ve ağrı kesicilerle hızlı bir şekilde düzelebildiği için bademcik iltihabı ve diğer boğaz ağrılarıyla karışıp hiç tanı konulmadan bile kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak subakut tiroitit bazen sessizce kendiliğinden iyileşebileceği gibi bazen de;
➢ Şiddetli boğaz ağrısı,
➢ Düşmeyen ateş,
➢ Aşırı yorgunluk ve halsizlik,
➢ Kilo kaybı,
➢ Terleme,
➢ Çarpıntı gibi çok şiddetli de seyredebilmektedir.
Subakut tiroidi; tiroit bezi iltihabıdır fakat bu iltihapta antibiyotiğin yeri yoktur. Tiroit bezinde mikrobik bir iltihap olmamasına rağmen sanki mikrop varmış gibi yalancı bir iltihap oluşturmaktadır.
Hastalık neden ortaya çıkıyor?
Sık olarak görülen bu hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Stres, soğuk, geçirilen gribal enfeksiyonlar ve aşırı yorgunluk hastalığı tetikleyebilir. Mevsimsel dağılım gösteren bu hastalık, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Ancak son zamanlarda mevsim fark etmeksizin hastalık ortaya çıkabilmektedir. Üstelik bu hastalık tedaviye dirençlidir. Ayrıca iyileştikten sonra tekrarlama eğilimi yüksektir.
Yutkunurken zorlanmalara dikkat!
Boynun alt kısmında tiroit bezinin olduğu yerde şişlik ve sertlik oluşur. Hastanın muayenesi esnasında tiroit bezi ağrılı ve sert olarak ele gelir. Klinik tablo haftalar, en geç aylar içinde geriler ancak tekrarlama olasılığı vardır.
Klinik olarak tiroit bezi üzerinde şiddetli ağrı ve hassasiyet karakteristiktir. Tiroit bezi normalin 2-3 katı genişlemiştir bazen büyüme tek taraf ile sınırlı kalabilir. Ağrı tiroit bezi içinde gezici olabilir. Ayrıca;
➢ Yutmada güçlük,
➢ Ses kısıklığı,
➢ Kas ve eklem ağrısı,
➢ Hafif ateşin yanı sıra şiddetli ateş görülebilir.
Ateşin yanında hastada aşırı terleme görülebilir. Terlemeler gece kıyafetini değiştirecek düzeyde olabilir. Hastaların yarısında zehirli guatr belirtileri;
➢ Sinirlilik,
➢ Çarpıntı,
➢ Taşikardi,
➢ Titreme,
➢ Terleme gibi hastalığın ilk haftasında mevcuttur.
Sürekli tekrarlayan iltihap hipotiroidiye yol açabilir
Belirtiler hastalığın ilk dönemlerinde tiroit bezindeki iltihap nedeniyle oluşan harabiyetten aşırı tiroit hormonunun kana karışmasından kaynaklanır. Hastalık ilk 6-8 hafta şiddetli seyreder. Genellikle 2-4 ay içerisinde düzelir. Çok sık tiroit bezi iltihabı tekrarlayan hastalarda zamanla hipotiroidi gelişebilir.
Subakut tiroitit nasıl tedavi edilir?
Belirtileri hafif seyreden hastalarda tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Ağrı için ağrı kesici ilaçlar veya aspirin kullanılabilir. Bu ilaçlar ağrıyı kesmekle birlikte tedavi edici özelliği vardır. Bu sebeple ağrı kesici ilaçların doktor izni olmadan kesilmesi hastalığın tekrarlanmasına yol açabilir.
Ağrı ve iltihabın yoğun olduğu aynı zamanda ağrı kesici ve aspirin tedavisine cevap vermeyen hastalarda kortizon kullanılabilir. Genellikle yüksek dozda başlanıp yavaş yavaş azaltılarak bitirilir. Kortizonla hızlı bir şekilde tedavide sonuç alınır.
Halsizlik Mi Yoksa Tiroit Bezi İltihabı Mı?
Çoğu zaman yorgun ve sinirli olmayı gün içinde yaşadığınız bir olaya, mevsim geçişlerine veya hayat telaşına bağlarız.
“Gucci 2017 Sonbahar Koleksiyonu ”
“Limon Kabuğunda Saklı 6 Fayda”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul 11 Ekim’de Başlıyor”
“Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti”
“Chromas 3 Şubat’ta Santa Maria Kilisesi’nde Yılın İlk Konserini Veriyor”
“TRT Yapım Desteği Ödülü Belli Oldu”
“Türk Sinemasının Yıldızları Roma Türk Film Festivali`nde Buluştu!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32