Egzersize yeni başlayanlara
Hiç spor yapmamış olanlar veya uzun zamandır egzersize uzak kalanlar!... Egzersize başlarken nelere dikkat etmeli, nelerden kaçınmalısınız?
Haftada 3 kez 35 dakikalık bir egzersiz, kalp atım oranınızı yüzde 50- 90 artırır. Anti- aging (yaşlanmama) etkisinin ortaya çıkması için kalp atım oranınızın ne kadar artması gerektiği sizin yaşınıza, cinsiyetinize ve mevcut olan form seviyenize bağlıdır.
Fiziksel olarak hızlanın
Egzersize başlangıç, bir fiziksel check- up’ı gerektirir. Öncelikle doktorunuzu görün. Doktorunuz sizin sigara içip içmediğinizi; aile hikayenizde kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, erken ölüm ve kalp krizi olup olmadığını kontrol edecektir. Fiziksel muayene, kan kasıncınızı, kas ve kemiklerde daha önce geçirilmiş bir hastalığın olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Eğer daha önce hiç egzersiz yapmadıysanız, 35 yaş üstüyseniz ve kalp hastalığı için risk faktörünüz varsa doktorunuz istirahat elektrokardiogramınızı (EGK) veya eforlu stress elektrokardiogramınızı isteyebilir.
Orta derecede bir egzersiz sizde rahatsızlığa yol açmamalıdır.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri meydana gelirse egzersizi hemen kesip doktorunuzu aramalısınız:
• Göğsünüzde rahatsızlık veya basınç hissi (veya kol, çene, boyun ve sırtta duyulan rahatsızlık hissi)
• Ciddi biçimde nefes nefese kalmak
• Kalp hızının yavaş olması veya aniden hızlanması
• Kalbinizin düzensiz atması
• Aşırı yorgunluk
• Belirgin kas veya eklem ağrısı
• Baş dönmesi veya bayılma
Bilgi alın
Eğer ilk defa egzersiz programına başlayacaksanız, bu konuyu bilen birisine danışmanız çok önemlidir. Bir öğretici ile çalışmak egzersiz programınızın daha uzun süreli olması için önemlidir. Çünkü başlangıçta mutlaka egzersizi bırakmak için bir bahane arayacaksınız. Yanınızda birisi olursa (kişisel egzersiz fizyolojisti) bunu yapmanız zorlaşır.
Egzersizi görev edinin
Egzersize boş vakit olarak değil yerine getirilmesi gereken bir etkinlik olarak bakın. Egzersizi kendinize görev edinin. Vazgeçmeyin ve ertelemeyin. Öncelikler listenizde egzersize mutlaka yer verin.
Sporcu olmadığınız sürece şiddetli egzersiz yapmanın size getireceği bir avantaj yoktur. Orta dereceli egzersiz yaparak sağlayacağınız faydadan daha fazla bir fayda sağlamayacağı gibi kas, eklem rahatsızlıkları veya travmalarına da oluşabilir.
Isının
Egzersiz seansına başlamadan önce ısınma ve gerdirme hareketlerini yapmak önemlidir. Isınma hareketleri kaslara giden kan akımını güçlendirir ve egzersiz esnasında yararlanmayı önler. Birkaç dakika yürüyüş, yavaş jogging ve bisiklete binme hareketinden sonra 8-10 dakika gerdirme hareketlerini yapın ve ardından egzersize başlayın.
Eğlenceli hale getirin
İnsanlar hoşlandıkları egzersiz programlarını seçtiklerinde daha başarılıdır. Yaptığınız egzersizden sıkılmaya başladıysanız veya size ağır geliyorsa gerçekten hoşlanacağınız bir tip egzersiz bulana kadar değişik egzersizleri deneyin.
Egzersiz türlerini karıştırın
Aerobik aktiviteleri çok heyecanlı bulmayabilirsiniz. Bu nedenle aktiviteleri karıştırın. Örneğin tenis oynuyorsanız, başlamadan önce veya başladıktan sonra 15 dakika yürüyün. Eğer bir sağlık kulübündeyseniz orada pek çok alet vardır. Her birinde 10’ar dakika çalışmak egzersiz programınızı sıkıcı olmaktan çıkaracaktır.
Bir gruba katılın
Tek başınıza egzersiz yapmak zorunda değilsiniz. Yanınıza birisini birilerini bulup, birlikte çalışın. Böylece etkinlik daha eğlenceli hale gelecektir. Bu kapsamda, grup aktivitelerini de seçebilirsiniz. Bir aerobik sınıfına veya koşu grubuna katılın. Başkalarıyla egzersiz yapmak sizi egzersize bağlar.
“İntikam Şarkısı Yazan Mariah Carey, Eminem'i Çıldırttı...”
“BNG’nin Beyaz Gömlekleri Yılbaşının Vazgeçilmezi ”
“Anoreksiya Sizi Değil Siz Onu Zayıflatın”
“Anew Power Serum’un Marka Yüzü Şevval Sam”
“Estetikte Yeni Trendler Neler?”
“Michael Kors Collection Resort 2020”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32