>

SAĞLIKLI YAŞAM

Antioksidanlar

Antioksidanlar, kansere, kalp rahatsızlıklarına, beyin damarlarının sertleşmesine karşı koruyucu görev üstleniyor.
 
   
 
 
     

Antioksidanlar, kansere, kalp rahatsızlıklarına, beyin damarlarının sertleşmesine karşı koruyucu görev üstleniyor.

İyi bir antioksidan mönüde, yeşil lifli sebzeler başta olmak üzere;

Ispanak, semizotu, dereotu, roka, brokoli, zeytinyağı, keten tohumu, tüm tahıllar, yulaf ezmesi, kereviz sapı, maydanoz, toz zencefil, toz zerdeçal, biberiye, mevsimdeki hormonsuz taze sebze ve meyve bulunmalı. Kışın balkabağı, havuç ve mandalina, yazın ise kayısı alınabilir. Yeşil, turuncu ve kırmızı renkteki besinleri dengeli almak önemli. Her gün bir porsiyon kırmızı, arada turuncular olmalı. Tüketimde yeşillikler önde olmalı. Saf yeşil çay ve bitki çayları en iyi antioksidanlardır.

DEMİR

Yumurta, beyaz ve esmer buğday unu, çiğ yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, pirinç, baklagiller ve yulaf, demirin bulunduğu başlıca besin kaynaklarıdır. Dünyada en yaygın rastlanan besinsel eksikliktir. Üretken çağda olan kadınlarda demir kaybı daha fazladır. Regl nedeniyle her ay demir kaybı 30 miligram civarındadır. Günlük normal gereksinimin yaklaşık 1 miligram olduğu göz önünde bulundurulduğunda günlük gereksinim 2 miligrama çıkar. Gebelerde dikkat çekici ölçüde demir eksikliği fazladır.

ÇİNKO

Günlük gereksinim bebeklerde 3-5 miligram, çocuklarda 10 miligram, yetişkinlerde 15 miligram, gebelerde 20 ve emziren kadınlarda 25 miligram civarındadır. En iyi çinko kaynağı ettir.

Etin 100 gramında 3-6 miligram çinko bulunur. İstiridye, sebze ve tahılda da çinko vardır. Eksikliğinde ishal, zihni durgunluk, ağız çevresinde egzamaya benzeyen lezyonlar, saç dökülmesi görülür. Çinko eksikliği çocuklarda gelişme geriliği yaratır. Gebe sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışma, hafif çinko eksikliğinin dahi doğan yavruların öğrenme yeteneğini azalttığını ortaya koymuştur.

İYOT


Toprakta iyot az olduğu için pek çok yiyecekte de azdır. Denizden elde edilen besinlerde fazladır. Haftada iki kez balık yiyen insanda iyot eksikliği oluşmayacağı belirtiliyor. Deniz ürünleri dışında et, sebze, yumurta, ekmek ve tahıl, tavuk, hindi eti ve meyvelerde de bulunur. Günlük alım için 50-300 miligram öneriliyor. Genelde günlük 150 miligram iyot alımı yeterli görülüyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>