Havadaki polenler solunum yoluyla vücudumuza girerler. Alerjik bünyeli olanlarda bağışıklık sistemi aslında zararlı olmayan bu polenleri “zararlı” olarak görüp takibe alır. Bu kişiler polenlerle tekrar karşılaştığında vücutta alerjiye neden olan birçok zararlı madde ortaya çıkar. Bu maddeler burun başta olmak üzere üst ve alt solunum yolları, göz, cilt ve diğer organlarımızda bir takım yakınmalara neden olur.
En sık saman nezlesi görülüyor
Nedeni polenler olan saman nezlesi en sık rastlanan bahar alerjisidir. Polen alerjisi olan kişilerin hemen hepsinde göz ve burun belirtileri görülür. Gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık, burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırık ve geniz akıntısı görülebilen belirtilerden bazılarıdır. Hastaların bir kısmında alt solunum yolları da etkilenerek astım tablosu ortaya çıkar veya var olan astım da bahar aylarında şiddetlenebilir. Bu durumda nefes darlığı, öksürük, göğüste daralma hissi, hırıltı ve hışıltı görülebilir. Genellikle bu belirtiler nöbetler halinde seyreder; kendiliğinden veya tedavi ile tümüyle kontrol altına alınabilir.
Çocuğunuzda bahar alerjisi varsa
Yağmurlu havalarda polenler baskılanır ancak güneş açtığında tekrar bir polen patlaması olur. Aileler, polenlerin havadaki dağılımının yoğun olduğu saatlere bazı önlemler alabilirler. Ağaç polenleri ilkbaharın ilk günlerinde yani Mart ayının sonlarında ve Nisan ayı başlangıcında, çayır polenleri ise Nisan ayı sonunda ve Mayıs ayında, ot polenleri de Temmuz ve Ağustos aylarında doğada yaygın olarak bulunur. Prof. Dr. Ayfer Tuncer, “Eğer çocuğunuz polenlere duyarlı ise bu polenlerin hangileri olduğunun saptanması gerekiyor. Alerjik nezlede çeşitli burun damlaları, antialerjik ve diğer bulguları engellemeye yönelik ilaçlar kullanılabiliyor.” diyor.
İlaç çare olmuyorsa aşı
İlaçla baş edilemeyen durumlarda alerji aşıları uygulanıyor. Özellikle çocuklarda gerek alerji testleri, gerekse de alerji aşılarının çocuk alerji uzmanlarınca yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tuncer, polen alerjileri ile baş etmenin çok da kolay olmadığını, ancak ailelerin bu durum için sınırlı tedbirler alabileceğini belirterek, şunları söylüyor: “Polenlerin herhangi bir maske ile vücudumuza girmesini önlemek mümkün değil. Akşamüstleri polenlerin yatıştığı saatlerdir. Çocukların bu saatte açık havada oynamaları, spor yapmaları uygun olabilir. Ayrıca alerjik çocukların çok yeşillik alanlarda uzun süre ve aşırı egzersiz yapmaları taşıyabilir. Çocuklar dışarı çıktıklarında polenler elbiselerine, saçlarına ve vücutlarının değişik yerlerine yapışacağı için eve girdiklerinde mutlaka kıyafetlerini değiştirmeleri ve duş almaları gerekir.”
Bahar alerjisine karşı alınması gereken önlemler
Sizde veya çocuğunuzda polen alerjisi varsa yaşam kalitenizi yükseltmek ve hayatınızı kolaylaştırmak için birtakım önlemler alabilirsiniz. İşte bu önlemlerden bazıları:
• Sabahın erken saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmanız gerekliyse gözlük takabilirsiniz.
• Sürekli gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü düzenli olarak yıkamayı unutmayın çünkü gözlük camınıza yapışan her polen taneciği yakınmalarınızın artmasına neden olabilir.
• Polenlerin açık havada bulunduğunu hatırlayarak açık havada uzun süre kalmayın, piknik sürenizi kısa tutun.
• Kapalı ortamlardaki havanın da mümkün olduğunca polenlerden arındırılması gerektiği için evde ve arabada filtreli havalandırma veya hava temizleme cihazı kullanın. Bu cihazların filtrelerini sık sık temizleyin.
• Akşamları eve gelince kıyafetlerinizi değiştirin veya duş alın.
• Günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkartmayın.
• Evinizi polen mevsiminde sabah erken saatte havalandırmayın.
• Polenler ile kaplanma riskine karşı giysiler ve çamaşırlarınızı polen mevsiminde açık havada kurutmayın.
Bahar Alerjisi Kapıyı Çalıyor
Baharın gelmesiyle doğa hareketlenir, havalar ısınır ve insanlar canlanır, bu arada da polen salınımı ve yoğunluğu artar.
“Philips Fisio 625’inizi Cepte Bilin!”
“Seks Dersi Vermeye Ne Dersin?”
“Sağlıklı Bir Oruç İçin 10 Altın Öneri”
“Emine Akkaya: “Korona Virüs 2024 Yılına Kadar Devam Edecek!!!””
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32