• Vajina kendini sürekli yenileyen bir organ. Bu nedenle vajinanın içine bu maddelerin sokularak temizlik yapılmaya çalışılması anlamsız ve vajinanın zarar görmesine neden olabilir. Bu ürünlerle dış genital bölgenizi temizlemenizde bir sakınca yok.
• Genital bölgenin gereğinden fazla yıkanarak hijyen sağlanmaya çalışılması vajinanın zarar görmesine katkıda bulunabilir.
• Tuvalet sonrası temizlikte temizliğin önden arkaya (vajinadan anüse doğru yapılması) çok önemli. Temizliği anüsten vajinaya doğru yaptığınızda dışkıdaki kalınbağırsak bakterileri vajinaya ve buradan da idrar borusu yoluyla mesaneye bulaşabilir.
• İlişki sonrasında ve diğer tüm zamanlarda idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemeli. İdrar ihtiyacı ertelendiğinde mesanedeki bakteriler enfeksiyon yapmak için zaman bulurlar. Hâlbuki idrar yapılması bakterilerin idrarla birlikte vücuttan atılmasını sağlar.
• Tam hazır olunmadan (yeterli kayganlık oluşmadan) ilişkiye başlanmamalı. Bu önlem mekanik tahrişe meydan vermemek açısından çok önemli. Gerekirse doktor önerisine göre kayganlaştırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz.
• Adet kanaması döneminde olan kadına iş yaşamında, sosyal aktivitelerinde hareket serbestliği sağlaması, denize girebilme imkânı vermesi için üretilen vajinal tamponların kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tamponun sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmesi. Vajinal tamponu yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrasında bakteriler hızla çoğalmaya başlar.
• Adet kanaması döneminde cinsel ilişkiyi yasaklamak için yeterli tıbbi neden olmamakla beraber, kendinizi bu dönemde yeterince rahat hissetmiyorsanız eşinize bu durumu iletmeli ve kanamalı dönemlerde ilişkiyi ertelemelisiniz.
• Ağda ve jilet genital kılların giderilmesinde oldukça etkili. Lakin bu iki yöntem kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur.
• Genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak özellikle genital bölgeleri enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda daha iyi bir seçenek olabilir.
• Tuvaletlerde diğer bir sorun da tuvaletin içindeki kirli suyun sıçrayarak genital bölgeye değmesi. Bunu önlemek için kirli suyun üzerini tuvalet kâğıdıyla kaplayabilirsiniz. Bunu yapmak mümkün olmadığında dezenfektan madde içeren mavi su verici tabletlerden faydalanılabilir.
• Her kadın düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmeli ve belirti ve bulgulara duyarlı olmalı.
• Kadınlar hiçbir sorunları olmasa dahi yıllık jinekolojik muayene için başvurmalı. Bu, belirti vermeyen veya geç belirti veren hastalıkların tanı ve tedavisi açısından çok önemli.
Genital Hijyene Önem Verin
Doktorunuz aksini önermedikçe vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünlerini kullanmamalı.
“Avon, Babalar Günü'nde 2003 yılının en beğenilen "Baba Karakterini" arıyor!”
“Dünyanın moda devleri Türkiye’de! ”
“Şimdi Altın Portakal Zamanı!”
“Etkili ve Düzgün Konuşma Taktikleri...”
“Alkol Bildiğiniz Gibi Değil!”
“Celil Oker Mord am Hellweg Festivalinde!”
“Facebook Sayfanızdan Silmeniz Gereken 12 Şey”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32