Adet düzensizliği
Kadınların karşı karşıya kaldığı adet düzensizlikleri hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de nedeni bulunup tedavi edilmezse ciddi sağlık sorununa dönüşebiliyor.
‘Adet kanamaları 13-15 yaşlarında başlayan ve menopoza kadar devam eden , kadının üreme döneminde oluşan kanamalardır. Adet dönemi yaklaşık 28 günde bir kanamalar ile seyreder ve her kanama dönemi 4 ila 6 gün devam eder . Kanama miktarı ve sürelerinde kadınların bünye ve vücut yapılarına uygun farklılıklar oluşabilmekteyse de bu farklılıklar belli sınırlar dışına çıkmamaktadır.
Adet düzeni, gerek yumurtalıklar gerekse beyinden salgılanan hormonlarla sağlandığından karmaşık ve kişinin psikolojik durumu ile bağlantılı seyretmektedir. Günlük yaşamda, iş ve şehir yaşantısında yaşanan stresler, duygusal dönemler, iklim değişiklikleri gibi sosyal nedenler yanı sıra yumurtalık ya da rahim kaynaklı jinekolojik problemler de adet düzensizliklerine neden olabilmektedir . Adet kanamalarında artış kadınlarda halsizlik, güçsüzlük gibi şikayetlere neden olan anemi ile sonuçlanmaktadır. Geciken adet kanamaları ise vücutta şişkinlik , uyku bozuklukları, psikolojik problemler gibi sorunlar yaratabilir. Adet düzensizliklerinin uzun süreler devamı daha ciddi problemler oluşmasına yol açar. Bu nedenlerle oluşan bütün adet düzensizlikleri çok yönlü değerlendirilerek , problemin psikolojik ve fizyolojik nedenleri göz önünde tutulmalıdır. Altta yatabilecek kist, tümörler yönünden yeterli değerlendirilmesini takiben, hastanın psikolojik ve sosyal desteği ile hastaya özgü yaklaşımlar benimsenmeli ve kısa zamanda kalıcı çözümler elde edilmelidir. Özellikle genç hastalarda , problemlerin ayrıntılı ve sosyal tabanlı değerlendirmesi mutlaka yapılmalı , gerekli destek sağlanmalıdır.'
“Çanakkale Seramik’ten Tılsımlı Desenler”
“Kadınlar yüksek topuktan vazgeçmiyor ”
“Kolik Olan Bebekleri Rahatlatacak 7 Yöntem”
“Ramazan’da Nelere Dikkat Etmeli? ”
“Bu saç modelleri göz kamaştırıyor!...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32