Yaz aylarının vazgeçilmezleri olan soğuk içecekler ve dondurma dişlerinizi sızlatıyorsa, kamaşma şikayeti ile bir eriği dahi ısıramıyorsanız bu durum diş hassasiyeti sorunu ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.
Memorial Etiler Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. Hacer Alireisoğlu, dişlerde hassasiyetin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
DİŞ HASSASİYETİNİN NEDENİ ARAŞTIRILMALI
Diş hassasiyeti, halk arasında “kamaşma” olarak bilinen; sıcak, soğuk, ekşi, şekerli yiyecek ve içeceklerin dişlerde sızlama meydana getirmesi durumudur. Günümüzde oldukça sık karşılaşılan bu rahatsızlık, özellikle diş eti çekilmesi sonrası açığa çıkan kök yüzeyiyle ilişkilidir.
Diş gıcırdatma sonrası birbirine sürtünen dişlerin mine tabakasındaki aşınma, hassasiyetin bir diğer sebebidir. Bunun gereğinden fazla bastırarak dişleri fırçalamak, diş hassasiyetinin en önemli sebeplerinden biridir. Asitli yiyecek ve içeceklerin sıklıkla tüketilmesi de diş hassasiyetine neden olabilir. Dişin ağız içinde görünür kısmı “mine” denilen koruyucu bir diş tabakasıyla çevrilidir. Hemen altında bulunan “dentin”, mikroskobik olarak görünebilen kanalcıklardan oluşmaktadır. Diş dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur.
Ayrıca dişin kök yüzeyi koruyucu olan mine tabakasına göre oldukça yumuşak olan sement tabakasıyla çevrilidir. Diş dışında diş plakları, kırık ve çürük dişler, piyasada satılan diş beyazlatma ürünleri de diş hassasiyetine neden olabilir.
DİŞ HASSASİYETİNE KARŞI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir.
Dişin sert tabakasına zarar vermemek için yumuşak kıllı fırça kullanabilir.
Çok kuvvet uygulayarak diş fırçalayan kişiler, daha az kullandıkları elleriyle diş fırçalayabilirler (Örneğin sağ elini kullanan kişi fırçalarken sol elini kullanabilir)
Hassasiyet giderici macunlar, florlu diş bakım ürünleri düzenli kullanıldığında hassasiyete iyi gelebilir.
Fazla asit içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Özellikle yaz aylarında dondurma ve soğuk içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
DİŞ DOKTORUNUZA GİTMEK İÇİN GEÇ KALMAYIN
Diş hassasiyeti durumunda öncelikle hasta öyküsü alınır ve ayrıntılı bir muayene yapılır. Diş hekimi tedavi için;
Dişlerin eksilen mine tabakalarının yerine dolgu malzemesiyle onarım yapabilir.
Diş etlerine müdahaleler yapabilir.
Açığa çıkmış kök yüzeyinde flor uygulaması yaparak iyileşme sağlayabilir.
Hastanın diş gıcırdatmasına neden olana faktörleri ortadan kaldırabilir.
Dondurma ve Soğuk İçecekler Diş Hassasiyetini Tetikler
Yaz aylarında soğuk içecek ve dondurmaya dikkat!
“Hayatın İlk 5 Yılı Çok Kritik!”
““BİR De SeN TASARLA - 2004” Heyecanı Başladı ! ”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul`un Defile Takvimi Açıklandı”
“Çağan Irmak “Dedemin İnsanları” ile Geri Dönüyor! ”
“Ayşe Hatun Önal: Etiket istemiyorum!!!”
“Sevgililer Günü Planınız Hazır Mı?”
“Rönesans Cesareti ile Yeniden Doğuşa Hazır Mısın?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32