Her türlü iş için vakit ayırmanız ama sıra kendinize geldiğinde tembellik etmeniz kabul edilir bir durum değil. Zamanı verimli kullanmak için harekete geçin. Yapmak istediğiniz işleri tamamlayamamanızın sebebi çoğu zaman zamansızlık değil plansızlık. Sanılanın aksine evde boş oturanlar değil mesaisi olan çalışanlar daha aktiftir ve işten arta kalan kısıtlı zamana daha çok aktivite sığdırır.
• Haftalık yapmanız gereken işleri not aldığınız bir ajandanız olsun. Bu ajandada iş, aile ve sosyal hayatınıza dair gerekliliklerin yanı sıra keyfi aktiviteler, kişisel bakımınıza ve ihtiyaçlarınıza yönelik notlar da mutlaka olmalı.
• Spor yapmaya vakit ayıramıyorsanız işinize yürüyerek gitmeyi tercih edin, merdivenleri kullanın. İş yeriniz uzaksa otobüsten bir durak önce inip yine de eve kadar yürüyebilirsiniz.
• Aynı anda birden fazla iş yapabilmelisiniz. Bir takım işleri yolda yürürken, trafikte, alışverişte, birilerini beklerken telefonda halletmeyi alışkanlık haline getirin, atıl vakitleri değerlendirin. Şarjım bitti diye panik olanlardansanız aracınızda mutlaka bir şarj aleti bulundurun.
• İşkolik olmayın ve karşınıza çıkan sosyal fırsatları değerlendirin. En son 15 sene önce Türkiye'ye gelen bir grubu dinlemek için işten izin alabilir miyim diye düşünmeden biletinizi alın, bazı fırsatlar hayatta her zaman karşımıza çıkmıyor, patronunuzu daha sonra ikna edersiniz.
• Arkadaşlarınızı ve ailenizi ihmal etmeyin. Her zaman görüşmek için vakit ayıramasanız dahi telefon edip birbirinizi güncellemeniz önemli. Kimseyi arayıp sormazsanız bir süre sonra davetli listesinden de çıkarılırsınız.
• İş arkadaşlarınız, aileniz ve diğer arkadaşlarınıza ayrı ayrı vakit ayırmakta zorluk çekiyorsanız bu grupları uygun etkinliklerde bir araya getirmeyi deneyin. Örneğin, iş yerinden bir arkadaşınızın yeni doğan bebeğini ziyarete giderken üniversiteden bir arkadaşınız da size katılabilir.
• Öğle molalarını değerlendirin, yakınlardaki iş yerlerinde çalışan arkadaşlarınızla görüşün.
• İş çıkışında her zaman koşar adım eve dönmeyin. Elbette yorgun olduğunuz zamanlar da olacak ancak haftada en az bir gün iş çıkışınızda arkadaşlarınızla buluşun, yemek yiyin, sohbet edin, sinemaya gidin. Bu günler hafta içi zamandan çaldığınız, hafta sonu tadında akşamlar olacaktır.
• Evdeki düzen ve huzur önemli, ev işleri için kendinizi paralamak yerine en az haftada 1 gelmek üzere bir yardımcı tutun.
• Küçük çocuklarınız varsa mutlaka bakıcı ya da ailenizden destek alın.
www.mymacchiato.com
Sosyal Hayat Rehberiniz
Neden Hala Bekarsınız?
SİBEL ŞENGÜL
YAZARA E-POSTA GÖNDER