>

SAĞLIKLI YAŞAM

Egzersizi 20 dakikadan az yapmayın, aniden bitirmeyin

Uzun ve sağlıklı yaşamak, kolesterolden, yüksek tansiyondan, kemik erimesinden, kalp krizinden, varisten ve daha pek çok hastalıktan korunmak isteyenler...
 
   
 
 
     
Uzun ve sağlıklı yaşamak, kolesterolden, yüksek tansiyondan, kemik erimesinden, kalp krizinden, varisten ve daha pek çok hastalıktan korunmak isteyenler, sporu hayatlarının vazgeçilmezi haline getirmeliler. İşte bu noktada uzmanlar; egzersizin 20 dakikadan az yapılmamasını ve aniden bitirilmemesini öneriyorlar Spora başlamak istiyor ancak nasıl yapacağınıza karar veremiyorsanız, takım doktorları sağlıklı sporun reçetesini veriyor. Galatasaray'ın sağlık birimi başkanı Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, Fenerbahçe'nin takım doktoru Ethem Kavukçu, Beşiktaş'ın doktorları Yalçın Yavuzer ve Ayhan Optur, Futbol Federasyonu Doping Kurulu Üyesi Dr. Eren Eroğlu, nasıl spor yapmanız gerektiğini açıklıyorlar. Spor yaparak nasıl daha mutlu ve başarılı olunacağının metotlarını Milli Takımlar Mentoru Doç. Dr. Turgay Biçer gösteriyor. Sınavlara hazırlanan çocuklar neden maç yapmadan spor yapmak zorunda, stresli iş hayatı olanlar neden akşam yerine sabah sporunu tercih etmeli? Spor için en ideal mekanlar neresi, kimler kapalı spor salonlarını, kimler açık havayı tercih etmeli? Tüm bu soruların yanıtlarını doktorlar sizler için verdiler. Sporu sağlıklı yapmanın ve sporla sağlıklı yaşamanın yolları bu yazı dizisinde...

Galatasaray'ın sağlık birimi başkanı Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, insanların spor sayesinde hastalıkları yenebileceğine dikkat çekiyor. Sigara ile sporun asla bir arada anılamayacağını belirten Kurtoğlu, sporla sağlıklı yaşamın, hastalıklardan kurtulmanın yöntemlerini anlatıyor...

* Spor tedavi amacıyla kullanılabilir mi? Kullanılır. Özellikle bacak damarlarının tıkanıklıklarında hastalara haftada üç kereden az olmamak kaydıyla, ortalama 30-45 dakika zorlayıcı yürüyüşler tavsiye ederiz. Yine kalp krizi ya da felç geçirmiş insanlarda esas altta yatan neden damar kireçlenmesidir. Bunun tetiğini çeken ana nedenler; tansiyon yüksekliği kolesterol ve şişmanlık olduğu için, bunların tedavisine ek olarak spor mutlaka önerilir. Egzersiz yapmak, kalp ve adaledeki damarların kireçlenmesini önler. Buna bağlı olarak damar tıkanıklığı sorunlarını önlemiş olur. Başka bir deyişle; felç, kalp krizi ve bacaklarda kangren gibi damar sistemi sorunları azalır. Egzersiz yapmak, kalp kasının daha kuvvetlenmesini ve hacminin artmasını sağlar. Böylece, kalbin pompalama gücünü artırarak ekonomik çalışmasına yardım eder. Normalde dakikada 80 defa atan kalp, spor sayesinde 60'lara düşer ve böylece bir ömür boyu her dakika için elde edilen bu kâr sonunda, kalbin çok daha az ve geç yıpranmasını sağlar. Diğer bir faydalı yönü; bacak adalelerinin daha iyi oksijenlenip daha dayanıklı olmasını sağlar. Buna bağlı olarak, varis gibi kronik yetersizliklerin gelişmesini önler. Yani; aşırı bir genetik eğilim yoksa bacaklar şişmez, mavi varis damarları çıkmaz ve ayaklarda yara oluşmaz.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

* Sporun hastalıktan korumadaki rolü nedir? Spor bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir, hastalıklara karşı direnci artırır. Sağlam bir bünye sağlar. Vücut sakatlıklardan kendini daha iyi korur.

* Kalp hastaları hangi sporları tercih etmeli? Kalp hastalığına yakalanmış bir kimsenin hastalığının ne boyutta olduğunu hekim kontrolü ile belirlemek gerekir. Hasta; ameliyat, by-pass veya balon gibi yöntemlerle tedavi edebilecek durumdaysa, önce tedavisi yapılmalı. Damarın diğer kısımlarında da bu tip tıkanıklık olmasın diye, sağlam insanlara benzer yürüyüş, aerobik gibi sporların yapılması gerekir. Normalde sağlıklı spor nabzı orta derecede yükselten şekilde yapılmalı. Bu spor; yürüyüş, yüzme ya da bisiklet olabilir.

* Kolesterol sporla düşürülebilir mi? Kolesterolü doğal yöntemlerle düşüren iki yol vardır: Doğru beslenme ve egzersiz. Tansiyon da yine sporla düşebilir. Eskiden küçük tansiyonu düşürmek için bin bir çare aranırdı. Artık biliyoruz ki; iyi bir oksijenli sporla bunu düşürmek mümkün.

SİGARA İLE BİRLİKTE ASLA! * Akciğer sorunu olanlar spor yapabilir mi? Akciğer hastalıkları sporun yapılmasını kısıtlar. Örneğin; günümüzde en fazla görülen akciğer hastalığı 'alerjik astım'dır. Aşırı yapılan spor astımı tetikleyerek, krize neden olabilir. Fakat doktor tavsiyesi altında performansı yavaş yükselterek yapılan sporlarda tam tersi; krize karşı direnç artar, nefes rahatlar, kişi krizden korunur.

* Kemik erimesine egzersizin faydası nedir? Hanımlarda menopoz sonrası ve yaşlılarda kemik erimeleri çok sık görülür. Buna bağlı olarak, ufak travmalarla kırıklar ortaya çıkar. Spor alışkanlığı olan insanlarda kemik erimesi neredeyse hiç olmaz. İyi beslenen, yeteri kadar kalsiyum alan insanlar, egzersiz de yaptıkları zaman aldıkları kalsiyumun kemiklere yerleşmesini sağlar. Oturdukları yerden kalsiyum alanlar, dışkıyla atarlar. Egzersiz yapmayan vücutta, kalsiyum kemiklere gidip yerleşmez.

* Sigara içenler nasıl spor yapmalı? Sporla sigara ikisi bir arada katiyen olmaz. Sigara akciğerlerden kanın oksijen almasına engel olacağı için sigara içenlerde kalp atım sayısı çok çabuk yükselir. Vücut için yararlı olabilecek spor dozuna izin vermez. Sigara içenler sigarayı bırakarak spora başlamalı. Veya çok düşük dozda performansla spor yaparak, sigarayı nasıl bırakacağını düşünmeli.

Kaynak: Sabah



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>