>

KÖŞE YAZILARI | Diyetisyen Berrin Yiğit

Yeni Yılda Formda Olmak İçin Tüyolar

"2010’a girerken hedef rotamızı daha sağlıklı olmaya çeviriyoruz." Diyetisyen Berrin Yiğit`in yeni yazısı.
 
   
 
 
     

YENİ YILDA FORMDA OLMAK İÇİN TÜYOLAR

Formda, mutlu, sağlıklı ve fit bir görünüm kendine saygı ve sevgisi olan kişilerin hak ettikleri en önemli sağlık kriterlerindendir. Vücuduna iyi bakmayı alışkanlık edinen herkes ömür boyu fit olmaya hak kazanacaktır. Bunun için 2010’a girerken hedef rotamızı daha sağlıklı olmaya çeviriyoruz.

Öncelikle hayatınızda belirlediğiniz önceliklerin farkına varın önem sırasına göre değerlendirin. Hayalinizde yaşınıza, durumunuza uygun olarak belirlediğiniz ideal vücut imajının silüetini hafızanızdan silmemeye dikkat edin. Bunun için de zayıf olma isteğinizi köreltmemek için size uyanık tutacak roller bulun.

Açlık krizleri, yemek atakları kuran tuzakların, hormonal ya da duyusal tetikleyicilerin farkına varın. Özellikle sizi yeme ataklarına itecek hormonları tehlikeli seviyelere taşımadan, dingin hissettiren hormonları ise güvenli aralıklarda tutarak beslenme ve egzersiz planınızı düzenlerseniz kilo kaybınız kolaylaşacaktır. Bunun için bir uzman profesyonel destek kontrolünde doğru adımları izlemeli, aşağıdaki pratik önerilere de dikkat etmelisiniz:

1. ADIM: KENDİNİZE ZAMAN AYIRMAYI ÖĞRENİN

Çözüme yönelik olarak hayatınızı tekrar planlayın, işlerinize zaman ayırmaktan vazgeçemediğinize gore spor ve sağlıklı beslenme planı için de aynı disiplin söz konusu olsun. Fazla talepkar bir aileniz, geç saatlere kadar süren stresli bir işiniz, yapılacaklar listesinin asla sona ermediği bir yaşam şekliniz varsa biraz frene basmanın vakti gelmiş demektir. Pek çok metropol insanı gibi kendinizi yorgun, depresif, huzursuz hissediyor, uykunuzda bile rahat edemiyorsanız kronik stress tehdidi altında olabilirsiniz, kendinize zaman yaratmayı, bünyenizi şımartmayı öğrenmelisiniz.

Stres durumu ile mücadele için salınan hormonlar karbonhidrata eğilimi artırabilmekte, porsiyon kontrolsüzlüğü geliştirmenize neden olabilmekte ve tablo kilo artışları ile sonlanabilmektedir.University of Maryland School of Medicine bu stress yağlarının en istenmeyen karın bölgesinde depolandığına dikkat çekmektedir.

Stres sayacınızı çalıştırın, harareti dindirmek için şu adımları atın:

Stresinizi artıran ortamları, sizi mutlu anlara taşıyan güzel anılarla dolu resimlerle süsleyin.
Rahatlatıcı müzikler dinleyin.
Sizi sakinleştiren dost, sevgili, eş, anne, akrabalarınızla konuşun.
Sakinleştirici bir müzik dinleyin.
Sevdiğiniz tütsü veya mumlardan yakın, ya da açık havaya çıkın.
Aynanın karşısına geçip gülümseyin. Sizi güldürecek filmler, videolar izleyin. Excel dosyasını kapatıp, internetten sevdiğiniz müzik kliplerinden birini izleyin, sevdiğiniz sanatçının konser kayıtlarını arayın.
Çalışma anlarınızı eğlenceli aktivitelerle donatın, öğle yemeklerinizi mutlaka ofis dışında yiyin.
Masaj alın. Derin doku masajı sinirleri uyararak, stress hormonlarını düşürebilirken,mutluluk hormonlarını artırabilir.
Aşık olun, sevdiğinizle başbaşa geçirdiğiniz anları kaliteli yaşayın. Beraber çok zaman paylaşmaktan çok, kaliteli vakit geçirmeye gayret edin.

2. ADIM: DİNLENMEYİ BİLİN.

Uykusuzluk beslenme alışkanlıkları, hormonlar ve metabolizmanızı etkileyerek kilo alımına neden olabilir. Bunun için yürüyüşlere çıkmak, uyarıcı yiyecek ve içecekleri sınırlamak, odanın havadar ve loş olmasına dikkat ederek rahat uyku ortamları hazırlanmalıdır. Çalışmalar düzenli olarak günde 7-8 saat uykunun önemini vurgulamaktadır.

3. ADIM: DOĞRU BESLENİN

Tam tahıllar, mevsiminde sebze, meyvelerden zengin, balık ağırlıklı, baklagilleri eksik etmeden renkli bir mönü şarküteri ve yağlı et ürünlerinden, hazır gıdalardan fakir bir diyet izleyin.

250 350 kalorilik küçük öğünler tüketin.
Mutlaka kahvaltı yapın.
Doğal beslenmeye çalışın, hazır gıdalardan uzak durun.
Sağlıklı bir protein kaynağı başlangıcı ile ana öğünlere başlayın.
Yağsız ürünlerden vazgeçin. Etiketlerine dikkatlice bakarsanız düşük yağlı ürünlerin çoğunun kalorisi daha yüksektir, çünkü tadını güzelleştirmek adına basit karbonhidratlar fazlaca kullanılmaktadır. Bu durumda kan şekeri bumerangı bir kere hız aldı mı sizi açlığa götürecektir.

4. ADIM: HAREKET EDİN.

Yağ depolarını boşaltmak, yeme ataklarını bastırmak için hareketlenin. Kas kitlesi insulin reseptörlerince zengindir, ne kadar çok kasınız varsa o kadar çok enerji üretir bir o kadar çok yağ yakarsınız.Öte yandan keyif kimyasalları diyebileceğimiz endorfin salgısı artarak kendinizi iyi hissedip yeme eğiliminiz azalacaktır.

5. ADIM: GERÇEKTEN YEMEK İSTEDİĞİNİZ ŞEYLERI YİYİN.

Bazen cidden canınız çikolata çekebilir bu anlarda 2 veya en fazla 3 parça çikolata yiyin, aksi takdirde kendinizi tutamaz daha büyük saldırıda bulunabilirsiniz.

6. ADIM: VÜCUDU DOĞRU BESLEDİĞİNİZ GİBİ DOĞRU TEMİZLEMEYİ DE BİLİN.

Su muhakkak hergün 2 litre almaya ve bunun en az %60-70’inin sudan gelmesine önem verin. Bitki çaylarını ihmal etmeyin vücudun yağ kaybı için alt yapı kurmasına yardımcı olan gereksiz sıvı ve toksin atımının önemini bilin buna gore de düzenli olarak gerekli sıvılardan vazgeçmeyin. Su alışkanlığı kazanmak için sık sık tekrarlamalısınız.

Diyetisyen Berrin Yiğit
Kiloss
Valikonağı caddesi Ece apt
No:106 Kat:3 Daire:8 Nişantaşı
0212 240 77 71



 


Diyetisyen Berrin Yiğit
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>