Ev tozu akarlarının yerleşim yerleri içinde ürediklerinin, en çok da halılar, perdeler, yatak, yatak takımları, kanepeler ve pelüş oyuncaklarda yaşadıklarının altını çizen Baturalp, 1 gram tozda bulunan 2.5 mg akar miktarının alerjik bir insanı duyarlı kılmaya yeterli iken, 10 mg akar miktarı ise astım krizini tetikleyebileceğini belirtiyor.
Alerjik bulguların %50’sinden sorumlu etken: Akarlar
Ölmüş akarlar ve akarların dışkıları alerjiye neden olur. Bu maddelerin solunması ile Alerjik Nezle ve/veya Alerjik Astım ortaya çıkar. Deri ile temas halinde ise egzamayı tetiklerler. Akarların neden olduğu bulgular sonbaharda artar ve kış dönemine kadar yayılır. Ağustos ayı sonunda akarların üremesinin üç katına çıkması ve sonbahar-kış döneminde evlerin daha az havalandırılıp, daha çok ısıtılması bunun nedenidir.
Akarlara karşı evde alınabilecek önlemler
Haftada en az 3 kez, 30-40 dakika süre ile evi süpürmek gerekir. 30- 40 dakika süreli bir süpürme sonucunda akarların % 20 sinin temizlendiği gösterilmiştir. Su filtreli veya Hepa 13 Filtreli bir elektrik süpürge ile süpürmek gereklidir. Gözle görülmeyen akarları Hepa 13 filtre tutarken, su filtresi tozu suya hapsederek evi ve havasını temizler. Bu filtrelerin varlığında, akarlar tekrar havaya geri gidemezler. Halıların altı, yatak altı haftada 1-2 kez süpürülmelidir. Elektrik süpürgesinin akarların alerji yapan parçalarını dışarıya atmayan türden olmasına dikkat edilmelidir. Oda süpürdükten sonra mutlaka havalandırılmalıdır.
Su filtreli süpürgeler torbası veya toz haznesi olan HEPA 13 filtreli süpürgelere karşı daha avantajlıdırlar. Torbalı ve torbasız süpürgelerde Toz haznesi temizleneceği veya toz torbası değişeceği zaman kullanıcı toza ve akarları solumaya maruz kalabilir. Ancak su filtreli süpürgenin toz haznesi temizleneceği zaman toz ve akarlar suda kalacağı için kullanıcı bunları solumak zorunda kalmaz, rahat bir şekilde kirli suyu tuvalete/lavaboya boşaltabilir.
Odalar, yaz ve kış aylarında, günde 30-60 dakika pencereler açılarak havalandırılmalıdır. Çarşaflar her hafta değiştirilerek, olabilecek en yüksek sıcaklıkta (60 derecede) yıkanmalıdır. Yastık veya organ sentetik malzemeden seçilmeli; kuştüyü, yün, pamuk olmamalıdır. Duvardan duvara halı, kalın kumaş perdelerden kaçınılmalıdır, anti-akar kılıflar kullanılmalıdır. Her ay yastık ve yorganlar çamaşır makinesinde, en yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır.
Sıcak hava üfleyen elektrikli radyatörlerden kaçınılmalıdır. Giysiler dolapta saklanmalı ve dolaplar sıklıkla havalandırılmalıdır. Tüylü oyuncaklar ayda bir kez, plastik bir torbaya koyularak, buzlukta bir gece bekletilmelidir.
Odaların sıcaklığı 18-19 derece ve nem derecesi % 50-60 olmalıdır. Düzenli olarak nemli bir sünger ile mobilyaların tozu alınmalıdır. Aşağıdaki yatakta uyuyan çocuk üst yataktan gelen akarlara da maruz kaldığı için çocuk odalarında ranza olmamalıdır. Alerjik kişinin odasında tahta somya olmalıdır.
Ev Tozu Alerjisine Dikkat!
Ev tozu akarlarının gözle görünmeyen canlılar oldukları akarların ömürlerinin 2-3 ay olmakla beraber önlem alınmazsa çok hızlı ürediklerini vurguluyor.
“Halsey’in Tercihi Tommy Hilfiger”
“Burcunuzun En Belirgin Özelliği Ne?”
“Yılın Rengi Klasik Mavinin Kullanım İpuçları”
“Bitki Çaylarıyla İlgili 8 Önemli Uyarı”
“Philips cep telefonları'nda bayrama özel fiyatlar!”
“Güzel”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32